En dame med hvitt hår og blå jakke står ute i skogen og sanker. Zinc Benefits for Health

Fordeler med sink | Det vitale sporelementet for helsen din

HVORDAN PÅVIRKER SINK HELSEN VÅR? HVA ER DEN ANBEFALTE DOSEN PER DAG, OG HVA ER HOVEDFUNKSJONENE OG FORDELENE MED DETTE SPORELEMENTET I KROPPEN VÅR? 

Sink tas ofte bare når de første symptomene på influensa oppstår, noe som også anbefales sterkt. Det er imidlertid viktig å sikre et tilstrekkelig inntak av sink gjennom hele året, noe som kan gjøres ved å ha et variert kosthold.

Sink er et viktig sporelement i kroppen vår som påvirker aktiviteten til mer enn 200 enzymer. Tilstrekkelig og regelmessig inntak av sink fremmer blant annet normal immunsystemfunksjon, sårheling og prosessen med celledeling. Det er også et viktig sporelement for normal vekst og utvikling hos barn og sies å fremme normal funksjon av sansene for smak og lukt.

Sink bør komme fra kostholdet daglig, da det ikke er lagret i kroppen vår. Det anbefales spesielt for veganere å se på kilder for sink, da mange planter inneholder fytat, noe som svekker sinkabsorpsjonen. Sink finnes naturlig i mange matvarer, men det tilsettes også mange matvarer. Tilstrekkelig inntak av sink kan sikres av et sunt variert kosthold eller, om nødvendig, kosttilskudd av høy kvalitet.

HVORDAN VET JEG OM JEG LIDER AV SINKMANGEL?

Hvis du er ofte sliten, har problemer med å konsentrere deg, bli lett syk eller lider av hårtap, er det mulig at du ikke får nok sink i kostholdet ditt.

Veganere og vegetarianere, samt gravide og eldre, er mer utsatt for sinkmangel. Risikogruppen inkluderer også de som lider av ulcerøs kolitt eller andre tarmsykdommer.

Sinkmangel kan også forekomme hos alkoholikere eller personer på hormonbehandling.

Les mer her om hvilke vitaminer du burde ta, og når.

Kronisk sinkmangel er sjelden og er ofte forårsaket av en genetisk tilstand. Noen av symptomene på kronisk sinkmangel manifesteres som vekst- og utviklingsproblemer, seksuell umodenhet, kronisk diaré og noen andre ting.

De vanligste symptomene på sinkmangel er:

  • nedsatt immunsystem funksjon
  • vedvarende infeksjoner
  • humørsvingninger
  • hudproblemer og hårtap
  • vektøkning eller vekttap uten spesiell grunn
  • problemer med nervesystemet

Symptomene er egnet for mange sykdommer, så det er vanskelig å vurdere sinkmangel på grunnlag av dem alene. Hvis du tror du lider av sinkmangel, kan du prøve å legge sinkholdige matvarer til kostholdet ditt eller bruke et høykvalitets, absorberbart sinkholdig kosttilskudd for å støtte kostholdet ditt. Hvis symptomene vedvarer, kontakt lege.

Sinkmangel kan blant annet utredes med blodprøver.

Overdrevet sinkinntak eller sinkoverdose kan også være helseskadelig.

HELSEMESSIGE FORDELER AV SINK

STØTTER IMMUNSYSTEMETS NORMALE FUNKSJON

Sink brukes til å styrke immunforsvaret. Sink har også blitt brukt for å behandle symptomene på influensa og forkorte varigheten.

Sink som sporelement reduserer også cellulær oksidasjon og oksidativt stress i kroppen.

STØTTER NORMAL HUDHELSE

Sink er bra for huden, samt for normal vekst av hår og negler. Sink og kollagen sies å jobbe sammen for å fremme sårheling. Sink som kosttilskudd kan være nyttig for folk som lider av akne eller hudproblemer.

STØTTER SUNN ALDRING

Sink kan redusere risikoen for visse sykdommer som lungebetennelse, infeksjoner og aldersrelatert makula-degenerasjon hos eldre mennesker.

