En blå vitaminmåler med ledninger ligger oppå et sort, lite bord

Hva vi lærte av vår vitamin- og mineralmåler

For en stund tilbake gikk vi til anskaffelse av et analyseverktøy som kan finne ut om du har indikasjon på ubalanser i forhold til vitaminer, mineraler og aminosyrer, uten å måtte ta en blodprøve. 

Corpus Analyser Pro er ganske ny i Norge, men teknologien har vært brukt i Europa og USA i over 30 år. Corpus Analyser Pro er en rask, presis og ikke-invasiv analysemetode som bruker elektromagnetiske signaler. Apparatet leverer ikke noe inn i deg, den stiller bare spørsmål og samler inn data ut fra kroppens egne signaler.

For å si det med helt enkle ord, prinsippet kan sammenlignes med et Ekko-lodd. Apparatet henter opp de elektromagnetiske bølgesignalene som kroppen selv sender ut (kvanteresonans-teknikk).

DET ER INNSIDEN SOM TELLER

Etter fire måneders bruk på flere som har vært innom så har vi sett ett par fellestrekk som går igjen, og som vi syntes var ganske interessante. På samtlige så kommer det opp at de må spise mer innmat. I Norge er den mest vanlige innmaten tunge, lever, hjerte, lunge, blod og nyre som brukes, i hovedsak brukt til bearbeidede kjøttprodukter som leverpostei, spekepølser, pølser, lungemos og blodpudding. 

Innmat var en gang en høyt skattet og verdsatt matkilde. I dag har tradisjonen med å spise innmat dessverre gått i glemmeboken for mange. Innmat er spesielt rik på B-vitaminer som vitamin B12 og folat. Den er også rik på mineraler, inkludert jern, magnesium, selen og sink, og viktige fettløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K. 

Sist, men ikke minst, så gir animalsk protein deg alle de ni essensielle aminosyrene som kroppen din trenger for å fungere effektivt. Det er ikke vanskelig å forstå at innmat er svært sunt og næringsrikt for oss og derfor bør prioriteres som en viktig del av kostholdet.

I dag spiser mange kun kyllingfilet og tror at det er det sunneste man kan spise, men det er faktisk mindre næring i den enn i hel kylling. Så skal du spise kylling, er det bedre å kjøpe hel kylling som får godgjøre seg i ovn, eller kokes til suppe. 

Når det er sagt så må en spise innmat med moderasjon fordi for mye er heller ikke bra, men det er verre å kutte det helt ut!

KOLLAGENETS BETYDNING

Den samiske befolkningen er spesielt flinke på å koke buljong av reinkjøtt, og spise dette ofte. Av kraft kokt på bein får vi en rik kilde til kollagen. Mange tror at kollagen kun er bra for hud og ledd, men det er viktig for øyne, mage/tarm, tenner, nervesystem, muskler, detox-funksjon, blodsirkulasjon, fettforbrenningen og mer. 

Det interessante er at vi også kan måle kollagennivået, og som oftest har de aller fleste lave nivåer, mens de med samisk bakgrunn har mer optimale nivåer, noe som kan forklares med at de har bevart tradisjonen om å koke kraft og lage mat av hele dyret. Ikke minst er dette en mer bærekraftig måte å leve på. 

I tillegg kan vi anbefale å supplere kosten din med vår Kollagen med furubark som er laget av kyllingbrusk, fordi det likner mest på menneskelig brusk og har derfor et godt opptak i kroppen.

KUTT UT MED Å KUTTE UT

I dag kan man fort bli forvirret i mengden av motstridende informasjon når det gjelder hva som er bra eller ikke bra å spise. Hva vi ser på våre målinger er at de som kutter ut enkelte matvarer får mangler på næringsstoffene denne maten inneholder, naturlig nok. 

For eksempel, de som kutter ut gluten på grunn av intoleranse eller cøliaki tyr til mange glutenfrie alternativer. Ferdige glutenfrie melblandinger kan være både fiber-og næringsfattige på både plantestoffer, B-vitaminer, kalsium, jern, sink, magnesium og fiber og også særdeles stivelsesrike.

Har man intoleranser, kan det tyde på en ubalanse i tarmfloraen, og det kan være en fordel å prøve mer probiotisk mat. En finsk studie ved Tampereuniversitetet viser at russere i Karelen like over grensen fra Finland har en større, mer sammensatt og aggressiv bakterieflora enn sine nordiske naboer. Likevel har de seks ganger færre tilfeller av diabetes, fire ganger mindre astma og ikke på langt nær den samme utviklingen i intoleranse for hvetegluten som folk i Vesten – dette til tross for at de spiser like mye hvete og av samme kvalitet. Forklaringen kan være at de lever slik finnene gjorde for 50 år siden og har flere bakterier å bryne seg på i sine nære omgivelser.

TENK TRADISJON

Velg derfor heller naturlige glutenfrie korn og frø slik som bokhvete, hirse, quinoa, mandelmel, kikertmel, amaranth og liknende. Har du hverken cøliaki, hveteallergi eller overfølsomhet for gluten, så varier gjerne mellom næringsrike, gamle kornslag (urkorn som enkorn, emmer og øko spelt), nøttemel og frømel både for næring og smak.

Å spise variert er nok den beste leveregelen! Men også prøve å ta tilbake og bevare vårt tradisjonsrike kosthold, det vi har levd på i generasjoner. 

Kom innom vår butikk i Altaveien i Bossekop og sjekk dine vitamin- og mineralnivåer for kun kr 400,-, eller få en gratis sjekk ved kjøp av minst 2 produkter.

Ofte stilte spørsmål

Hva er vitaminer?

Vitaminer er viktige næringsstoffer som kroppen er helt avhengig av for at den skal fungere. Vi får vitaminene våre gjennom kosten vår, men noen ganger så kan man ha en ubalanse i forhold til mengden vitaminer i kroppen vår, basert på livsstil, eventuell sykdom, mangelfult kosthold eller hvor mye en er eksponert for sola. 

Hvordan kan jeg finne ut av om jeg har vitaminmangel?

Du kan alltids gå til fastlegen din og få en vurdering av hvilke eventuelle vitaminmangler du har gjennom å ta en blodprøve. Derimot så har vi i Aarja Health gått til innkjøp av en vitamin- og mineralmåler som kan måle kroppen din sin tilstand uten å ta en blodprøve som må analyseres i ettertid. Du kan alltids ta kontakt med oss for en konsultasjon, men det er alltid best å forhøre deg med fastlegen din eller annet helsepersonell først.

Hvilke vitaminer bør man ta daglig?

De viktigste vitaminene som kroppen vår trenger er A, C, D, E og K, i tillegg kommer også gjerne B12 som er en vanlig mangel for dem som spiser lite eller som ikke spiser kjøtt i det hele tatt. Du skal derimot alltid forhøre deg med helsepersonell før du tar eventuelle tilskudd. En annen måte å få i seg nok vitaminer på, er ved å ha et variert kosthold hvor disse vitaminene finnes naturlig, men noen ganger så går ikke det, og det er her tilskudd kommer inn.

Tilbake til bloggen