En kvinne med langt, lyst hår i hvit genser holder oppe en boks med kosttilskudd av Omega 3 Krill. Hun er diffus i bakgrunnen og hun er ute

Fordeler med Omega-3 fettsyrer: Alt du trenger å vite om sunne fettsyrer

Finnes det ett kosttilskudd som er det beste for generell helse? Det er et spørsmål som er vanskelig å svare på, da alles behov er forskjellige. Men om vi måtte anbefale noe, ville en omega av høy kvalitet absolutt være på (eller nær) toppen av listen vår. Hvorfor? Fordi sunt fett har noen av de mest utbredte effektene på vår generelle helse. Om du er nysgjerrig på fordelene med sunt fett som er i omega, la oss dele det med deg! 

Hva er Omega-3?

Før du stuper ned i fordelene med Omega-3 så er det viktig å forstå hva de er. Omega-3 er fettsyrer som ofte finnes i matvarer som fisk, nøtter, frø og oljer. Det er tre hovedtyper Omega-3 - alfalinolensyre (ALA), eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Av disse har du sannsynligvis hørt om EPA og DHA oftest, da de spiller en svært viktig rolle i mange aspekter av menneskers helse.

Fordeler med Omega-3

Mental helse

En av de viktigste (og mest kjente) fordelene med Omega-3 er mental helse. Hvorfor påvirker sunt fett mental helse så mye? Kort forklart, Omega-3 spiller en svært viktig rolle i strukturen og funksjonen til cellemembraner, og er tett konsentrert i hjernen. Så når dietten din mangler sunne fettsyrer er det ikke overraskende at vevet laget av disse fettene er de første som lider. 

Når det gjelder mental helse, har Omega-3 en stor innvirkning på betennelse så vel som cellulær struktur i hjernen. Begge deler kan tilskrives fordelene med Omega-3 for depresjon. Disse positive effektene er imidlertid ikke begrenset til depresjon, og har en mye bredere innvirkning på mange aspekter av mental helse, inkludert generell stemning, angst, ADHD (hyperkinetisk forstyrrelse) og flere. 

Les gjerne mer her om vitamin B og alle fordelene med å ta dem til daglig.

Ungdommers hjernehelse

Mens mental helse gjennom tidene er viktig, kan vi ikke se bort fra utviklingsårene våre hvor hjernen stadig vokser og endrer seg. Å sikre seg en sunn tilførsel av Omega-3 tidlig i barndommen er avgjørende for både utvikling av hjernen og nervesystemet, samt impuls – og humørstyring hos barn, spesielt når det gjelder ADHD-håndtering. Som nevnt kan den strukturelle funksjonen til Omega-3-fettsyrer i hjernen ikke gå ubemerket hen. Faktisk er DHA den viktigste fettsyren som har ansvar for strukturen i sentralnervesystemet og netthinnen.

Når det gjelder ADHD-behandling, kan dette tilskrives de betennelsesdempende effektene av Omega-3 og det faktum at kostholds mangler kan endre nevronfunksjon, hormonbalanse, og nervesignalisering som, ikke overraskende, har stor innvirkning på humør og impuls kontroll.

Astma

Nå tenker du kanskje «hvordan kan omega hjelpe mot astma?» Da kommer vi tilbake på rollen til Omega-3-fettsyrer i å regulere betennelse. Fordi astma er en tilstand som involverer kronisk luftveisbetennelse, er det ikke overraskende at disse sunne fettsyrene kan være beskyttende mot astma. 

Beinhelse

Når de fleste tenker på beinhelse, er den første en tenker på ofte en kombinasjon av kalsium/magnesium. Men visste du at omega også er bra for vårt strukturelle system? Selv om det ikke er en åpenbar sammenheng mellom Omega-3 og beinhelse, så har det vist seg å forbedre tarmabsorpsjonen av kalsium. Det resulterer da i mer kalsium tilgjengelig for beinvedlikeholdet. 

Det er imidlertid viktig å huske på at denne effekten fortsatt blir studert og at det er behov for ytterlige undersøkelser. 

Hjertehelse

En annen velkjent fordel med Omega-3 er hjertehelse. De antiinflammatoriske egenskapene til disse sunne fettsyrene gjør underverker for sirkulasjonssystemet vårt! Dette har blitt ganske godt studert ettersom populasjoner som har et høyere inntak av Omega-3-fettsyrer har en tendens til å ha lavere forekomst av hjerterelaterte helseproblemer, inkludert redusert risiko for hjerteinfarkt. 

