En smilende dame med blondt, kort hår og en svart boblejakke står ute i vinterlandskap med en gul boks Kollagen i hendene.

Alle fordelene med kollagen

Hva er kollagen? Det hudbyggende proteinet kalt kollagen er ansvarlig for 75 prosent av tørrvekten til huden vår. Nærmere bestemt finnes kollagen i bindevevet til hud, sener, leddbånd og bein. Faktisk er kollagen det mest utbredte proteinet i kroppen vår. Av de 28 typene kollagen er Type I, Type II, Type III, Type IV og Type V de viktigste som finnes i bindevevet.

Proteiner og aminosyrer

Kollagen er hovedsakelig laget av tre proteintråder, i tillegg aminosyrene glycin, prolin og hydroksyprolin. Når vi blir eldre begynner kroppen å produsere mindre kollagen. Resultatet er hud som blir sårbar for aldersrelaterte skader, dette er ikke noe som bare skjer i våre skumringsår. Tapet av dette vitale, hudnærende proteinet i de indre lagene av huden vår begynner i en alder av 30. 

Kollagen hjelper huden å både opprettholde og vedlikeholde fuktigheten. Å lindre tørrhet kan føre til færre fine linjer og rynker. Elastisitet i huden er det som gjør at den kan bevege seg, strekke seg og holde seg fyldig. Utrolig nok begynner hudens elastisitet å avta tidlig i 20-årene!

Tre områder av huden er ansvarlige for elastisitet. Disse består av det ytre laget kalt epidermis, det midterste laget kalt dermis, og det dypere laget kalt subcutis. Selvfølgelig består disse områdene ikke bare av elastin, men også kollagen. Hos yngre hud trekkes disse kollagenfibrene stramt som fjærer og støtter hudlagene. Når kollagenfibrene svekkes begynner huden å kollapse. 

Kollagen hjelper kroppen med sårheling

Kollagen bidrar også med å fremskynde helingsprosessen av blåmerker, kutt og sår. Helingsprosessen i huden starter med betennelse som vanligvis varer noen dager. Neste er spredningsstadiet, som bruker kollagenproduksjon for reparasjon. Til slutt omformer huden seg selv ettersom kollagen fortsetter å produseres. Ved kollagenmangel blir helingsprosessen forlenget eller til og med stoppet. 

Aldring er ikke den eneste faktoren i kollagennedgang. Livsstil kan også føre til et fremskyndet tap av kollagen. Som for eksempel røyking, overdrevent alkoholinntak, samt inntak av for mye tilsatt sukker og bearbeidet mat. Selv om solen er en fantastisk kilde til D-vtamin, kan UVB og UV stråler være skadelig for kollagen og huden vår. 

Kollagen i kostholdet

Inntak av kollagen kan bidra til å styrke kollagenfibrene slik at huden føles mer smidig og fastere. Dette kan bidra til å eliminere for tidlig aldring og slapp hud. 

Tilsetning av kollagen til kostholdet vårt gjennom mat og kosttilskudd kan bidra til å øke utseendet, følelsen og den generelle helsen til huden vår. For at kroppen vår skal produsere kollagen må aminosyrer fra proteinrik mat (fisk, kylling, biff, egg og meieriprodukter) konsumeres. Benbuljong er også en spesielt rik kilde. 

C-vitamin er en byggestein i kollagen, så rikelig med bær, sitrusfrukter, tomater, spinat og brokkoli er også nødvendig. Til slutt må ytterlige to mineraler tilsettes, sink og kobber. Disse finnes i nøtter, bønner og helkorn. 

Vi i Aarja Health tilbyr flere ulike produkter

Kollagentilskudd som Aarja Healths Premium Biocell® KOLLAGEN med furubark og hyaluronsyre inneholder 500 mg Biocell-kollagen og 20 mg furubarkekstrakt. Kollagenet er hydrolysert, noe som betyr at i motsetning til kilder i mat har det allerede blitt brutt ned til mindre peptider. Dette gjør at kroppen vår kan fordøye dette verdifulle proteinet raskt og enkelt. 

Kollagentilskudd tas best på tom mage. Vi foreslår en kapsel om morgenen før frokost, og én kapsel før sengetid. Vurder også å legge til Aarja Healths Vitamin C 500 som et ekstra løft for å støtte kollagenproduksjonen. Kollagen er et viktig protein for å bygge en sunn hud. Å prøve å opprettholde nivåene i kroppen vår gir mening. 

Tilbake til bloggen