En smilende dame står ute i skogen. Hun har en vindjakke i hvitt og blått på og solbriller på hodet. I hendene står hun med en vannflaske som hun heller kosttilskuddet b12 med tyttebær på.

Lær å bekjempe tretthet og føl deg bra | 11 enkle tips for mer energi

Har du følt deg sliten i det siste? Har du nok energi til å komme deg gjennom dagen uten å føle deg trøtt? Føler du deg deprimert av dårlig vær? Lavt energinivå og langvarig tretthet påvirker mange mennesker over hele verden, heldigvis finnes det mange måter du kan øke energinivået på!

Tips for å øke energinivået naturlig

Du trenger ikke lenger ty til kaffe eller søtsaker som en rask løsning for mer energi, vi gir deg nemlig noen enkle og naturlige måter å øke energien på, slik at du kan bekjempe tretthet og føle deg revitalisert hele året!

Bli kvitt stress 

Har du hatt lite energi i det siste? En av de første tingene du bør spørre deg selv om, er om du har vært stresset den siste tiden. Tretthet og lave energinivåer kan skyldes mange faktorer, men stress er en av de vanligste årsakene. Det er viktig å merke seg at visse nivåer av stress er normalt, og til og med sunt! Men langvarig stress over tid kan skape ubalanse i nevrotransmittere og hormoner som dopamin og serotonin, bidra til sukkertrang som igjen kan føre til dårlige matvalg, og det kan til og med påvirke immunforsvaret vårt og gjøre oss mer sårbare og slitne.

Hvis du har en livsstil med et høyt stressnivå, eller er tilbøyelig til å bli stresset lett, kan stresshåndteringsteknikker som mindfulness og meditasjon, regelmessig bevegelse, tid med venner og familie og en god balanse mellom arbeid og privatliv være gode naturlige energiøkere.

Tren regelmessig

Trening er kanskje ikke det første du tenker på når du ønsker å øke energinivået ditt. Når alt kommer til alt, når vi er slitne, er trening det siste vi har lyst til å drive på med. Regelmessig trening kan imidlertid bidra til bedre energinivå totalt sett. Økt puls og det å få blodet til å flyte bedre er et signal til kroppen om å frigjøre endorfiner – disse hormonene er kjent for sin positive effekt på humøret. I tillegg vil de de kardiovaskulære effektene av regelmessig trening bedre sirkulasjon og oksygentilførsel til vitale vev, organer og muskler, noe som fører til at vi føler oss bedre.

De mentale helsemessige fordelene ved trening er også godt dokumentert, så hvis manglende energi har en psykologisk årsak, kan trening bidra til å forbedre selvtilliten, redusere angst og depresjon og forbedre kroppens respons på stress.

Fokus på et sunt kosthold

Det kommer ikke som noen overraskelse at kosthold er en stor faktor når det gjelder energinivået vårt, tross alt bruker kroppen konstant energi og næringsstoffer for å bygge, reparere og erstatte cellene våre. Men hva er den beste maten for å få mer energi? Vi deler gjerne noen favoritter! Komplekse karbohydrater er desidert en av de beste matvarene for å få mer energi. Mat med komplekse karbohydrater gir glukose (kroppens viktigste energikilde) og massevis av fiber, og frigjør sukker sakte i blodstrømmen slik at det ikke skapes en stor insulinrespons som forårsaker følelsen av "sukkerkrasj".

I stedet gir komplekse karbohydrater energi som varer etter et måltid, og er blant en av de beste matvarene for mer energi. Eksempler på matvarer med komplekse karbohydrater inkluderer fullkorn, bønner, havregryn, søtpoteter, quinoa og de fleste frukter og grønnsaker. 

Listen vår med matvarer som gir mer energi stopper imidlertid ikke her. Matvarer som bladgrønnsaker, nøtter og frø, fet fisk (som laks og sild) og vann er alle næringsrike matvarer som gir proteiner, sunt fett, vitaminer og mineraler som bidrar til sunne energinivåer.

