En hvit boks med kosttilskuddet OptiMSM + C vitamin skrevet i svart skrift, med hvit bakgrunn og lyng bak seg.

5 helsefordeler du ikke visste om bær

Bær er en av de mest næringsrike matvarer som finnes. De er en praktisk matbit, en velsmakende snacks når du leter etter noe søtt, og et enkelt tillegg til ethvert sunt kosthold for å øke vitamin- og mineralinnholdet. Men med så mange forskjellige typer bær tilgjengelig, kan det være vanskelig å avgjøre hvilke som virkelig er blant de sunneste av dem.  

Goji, acai og blåbær er kanskje bær man hører mest om, men hva er det som egentlig gjør bær sunne? Vi har allerede gitt deg et hint! Det handler om næringsstoffene deres - vitaminer, mineraler og planteforbindelser gitt til oss av naturen i små og fargerike pakker som gir mange forskjellige helseeffekter. Hvis du ikke allerede er kjent med de helsemessige fordelene til bær - her er noen få av dem!

Alle fordelene med å spise mer bær

Blodsukkeret

Det er ikke så ofte at søt mat faktisk har fordeler for blodsukkernivået, men bær må være naturens gave til oss som liker søtt! Bringebær, blåbær, jordbær og bjørnebær( for å nevne noen) er fylt med antioksidanter, vitaminer, mineraler og fiber som alle spiller en viktig rolle for kroppens kontroll av blodsukkernivået.
Forskning har til og med vist at ved å spise disse bærene regelmessig, kan insulinfølsomheten og glukoseklaringen fra blodet forbedres.
Hva betyr det nøyaktig? Vel, ved å forbedre følsomheten og klaring, har forbruket av bær faktisk en multifaktoriell fordel på blodsukkeret som fungerer dobbelt-positivt for helsen vår. Det blir ikke mye bedre enn det!

Hjertehelsen

I mange former for alternativ medisin har mange bærtyper blitt brukt i tusenvis av år, på grunn av helsemessige fordeler som goji bær, acai bær og blåbær. Det er en grunn til at de har vært populære så lenge - disse bærene har helsemessige fordeler for hele kroppen, så vel som for hjertet.

Næringsstoffer som antocyaniner er pigmentene som gir bærene deres sterke røde, blå og lilla fargetone, og er en av de viktigste medvirkende faktorer til hvorfor de er så sunne for hjertet, bortsett fra fiber, antioksidanter, vitamin og mineralinnhold.

Antocyanininntak gjennom disse forskjellige bærene har vært assosiert med redusert oksidativt stress og betennelse, forbedrede lipidprofiler, samt sterkere blodkar. Så når det gjelder hjertehelse, bør bær definitivt tenkes på som en nøkkelspiller for å formidle risikofaktorene som er involvert i kardiovaskulær sykdom.  

Du gjenkjenner kanskje blåbær som en vanlig ingrediens i noen av våre produkter, for eksempel i vårt kalsium, og D3 + K2 med blåbær.

Selv om disse vitaminene er kjent for sine effekter på benbygning og immunforsvar, blir vitamin K2 og D3 også populær for effektene på det kardiovaskulære systemet, hovedsaklig på grunn av deres innvirkning på blodkarets helse. Et kombinasjonstilskudd som dette er et godt alternativ for alle som ønsker å støtte benhelsen, men akkurat som med bær - er helsemessige fordeler mer enn hva øyet ser.  

Øyehelsen

Når vi snakker om øyne, så kan vi ikke glemme hvilken styrke bærene har for øyehelse. Husker du antocyaninene vi nettopp nevnte? De er også gode for å beskytte mot mange forskjellige øyetilstander.

Selv om det vanlige, dyrkede blåbæret ofte nevnes for deres innvirkning på øyehelse og makuladegenerasjon, så er det nettopp skogsblåbæret som bør ha oppmerksomheten din! Når det gjelder lidelser som nærsynthet, grå stær, glaucom, tørrhet og trøtthet i øyne, har blåbær lenge vært brukt for å støtte netthinnen. På toppen av dette er en av de mest kjente effektene av blåbæret dens styrke for å forbedre nattesynet, selv om det fortsatt mangler tilstrekkelig med forskning på dette. Det antas at antocyanin og antioksidantkraft i disse bærene støtter kollagenproduksjon og netthinnestruktur, samtidig som det gir ekstra beskyttelse mot UV-stråler for øyets ømfintlige kar. Enten du foretrekker skogsblåbær eller dyrket blåbær, så er de begge blant de sunneste bærene (eller maten generelt) for øyehelse. 

