En mann kledt i en rød t-skjorte og svart shorts løper gjennom en skog, i hånden har han en vannflaske

Hvordan kroppen bruker energi | Din guide til kroppens drivstoffkilder

Det er jo ikke akkurat et sjokk at kroppen trenger energi - og vi har alle hatt de dagene hvor alt av ledd kjennes tunge og slitne, eller at øynene rett og slett bare ikke klarer å holde seg åpne. Dette er dager hvor vi bare helst vil ligge på sofaen hele dagen lang.

Har du noen gang tenkt på hvordan kroppen egentlig bruker energi? Altså, har du noen gang for eksempel spurt deg selv "hvor kommer kroppens energi fra"? Eller hva som er den beste maten for å booste energien? Vel, da har du kommet til rett plass! Vi er nemlig klare for å gi deg alt du trenger å vite om energi!

Kroppens drivstoffkilder

Når vi snakker om energi, er det viktig å først forstå hvor kroppens energi kommer fra. Og du vet nok helt sikkert allerede det riktige svaret - ja, mat! Men ikke alle matvarer stiller likt når det gjelder energien som tilføres, så la oss bryte dette oversiktlig ned helt fra starten av! Kostholdskilder til energi passer inn i 3 hovedkategorier: karbohydrater, proteiner og fett. Disse er kjent som våre makronæringsstoffer, noe som betyr at disse næringsstoffene er de vi bruker mest og i de største mengdene.

Samme mengde med karbohydrater og proteiner i vekt gir begge omtrent like mye energi hver - rundt 4 kalorier per gram. Fett derimot, gir hele 9 kalorier per gram. Så nå tenker du kanskje - hvis noen prøver å bekjempe tretthet i livet, da må de jo bare spise mer fett, fordi dette vil gir dobbelt så mye energi! Du tar ikke feil når du tenker på denne måten - men du må også vurdere hvordan kroppen kommer til å bruke denne energien som disse 3 ulike makronæringsstoffene gir oss.

Hvordan kroppen bruker energi

Selv om fett gir mest energi per porsjon, betyr ikke dette nødvendigvis at det vil bli brukt til umiddelbar energi. Faktisk er det karbohydrater som først og fremst brukes for rask eller umiddelbar energi hvis dette er noe vi mangler - for eksempel i samme øyeblikk du starter på en joggetur. Dette er fordi karbohydrater lett brytes ned til sukker, hvorav glukose er kroppens viktigste drivstoffkilde.

Fett derimot, må først brytes ned til fettsyrer som deretter vil kunne brukes som drivstoff under aktiviteter som strekker seg over en lengre periode hvor intensiteten ligger på lav til moderat. Så nå lurer du sikkert også på, kan proteiner brukes til energi? Selv om proteiner til en viss grad kan brukes til energi, er hovedrollen til proteiner å opprettholde muskler, hjelpe til med vekst og reparasjon, bidra til å lage hormoner så vel som enzymer - og i det hele tatt koordinere kroppens funksjoner.

Hvordan kroppen bruker energi under trening

Selvfølgelig blir energien vår brukt annerledes under trening - tross alt trenger vi et ekstra push for å fullføre en tøff treningsøkt eller en lang tur gjennom skogen! Som vi allerede har nevnt, er glukose drivstoffet lettest tilgjengelig, både ved hvile og i de tidlige stadiene av treningen. Men vår tilgjengelige glukosetilførsel varer bare en kort stund etter at treningen har startet, så kroppen begynner da å konvertere lagret glukose (kjent som glykogen) tilbake til glukose for å kunne opprettholde blodsukkernivået.

Avhengig av hvilken type trening du driver med - så vel som varigheten, kan karbohydratinnholdet i ditt kosthold påvirke hvor mye glykogen kroppen din har lagret - noe som altså kan påvirke både trening og restitusjonsprosessen betydelig. Under treningsøkten, brytes også fett ned for å gi oss energi - takk og lov for det, fordi glukoselageret holder som nevnt i bare noen få minutter etter at treningen har startet.

Når fett brukes omdannes til energi, blir vårt lagrede fett omdannet til fettsyrer, som deretter transporteres til våre muskler som drivstoff. Når det gjelder proteiner, bruker ikke kroppen dette så ofte som drivstoff. Proteiner brukes istedenfor til mange andre arbeidsoppgavene oppført ovenfor. Proteiner kan bidra med opptil 5% av drivstoffet for kroppen. Dette skjer som regel kun i visse situasjoner når vi for eksempel ikke har fått i oss nok kalorier eller karbohydrater - da kan våre muskelproteiner brytes ned for å bli brukt som drivstoff og energi. Er ikke menneskekroppen fantastisk?