Inkluder kosttilskudd som gir mer energi

I tillegg til et sunt kosthold kan du vurdere kosttilskudd for å øke energinivået ditt. Det kan være vanskelig å finne de riktige vitaminene for å øke energien, alt etter hva som er årsaken til trettheten. Heldigvis har vi en energipakke som inneholder antioksidanter, anti-inflammatoriske egenskaper og egenskaper som støtter metabolismen, og som gir mer energi til hele kroppen. Faktisk, så har vi en hel samling vitaminer og mineraler som gir mer energi, inkludert kosttilskudd som Vitamin D3 med tyttebær, OptiMSM, Isotonic Sporty Boost, Curcumin med B12, og mye mer! Sørg for å ta turen til butikken vår for å skaffe deg noen av våre favoritter i dag! Med et sunt kosthold og Aarja Healths kunnskap, vil du føle deg energisk på kort tid!

Start søvnsyklusen din på nytt

Når du mangler energi er det ikke uvanlig å bli fortalt at du må hvile, og det er viktig! Søvn er en viktig del av grunnlaget for å opprettholde sunne energinivåer, søvn gir kroppen vår en pause, lar den reparere og restituere seg, og i tillegg er søvnsyklusen vår en av de største faktorene når det gjelder hormonbalansen vå. Uten en skikkelig søvnplan kan det bli vanskeligere og vanskeligere for kroppen å "føle seg våken" til riktig tid. Men pass på, mer søvn er ikke alltid nøkkelen til å øke energinivået naturlig. Når kroppen mangler regulering gjennom søvn-våkne-syklusen over en lengre periode, vil det ikke nødvendigvis hjelpe å sove i 14 timer for å «hente seg inn».

I stedet for så kan det beste alternativet være å holde seg våken for å prøve å "tilbakestille" syklusen. Det å lage en søvnplan vil hjelpe kroppen til å omstrukturere frigjøringen og reguleringen av hormoner. Så, hvis lurene dine ikke bidrar til å øke energinivået, prøv å endre søvnvanene dine istedenfor! Prøv å holde deg våken til en bestemt leggetid selv om du er trøtt, og stå opp til samme tid hver morgen. På denne måten vil kroppen din begynne å finne en naturlig rytme, noe som hjelper deg å føle deg energisk hele dagen!

Drikk nok vann

For å holde energinivået oppe er det viktig å drikke nok vann. Dehydrering forårsaker faktisk en økning i nivåene av kortisol (stresshormon) som, hvis du husker det fra stresshåndteringsdelen, er en stor faktor når det gjelder energinivået vårt. I tillegg spiller vann en stor rolle i kjemiske reaksjoner i hele kroppen OG påvirker hjernens funksjon betydelig. Selv svak dehydrering kan påvirke hjernens funksjon, noe som bidrar til ubalanser i humør og minne, samt tretthet og hodepine. Så når det kommer til hydreringsstatus, er vann en helt nødvendig komponent for å føle at du har nok energi!

Prøv yoga

Yoga regnes som en form for trening, men vi syns også at effekten yoga har på energinivået ditt bør nevnes. Yoga bidrar til å fremme blodsirkulasjonen, noe som kan øke energinivået ditt naturlig, men det fungerer også som et fantastisk stressmestringsverktøy. Å fokusere på dyp pusting gjennom bevegelse kan ha virkelig stor innvirkning på stresshormonnivået i kroppen, utøving av yoga gir deg fordelene med trening OG stressmestring på en og samme tid! 

