En smilende dame med langt svart hår og en mørkeblå genser står midt i en solfylt skog. Hun vises fra midjen og opp, og i hånden holder hun en boks med kollagen

Kosthold for sunn hud

Norge er prydet med høye fjell, vakre fjorder, uberørt vann og en overflod av sunn mat. Hvilken mat bidrar til å fremme en sunn hud?

Laks er en del av kostholdet vårt

Laksefiske gjorde Norge kjent. Selvfølgelig er laks fast inventar i norsk kosthold. Laks er et kraftverk av omega-3, noe som er gunstig for å bekjempe inflammasjon i huden. Om det ikke kontrolleres så kan inflammasjon føre til ikke bare rødhet i huden, men også tap av fuktighet. En porsjon med 84 gram laks inneholder 1,7 gram omega-3. I tillegg er laks en sunn kilde til E-vitamin, en antioksidant som bidrar til å beskytte huden mot frie radikaler. 

Annen fisk med mye omega-3 inkluderer makrell og sild. 84 gram med makrell inneholder 1,6 gram omega-3, og 84 gram med sild inneholder 1,4 gram omega-3. Om du foretrekker en lettere hvit fisk kan du nyte kveite, hyse, torsk eller ørret som også inneholder omega-3, men i mindre mengder.

Når du kjøper fisk, se etter fersk fisk lokalt. Finn ut når den ble fisket eller sendt fra slakteri, i tillegg er det lurt å se at den er fin i fargen og har en god lukt før du handler.

Kollagen er hudens beste venn

Fordelene med kollagen i forbindelse med hudens helse er mange. Generelle kilder til kollagen inkluderer fisk, kylling, biff, egg og meieriprodukter. I Norge omfatter dette også reinsdyrkjøtt, en tradisjon som begynte med det samiske folk. Kjøttet er inkorporert i mange retter, for eksempel gryteretter. Samene hedrer reinens liv ved å bruke alle deler av den. Reinsdyrbein og beinmarg er utgangspunktet for å lage en sunn kollagenrik reinsdyrbeinbuljong. 

Kollagen fungerer best med C-vitamin, som også har sine fordeler for hudens helse. Redusering av betennelse og beskyttelse av huden mot de skadelige UVA- og UVB-strålene fra sola. Vi liker vel alle å plukke markjordbær, blåbær, tyttebær, hyllebær og bjørnebær i skogen, og disse bærene er fulle av C-vitamin. På grunn av det kalde klimaet tar det lengre tid før bærene vokser og modnes, og de er ikke klare til plukking før over sommeren. 

Omega 3

Uansett hvor godt vi spiser så kan vi alltid bruke den næringsrike boosten som kosttilskudd gir til kroppen vår. Aarja Healths Omega3 Boost krillolje inneholder sunn EPA og DHA som finnes i fisk og sjømat. Rødfargen til krillen kommer fra den kraftige antioksidanten astaxanthin som forekommer naturlig i krill. For veganere har vi Vegan Omega3 som er et plantebasert alternativ. 

For lettere opptak må du se etter en anstendig hydrolysert type II kollagen, som for eksempel Aarja Healths Kollagen med Furubark. De naturlige antioksidantene i furubark er en grunn til at nordmenn har brygget furunålste i århundrer. Og ikke glem å legge til C-vitamin for å støtte kollagenproduksjonen. Vi digger Aarja Healths Vitamin C 500 som også inneholder sink som bidrar til å opprettholde sunt hår og negler. 

Legg til noen av disse ingrediensene i ditt daglige kosthold, og huden din vil takke deg! 

Oppskrift: Furunålste, 2 kopper

4 ss hakket furunål, fra en pålitelig kilde

2 kopper kokende vann

 

1. Legg furunålene i en tekanne

2. Topp med kokende vann

3. La trekke i 15 minutter

4. Sil. Server. Nyt! 

 

Tilbake til bloggen