Det reduserer oksidativt stress som øker etter hvert som vi blir eldre, og samtidig forbedrer det også immunsystemets funksjon ved å støtte T-celleaktivitet.

REDUSERER OKSIDATIVT STRESS

Oksidativt stress skjer hele tiden i kroppen vår. Overdreven oksidasjon av celler forårsaker imidlertid stille betennelse og er skadelig for helsen vår. Blant annet sies røyking og dårlig livsstil å øke oksidativt stress i kroppen vår, samt aldring. Intens trening forårsaker også kortvarig oksidativt stress. Antiinflammatoriske matvarer (f.eks. grønnsaker, frukt og bær), vitaminer, antioksidanter og sporstoffer som sink bidrar til å redusere oksidativt stress.

Det vanligste symptomet forårsaket av overdreven oksidativt stress er kronisk stille betennelse, som er den underliggende faktoren i mange kroniske sykdommer, som kardiovaskulær sykdom, kreft og til og med depresjon. Overdreven oksidativt stress kan også bremse muskelutvinning.

STØTTER NORMAL FRUKTBARHET

For menn kan sink mangel ha en påfallende effekt på testosteronproduksjonen, som igjen kan påvirke fruktbarheten ved å redusere seksual-lysten.

Sink påvirker også kvinnelig fruktbarhet og er et viktig sporelement for normal eggstokkvekst.

STØTTER METABOLISME

Kroppens metabolisme trenger tilstrekkelig med sink for å fungere. Sink er involvert i bl.a absorpsjon av karbohydrater og aminosyrer.

Tilstrekkelig sinkinntak hjelper ikke bare fordøyelsen, men også normal energimetabolisme.

STØTTER MINNE- OG HJERNEFUNKSJON

Sink fremmer normal kognitiv funksjon. En studie av flere forskere sier at sink har en avgjørende effekt på nevronal funksjon, noe som påvirker hukommelse (minnedannelse) og læring.

SINKHOLDIGE MATVARER

  • Sjømat: østers, krabbe, hummer og fisk spist med beina.
  • Animalske produkter: meieriprodukter, biff og svinekjøtt, reinkjøtt og lever.
  • Vegetabilske produkter: bønner, vill-ris, grønne erter, pekannøtter, peanøtter, fullkorn, grønne grønnsaker som spinat og brokkoli, og kakao. 

SINK KOSTTILSKUDD

Kosttilskudd anbefales for personer som ikke får nok sink fra kostholdet. Den offisielle anbefalingen for sink i Norden er 9 mg for voksne.

Det er mest effektivt å ta sink 1-2 timer etter å ha spist. Sink kan tas når som helst i løpet av dagen, men det kan ha litt energiske effekter hos noen mennesker. Dermed anbefaler vi å ta et sinktilskudd om morgenen eller om dagen.

Den anbefalte øvre grensen for sink for voksne er 25 milligram per dag. Under influensa kan du øke maksimal dosering litt. Høyere doser bør diskuteres med helsepersonell. 

 

Ofte stilte spørsmål

Hva er sink?

Sink er et viktig sporelement i kroppen vår som påvirker aktiviteten til mer enn 200 enzymer. Tilstrekkelig og regelmessig inntak av sink fremmer blant annet normal immunsystemfunksjon, sårheling og prosessen med celledeling.

Hva er sink bra for?

Sink brukes til å styrke immunforsvaret. Sink har også blitt brukt for å behandle symptomene på influensa og forkorte varigheten. Sink som sporelement reduserer også cellulær oksidasjon og oksidativt stress i kroppen.

Hvor mye sink skal du ta per dag?

Det er mest effektivt å ta sink 1-2 timer etter å ha spist. Sink kan tas når som helst i løpet av dagen, men det kan ha litt energiske effekter hos noen mennesker. Dermed anbefaler vi å ta et sinktilskudd om morgenen eller om dagen. Den anbefalte øvre grensen for sink for voksne er 25 milligram per dag. Under influensa kan du øke maksimal dosering litt. Høyere doser bør diskuteres med helsepersonell. Overdrevet sinkinntak eller sinkoverdose kan også være helseskadelig.

 

 

Tilbake til bloggen