Mange alternative helsepraksiser ser bort fra en moderne forståelse av kroppen, og tenker på kroppen som en bolig for energisentre, og vår vitale energi (eller livskraft) flyter gjennom den. I følge ayurvedisk og tradisjonell kinesisk medisin, vil sykdom oppstå når flyten til denne vitale energien blokkeres og resultatet er ofte symptomer som sykdom som du kanskje kan gjette - tretthet! Yoga er en eldgammel praksis som har blitt brukt i mange år for å stimulere energiflyten gjennom kroppen og for å hjelpe til med å forebygge sykdom og lave energinivåer. Det samme kan sies om andre meditative treningsformer, som tai chi og qi gong. Enten du tror på teorien om vital energi eller ikke, er mindfulness og pustebasert trening fantastiske metoder som du kan bruke for å få mer energi på naturlig.

Syng favorittsangene dine

Når sang du favorittsangen din høyt sist? Selv om det er ukonvensjonelt, kan sang være en fin måte å øke energinivået på, og du trenger absolutt ikke engang å ha en vakker sangstemme. Du lurer kanskje på hvordan sang kan gi mer energi? Vel, på samme måte som trening, øker sang blodstrømmen og oksygennivået i kroppen, noe som forårsaker frigjøring av endorfiner. Sang kan også bidra til å redusere stressnivået og dermed også styrke og gi bedre immunitet. Så be vennene dine holde seg for ørene neste gang du har lite energi, skru opp favorittsangen og syng i vei! 

Tilbring tid i naturen

Det finnes ikke noe bedre enn å bruke litt tid ute i naturen for å få mer energi! Naturens effekter på energinivået har blitt stadig mer veldokumentert, og viser at omtrent 20 minutter om dagen eller rundt 120 minutter i uken er veldig gunstig for generell helse og velvære. Tid i naturen reduserer stress, gir forbedret hormonbalanse, redusert angst og forbedret humør og mental helse. Studier har til og med vist at turer i naturen så korte som 10-15 minutter kan bidra til å redusere tretthet og fatigue, samtidig som det forbedrer humøret og oppmerksomheten. Å tilbringe tid uten strøm i naturen har til og med vært en velkjent japansk praksis siden 1980-tallet - kalt Shinrin Yoku eller Forest Bathing - som brukes til å motvirke virkningene av flere former for sykdom og den er blitt populær over hele verden for sine mange helsefordeler.

Vær sosial

De siste to årene har mange mennesker opplevd ulike former for isolasjon, og det vil ikke komme som noen overraskelse at det å være sosial er på listen vår over naturlige måter å få mer energi på. I mange tilfeller har det vist seg at sosialt engasjement og sterke fellesskapsbånd resulterer i bedre helse når man blir eldre, mens ensomhet kan forårsake dårlig humør og tretthet. Å le er også en ganske kjent teknikk som kan redusere kortisol (stresshormon) og frigjøre muskelspenninger i hele kroppen. Og hvilken bedre måte å lindre stress på enn en god dose latter sammen med dine kjære? Det å le forårsaker også frigjøring av de feel-good endorfinene som vi vet har en positiv innvirkning på energinivået vårt.

Omgi deg med potteplanter

Stueplanter er så mye mer enn bare pynt. Alle planter filtrerer luft som en del av respirasjonssyklusen deres, så hvis du sliter med tretthet kan du faktisk få mer energi ved hjelp av stueplanter! Noen få ekstra potteplanter bidra til å filtrere ut luftforurensninger, flyktige organiske forbindelser (VOC) og ozon som kan komme fra en rekke husholdningsartikler som maling, skrivere, rengjøringsprodukter, flammehemmere i møbler, personlig pleieprodukter, dufter og mer! Med innendørs luftforurensninger som er 2-5 ganger verre enn utendørs, er det ekstremt viktig å gjøre det vi kan for å omgi oss med ren luft, noe som kan bidra til mer energi.

Du trenger ikke gå rundt å føle at du trenger en lur hele tiden, prøv disse tipsene for mer energi! Du vil nok snart føle deg bedre og klar til å ta fatt på dagen! Husk at for varig energi er det viktig å holde en sunn, balansert livsstil, og mange av våre tips for naturlig økte energinivåer, kan tas i bruk på ukentlig basis og gi deg mer energi på langt sikt!

Tilbake til bloggen