Et par hender hviler i fanget med blåbær i hånden. En person i røde bukser sitter ute i skogen.

Blåbær | Nordisk supermat smoothie-oppskrift

Nordiske blåbær (Vaccinium myrtillus) er fullpakket med næringsstoffer, og nå er det den tiden av året at disse superbærene begynner å modnes. 

Vi elsker disse små blå superheltene fordi de er rike på næringsstoffer og vitaminer. Blåbær og andre nordiske bær vokser og overlever i det harde og kalde været, og det er derfor de inneholder så mange næringsstoffer. Nordiske bær som blåbær, tyttebær og havtorn har blitt brukt i århundrer som folkemedisin i Norden, og de sies å ha mange helsemessige fordeler. 

Det beste med blåbær er at det er sunt, men også at det smaker så godt og friskt! Blåbær, som andre nordiske bær, har mange helsemessige fordeler – de er definitivt naturens egen supermat og en godbit. De små bærene kan brukes på toppen av grøten eller yoghurten, i pai og bakverk, og i smoothies. Kjenner du noen som ikke liker blåbær i noen form?  

Blåbær bidrar til god helse

Det er forsket på at blåbær kan redusere betennelse. Betennelse bidrar til helserisiko og sykdommer. Blåbær er også nyttig for bedre hukommelse og øyehelse. Det sies også at den bidrar til å redusere blodtrykket, og de bidrar til fordøyelsen vår på grunn av deres høye fiberinnhold. Her er grunnen til at vi elsker disse små blå bærene:

  • Blåbær inneholder mange vitaminer som vitamin C, E og B
  • De er fullpakket med antioksidanter. Antall antioksidanter i nordiske blåbær er mye høyere enn i andre blåbær, frukt og grønnsaker. 
  • Blåbær inneholder sunne polyfenoler, som gagner helsen din på flere måter.
  • Anthocyaniner er de mest potente polyfenoler i blåbær.
  • Blåbær er også en stor kilde til fiber!

Men hva er forskjellen mellom nordiske blåbær og hage-blåbær? Blåbær som vokser vilt hovedsakelig i de arktiske områdene er mindre og har mørkere blå eller lilla farge enn dyrkede blåbær. Det skyldes bærenes høye anthocyanininnhold. Vill blåbær er vanligvis mindre saftig og sies å inneholde flere næringsstoffer og antioksidanter enn dyrkede – bl.a. fordi de trenger å overleve den lange vinteren. 

Hvor mye blåbær bør du spise for å få helsemessige fordeler?

Du kan spise så mye du vil, og minst et par desiliter anbefales daglig. 1 dl er en god start da det inneholder f.eks 2 gram fiber, som er ca 8% av det anbefalte daglige inntaket. Du bør få minst 25g fiber daglig. 

Det er altså på tide å brette opp ermene og bli blåbærblå! Her er en deilig blåbær smoothie oppskrift til deg:  

Deilig blåbærsmoothie-bolle fra Aarja

1 banan

2 dl havregryn

2 dl blåbær-yoghurt eller vanlig yoghurt

1 dl av friske blåbær

1 dl valnøtter

200 gr frisk frukt(er)

3 dl eplejuice

Bland alle ingrediensene sammen og topp med skivede bananer, blåbær og valnøtter!  

Inspirert av den nordiske naturen

I Aarja er vi inspirert av naturens iboende godhet. Vi har brukt disse superbærene i våre produkter for å gi et naturlig løft for helsen din og for å gi en god og frisk smak rett fra den nordiske naturen. Aarjas produkter som inneholder blåbær er:

OptiMSM + C med Blåbær: Verdens reneste MSM drikkepulver med Blåbær og vitamin C. Blåbærene gir en frisk smak, som dekker en bitter smak av svovel. Prøv det og du vil elske det!

B12 + Blåbær: Ren vitamin B12 av høy kvalitet med ville arktiske blåbær for å øke hjerne og nervesystemet. Små tyggetabletter!

KALSIUM, D3 + K2 med Blåbær: Øk bein- og blodhelsen med vår absorberbare formulering av aquamin® kalsium og vitamin D3 og K2 kombinert med blåbær!

Barns VITAMIN C med Blåbær: Flott og naturlig tilskudd for barnas immunsystem!

Tilbake til bloggen