En hvit eske med pillebrett med røde kapsler ligger på en trepult. På boksen står det "Omega 3 Krill" i svart skrift. EN hand holder en penn over en notatblokk på høyre side.

EPA og DHA | Fettkvalitet er viktig

Kvaliteten på fett er viktig for menneskekroppens normale funksjoner. Det finnes fire typer fett mennesker får fra ernæring:  mettet fett, enumettet fett, flerumettet fett, og den verste gruppen av fett -  transfett. 

Men hva slags fett er bra for helsen din da? Mettet fett er ikke nødvendigvis skadelig, men et kosthold rikt på mettet fett kan øke det dårlige LDL-kolesterolet i blodet ditt. Flerumettede og enumettede fettstoffer er de sunneste kvalitetene av fett. Flerumettede fettstoffer (som fisk og krillolje) er de mest essensielle fettstoffene for mennesker, som for eksempel bidrar til å redusere nivåene av LDL-kolesterol hvis det brukes i stedet for mettet fett. Det finnes to typer flerumettede fettstoffer: omega-3 og omega-6 fettsyrer (1)

I dette blogginnlegget vil vi forklare deg de helsemessige fordelene med omega-3 fettsyrer kalt EPA, DHA og  ALA. 

Hva er DHA, EPA og ALA? 

Fisk er tradisjonelt kjent som en god kilde til flerumettede omega-3 fettsyrer. Kilder til omega-3 inneholder vanligvis flere forskjellige fettsyrer, og du har kanskje hørt om de mest fordelaktige - docosahexaenoic acid (DHA) og eicosapentaenoic acid (EPA) og alfa-linolensyre (ALA). ALA, DHA og EPA er langkjedede fettsyrer med mange helsemessige fordeler. 

Hvorfor trenger vi dem?

De er alle nødvendige fettsyrer for normal helse. EPA og DHA har mange EFSA-(European Food Safety Authority, det Europeiske mattilsynet)godkjente helsemessige fordeler, som vi har listet opp nedenfor: 

  • EPA og DHA støtter normal helse for øyne og hjerne* 

Visste du at hjernen din er nesten 60% fett og DHA er den viktigste fettsyren i nervesystemet, hjernen og øynene? Den høyeste konsentrasjonen av DHA i kroppen finnes i netthinnen, mens den har en viktig rolle for et sunt og godt syn. Et daglig kosthold rik på omega-3 kilder bidrar til vedlikehold av sunt syn og normal hjernefunksjon.  

  • EPA og DHA bidrar til god hjerte- og blodhelse* 

Det har blitt vitenskapelig bevist at DHA bidrar til å opprettholde normale triglyserid nivåer i blodet og det daglige inntaket av DHA med EPA bidrar sammen til et normalt blodtrykk. Disse effektive fettsyrene er også gode for vedlikehold av fastende triglyseride nivåer i blodet og omega-3 fettsyrer er spesielt bra for et sunt hjerte.  

  • De er gode for normal hjerneutvikling og synets utvikling i spedbarn og foster*  

Forbruk av omega-3 kilder er svært viktig for gravide kvinner og kroppen trenger sannsynligvis flere omega-3 fettsyrer (spesielt EPA og DHA) under svangerskapet for å støtte fostervekst. EPA og DHA har vist seg å bidra spesielt til normal utvikling av fosterets hjerne og av øynene. Den vanligste årsaken til et underskudd i omega-3 under graviditet er relatert til bekymring om de negative effektene av kvikksølv.  (2) (2) 

  • ALA er bra for vedlikehold av normale kolesterolnivåer i blodet. 

For veganere og personer som er allergiske mot fisk eller skalldyr er ALA spesielt viktig, fordi det er i stand til å konvertere små mengder fettsyrer til EPA og DHA-form. Hvis du er veganer, bør du sørge for at kostholdet ditt er slik at du får nok av alle disse fettsyrene.  

Hva er gode kilder til omega 3?

De beste kildene til omega-3 fettsyrer er fet fisk som laks, makrell og havabbor som inneholder spesielt mye EPA og DHA fettsyrer. De beste veganske kildene som er rike på ALA er for eksempel valnøtter, hampfrø og linfrø. 

AARJAS 100% NATURLIGE, RENE OG BÆREKRAFTIGE OMEGA3 BOOST KRILLOLJE ER EN HØYKVALITETS OMEGA-3-KILDE MED OVERLEGEN ABSORPSJON - DEN VIL SNART VÆRE TILGJENGELIG ELLER HANDLE DEN DIREKTE FRA AMAZON.CO.UK! 

Tilbake til bloggen