Et perfekt eksempel på dette er samene. Mens de spiste betydelige mengder rødt kjøtt, vendte de seg ofte til fiske etter deres nomadiske livsstil og naturveiledet kosthold. 

Kaldtvannsfangstene deres var fullpakket med sunne fettsyrer, og kombinert med deres svært aktive livsstil skapte det et genforråd som har vært motstandsdyktig mot kreft og hjerteproblemer i generasjoner. 

Søvn

Døgnrytmen er uten tvil den viktigste kroppslige syklusen. Den er grunnen til at vi føler oss trøtte om natten og våkne om morgenen – de daglige svingningene som forteller hormonene våre hva de skal gjøre og når. Uten den ville vi rett og slett ikke fungert slik vi gjør! Så hva har dette med Omega-3 å gjøre? Døgnrytmen vår kan påvirkes av mange ting, en av dem er kosthold!

Melatonin er hovedhormonet som driver søvn – og våkensyklusen vår, og mineraler som magnesium, sink og fettsyrer har alle en viktig rolle i syntesen. På toppen av dette har studier også vist at Omega-3 nivåer i cellemembraner også kan ha en innvirkning på søvnapné!

Generell helse – betennelse, kroppssammensetning og metabolsk syndrom 

Selv om du ikke bekymrer deg for en spesifikk helsetilstand, er Omega-3 fortsatt en fin måte å støtte generell helse på. De hjelper til med å regulere betennelse (som alle opplever på et eller annet nivå). Faktumet er at betennelse er den underliggende årsaken til mange kroniske helsetilstander, og mange mennesker spiser ikke nok gjennom kostholdet sitt. Så om du ønsker å være proaktiv når det gjelder helsen din, er Omega-3 et flott tilskudd til ethvert helseregime. 

Omega-3 kosttilskudd

Vurderer du et Omega-3-tilskudd? Om du aldri har tatt et før, har du sannsynligvis noen spørsmål. Det er nettopp det vi er her for! 

Hvor mye Omega-3 per dag bør jeg ta?

Det daglige inntaksnivået av Omega-3 avhenger av et par ting – kosttilskudd så vel som individuell helse. For noen som har utfordringer med kronisk betennelse eller en relatert helsetilstand, vil de sannsynligvis ha nytte av høyere Omega-3-inntak. En person som ønsker å støtte generell helse og har et godt og variert kosthold vil ikke behøve så mye. Uansett hva tilfellet er, anbefales minimum 250-500mg kombinert EPA og DHA per dag til friske voksne. For terapeutiske tilfeller anbefaler noen 1000-3000mg per dag. Om du ikke er sikker, er det beste rådet alltid å snakke med lisensiert helsepersonell eller dietetiker. 

Omega-3 matvarer

Om kostholdet ditt mangler Omega-3, så er det en god idé å supplere. Men det betyr ikke at mat ikke kan gi noe av ditt daglige inntak også. 

Når det kommer til Omega-3 kilder, er dette noen matvarer du kan inkludere i dietten din:

- Laks, sild, tunfisk og mange andre typer fisk/sjømat

- Linfrøolje

- Chia-, lin- og hampfrø

- Valnøtter

- Soyabønner

Beste Omega-3 kosttilskudd

De beste Omega-3-tilskuddene bør inneholde olje fra høykvalitetskilder. Fordi fettsyrer er kjemisk skjøre, kan de lett bli harsk (og derfor ha en ugunstig effekt på helsen om de konsumeres). Selv om dette ikke er tilfelle, bør kvaliteten på et kosttilskudd alltid være øverst på listen. Når du velger å konsumere kosttilskudd, ønsker du bedre helse. Om næringsstoffene du tilfører kroppen din fører til at mer stress absorberes og brukes, så er det egentlig ingen vits å ta dem i det hele tatt. Så spørsmålet som gjenstår nå – hva er det beste Omega-3-tilskuddet?

Aarja Health tilbyr både veganske og ikke-veganske Omega-3 kosttilskdd med kvalitets - og sikkerhetsstandarder som dere alle kjenner og elsker. Vår Premium Omega3 BOOST Krill Olje gir både EPA – og DHA-fettsyrer samt noen av krillens andre naturlige næringsstoffer som astaxanthin (en antioksidant) og kolin. For andre som leter etter et plantebasert alternativ for Omega-3, tilbyr Aarja Health Vegansk Omega3 med lignende kombinasjon av EPA og DHA, utvunnet fra høykvalitetsalger for en bærekraftig og plantebasert kilde til de sunne fettsyrene. Med kvalitet du kan stole på, så har Aarja Health dekket dine Omega-3 behov!

Tilbake til bloggen