Immunforsvaret

Immunsystemet vårt krever et næringsrikt kosthold for å fungere optimalt. Når du ser på næringsinnholdet, vil du bli positivt overrasket over å få vite at helsemessige fordeler med bær inkluderer immunforsvar - av mange grunner! Disse fargerike godbitene er ofte fullpakket med antioksidanter som kan brukes til å ”deaktivere” skadelige elementer i kroppen som ellers ville vært skadelig for cellene våre.

Mange bærtyper - blåbær, bjørnebær, tyttebær - har også noen ganske imponerende antiinflammatoriske effekter. Når det gjelder immunforsvar, er betennelse en naturlig prosess og en beskyttende mekanisme, men når betennelsen blir kronisk, blir den en belastning for immunsystemet vårt og kan påvirke menneskers helse som helhet betydelig, og det ønsker vi ikke! Som du snart vil finne ut, er bær også gode for tarmsystemet vårt, som også spiller en stor rolle for immunforsvaret vårt. 

Mage- og tarmhelse

Mange fibrøse matvarer er gode for tarmhelsen, men det er noen som overgår resten når det gjelder å holde vårt mikrobiom sunt. I dette tilfelle snakker vi om tyttebær! Ikke bare har tyttebær antioksidant og antocyaninkraft i mange av våre tidligere nevnte bær, den har også evnen til å modifisere det mikroskopiske økosystemet i tarmen! Om du tidligere ikke har hørt om tarmmikrobiomet, er dette begrepet som brukes for å beskrive vårt enorme bakterielle nettverk som finnes i fordøyelsessystemet vårt. Disse bakteriene bidrar til mange aspekter av helsen vår, inkludert den mentale, kardiovaskulær og åpenbart fordøyelseskapasiteten vår. 

Vi lærer fortsatt om de mange virkningene av tarmbakterier, men når det gjelder tyttebær, vet vi noen få lovende ting. For det første endrer tyttebær tarmbakteriebalansen til fordel for å redusere kronisk betennelse av lav grad. De skifter også bakteriell balanse for å støtte en sunn kroppssammensetning. Du lurer kanskje på, hvordan kan det være mulig? Vel, det er mange forskjellige typer bakterier som naturlig forekommer i tarmen. Noen er flinkere til å utvinne energi fra ufordøyde matpartikler, noe som favoriserer vektøkning.

Noen er i stand til å hemme kjemikaliene som bryter ned matpartikler, som fett, noe som favoriserer vekttap. Tarmbakteriene dine som individ vil være forskjellige fra naboens på grunn av forskjeller i livsstil, kosthold, genetikk, medisinbruk og mange andre faktorer, men når det gjelder å ta opp helsen som helhet, kan vi bruke visse matvarer til vår fordel når de har muligheten til å endre tarmmiljøet.

Ganske fantastisk, ikke sant? Da det medisinske samfunnet fremdeles lærer om de vidtrekkende effektene våre tarmbakterier har på vår generelle helse, er det viktigere enn noen gang å spise mat som støtter våre mikroskopiske tarmbakterier!

Hørt om tyttebær før? Du har kanskje lagt merke til våre produkter som Sporty Boost Recovery, som inneholder en rekke vitaminer og mineraler for å støtte energinivå og ytelse. Tyttebær passer perfekt for denne formelen, ikke bare på grunn av helsemessige fordeler for tarmen, men også på grunn av dens kraftige antioksidanthffekt som gjør den til en helsestøttende superstjerne.

Hvor ofte bruker du bær i kostholdet ditt? Med det store utvalget av helsemessige fordeler som bær gir, er dette et viktig spørsmål! Selv om bær ikke er din vanlige snacks, kan kosttilskudd som utnytter de fantastiske helsemessige fordelene være et veldig praktisk alternativ - det er her vi kommer inn! Å kombinere naturens gaver med næringsstoffer av høyeste kvalitet er alltid vårt mål, så hvis du er klar til å høste helsemessige fordeler av våre nordiske ingredienser - les mer om våre produkter!

Tilbake til bloggen