En kvinne i en sort topp ligger på gulvet støttet opp av en rosa pute. Ved siden av henne ligger det flere bokser med kosttilskudd, og oppe i venstre hjørne kan man se fem ulike matsorter, linfrø, linser, avokado, kanel og ingefær

5 vanlige matsorter som kan hjelpe på plagene knyttet til overgangsalderen

Vi får mange henvendelser fra kvinner som plages med lite energi, smerter i ledd, mage/fordøyelsesplager og uønsket vektoppgang, spesielt i overgangsalderen. Sammen med kosttilskudd av høy kvalitet, er også livsstil og kosthold en viktig del av reisen mot en bedre helse og hverdag. 

DE VANLIGSTE ÅRSAKENE

De vanligste årsakene til plager i overgangsalderen er hormonell ubalanse på grunn av store forandringer som skjer i kroppen, og inflammasjon/betennelser.

Den største årsaken til inflammasjon og betennelser er alkohol, sukker og hvitt hvetemel, noe en burde prøve å begrense inntaket av så mye som mulig. 

Dersom vårt eget detox-system heller ikke fungerer optimalt, kan dette skape mer inflammasjon i kroppen fordi vi ikke får renset ut giftstoffer. Dette kan også påvirke hormonene negativt.

Stress øker kortisolnivået i kroppen, noe som gir ekstra cravings og økt appetitt.

KOSTTILSKUDD

Først ville vi anbefalt å kommet innom oss for en vitamin/mineralsjekk, som gir deg en indikasjon på nivåene dine. Deretter ville vi anbefalt, på bakgrunn av hundrevis av tilbakemeldinger, vår bestselger OptiMSM.

Nettopp fordi den kan være svært effektiv mot inflammasjoner og betennelser, men også kan øke aktiviteten til kortisol - et naturlig antiinflammatorisk hormon produsert av kroppen. I tillegg detoxer den kroppen og optimaliserer cellene slik at de tar opp vitaminer og mineraler bedre. OptiMSM er også kjent for å øke energinivået slik at man får mer overskudd i hverdagen.

Vår Kurkumin med ingefær og B12 anbefales i tillegg på grunn av dens naturlige høye antiinflammatoriske egenskap, og at den er naturlig smertelindrende om en plages med smerter i ledd. Les mer om hva ingefær gjør spesielt for hormonene lengre ned i artikkelen. 

Kanskje aller viktigst er Magnesium - selve mineralet som produserer hormonene våre østrogen, progesteron og testosteron, og som er nødvendig for at hormonene skal være i balanse. Mange har mangel på magnesium uten å være klar over det, i USA for eksempel har 80% av befolkningen magnesiummangel. Magnesium er også med på å redusere stresshormonet kortisol, og roer ned nervesystemet.

5 SUPERSTJERNER

Mat kan påvirke våre hormoner og det er gjort flere studier på spesielt 5 matsorter som er bra for dine hormoner, inflammasjon og metabolisme.

LINFRØ

Linfrø er spesielt kjent for sine hormonbalanserende fordeler, fordi den inneholder noe som kalles "ligniner". Ligniner binder seg til østrogen i tarmen, og sikrer dermed at disse østrogenene skilles ut i avføringen. Dette "avbryter" opptaket av østrogen tilbake til blodstrømmen via leveren, noe som betyr at vi kan redusere kroppens totale østrogennivå. Dette er ideelt for kvinner med østrogendominerende hormontilstander. 

INGEFÆR

Ingefær hjelper til å balansere hormoner. Ingefær er gunstig for skjoldbruskkjertelen, insulinnivået og senker testosteronnivå. Dens anti-inflammatoriske virkninger bidrar også til å holde hormoner balansert.

LINSER

Linser inneholder noe som kalles fytoøstrogener. Siden de har en lignende struktur som østrogen, kan fytoøstrogener samhandle med østrogenreseptorer i cellene våre, og enten redusere eller etterligne effekten av østrogen i kroppen, slik at det holder seg balansert.

AVOKADO

I tillegg til sunt fett inneholder avokado plantesteroler som kan bidra til å blokkere østrogenabsorpsjon og fremme progesteronproduksjon. Avokado er også rik på beta-sitosterol, som kan bidra til å balansere stresshormonet kortisol.

KANEL

Kanel inneholder et naturlig kjemikalie kalt kanelaldehyd, som studier viser øker hormonet progesteron og reduserer testosteronproduksjonen hos kvinner, og hjelper til med å balansere hormoner.

Prøv å få disse matsortene inn i ditt daglige kosthold, ved for eksempel å spise avokado sammen med frokost eller lunsj. Dryss ovnsbakte linfrø over grøten eller frokostblandingen, sammen med kanel. Lag en smakfull linsegryte med ingefær - mulighetene er mange!

Tilbake til bloggen