4 gøyale fakta om energi

Omtrent 50-80% av din daglige energi brukes når du hviler. Det er trening og aktivitet man helst tenker på som hovedforbrukeren av kroppens energi - men det er faktisk dine hvileperioder som krever opptil 50-80% av ditt daglige lager med energi! Hvorfor? Kort fortalt, kroppen krever ganske mye energi for å i det hele tatt opprettholde sine livsviktige funksjoner. Dette inkluderer ting som å holde våre organfunksjoner gående, pusting, for eksempel. Altså, vi kan jo ikke forvente at hjertet (en muskel) skal jobbe bokstavelig talt 24/7 uten en virkelig solid energikilde! Den totale mengden av energi som faktisk brukes til å opprettholde kroppens livsviktig funksjoner varierer fra person til person, og kalles "basal metabolic rate" (BMR). Faktorer som personens alder, muskelmasse, genetikk, høyde og vekt bidrar alle til hvor mye energi kroppen bruker i hvilemodus.

Bare det å spise bruker verdifull energi

Visste du noe så enkelt som å spise bruker energi? Det er litt morsomt å tenke på, men ja, når vi inntar mat, må kroppen bruke energi for å bryte ned denne maten, trekke ut verdifulle næringsstoffer fra dem, og så til slutt kvitte seg med unødvendige rester fra kroppen. Bearbeide mat, trekke ut næringsstoffer, og fjerne restene fra kroppen - totalt kan hele prosessen med å spise, metabolisme, fordøyelse og alt - bruke omtrent 10% av kroppens drivstoff!

Konstante endringsprosesser - så sørg for at energien kommer fra næringsrik mat

Kroppen bygges opp og brytes ned hele tiden gjennom prosesser som kalles anabolisme og katabolisme. Hva dette egentlig betyr, er at næringsstoffene og energien vi tar inn fra maten, blir innlemmet i kroppen vår for å hjelpe oss å leve. For eksempel, aminosyrer fra proteiner blir brukt til å lage hormoner og enzymer for å hjelpe til med å bygge og reparere vev. Samtidig brytes lagret glykogen, fett og proteiner ned i enklere molekyler for å gi energi, for å avgifte kjemikalier, og for å regulere metabolismen. Det viktige å få med seg fra dette avsnittet, er at fordi kroppen er hele tiden i en konstant endringsprosess, er ernæringen vi får i oss helt nødvendig for å sikre at de riktige næringsstoffene er på plass for å støtte alle disse livsviktige prosessene.

Det finnes 3 hovedsystemer av energi

Vi kunne jo ikke bruke all denne tiden på å snakke om energi uten å raskt nevne noe om kroppens 3 energisystemer! Energisystemene vi snakker om refererer til kroppens ulike måter å produsere energi på. Det første systemet kalles fosfagensystemet, det andre er det glykolytiske systemet, og det tredje er det oksidative systemet - som de arbeider alle sammen for å sikre at vi er i stand til å jobbe, bevege oss, og i det hele tatt leve våre liv. Så hva og hvordan bestemmes hvilket energisystem som brukes? De fungerer faktisk alle som det primære hovedsystemet - bare til forskjellige tider. Fofagensystemet brukes hovedsakelig under kort og eksplosiv aktivitet som varer i omtrent 30 sekunder eller mindre. Vi vet, det er ikke veldig lenge - og derfor har vi det glykolytiske systemet. Dette energisystemet kommer på banen ved aktiviteter som varer i omtrent 30 sekunder til 3 minutter - som f.eks. når du løper opp mange trappetrinn. For aktiviteter som varer lenger enn 3 minutter, hjelper det oksidative systemet (som bruker oksygen til å produsere energi) deg til å utnytte all energien som trengs for lange treningsøkter og utholdenhetsaktiviteter.

Beste matvarer for å øke energinivået

Kroppen vår er fantastisk god til å trekke ut energi og næringsstoffer fra matvarer, men noen matvarer er rett og slett bare bedre enn andre til å støtte helsen vår. Lurer du på hvilke matvarer som kan gi deg mer energi? Her er noen av våre favoritter!

Nøtter og frø

Vår første favoritt av energigivende matvarer er nøtter og frø. Disse svært praktiske og smakfulle godbitene er stappfulle av proteiner, karbohydrater og sunt fett som bidrar til å bekjempe tretthet og betennelse i kroppen - samtidig som de også gir energi som varer. Fet fisk (som laks, sild og ørret) inneholder også proteiner og sunt fett som omega-3, noe som kommer svært godt med i kampen for å bekjempe tretthet i kroppen og i det hele tatt føle seg mer energisk! Neste favoritt på listen vår er grønnsaker. Det flotte med grønnsaker er at de er fylt til randen med vitaminer og mineraler som støtter våre enzymer og produksjonsprosessene av energi.

Fullkorn

Også fullkorn havner på favorittlisten vår over energiforbedrende matvarer på grunn av deres høye karbohydratinnhold. Det spesielle med fullkorn er imidlertid at de ofte inneholder veldig mye protein og fiber, noe som muliggjør en langsom frigjøring av glukose i blodet slik at vi ikke føler et skikkelig sukkerkrasj etter et måltid.

Vann

Selv om vår neste favoritt på listen ikke egentlig er mat, kunne vi jo ikke la være å nevne vann. Uten vann, ingen liv - vann er helt nødvendig! Det er involvert i kjempemange reaksjoner og cellulære prosesser - i hele kroppen, inkludert energiproduksjon! Faktisk er det slik at når vi er dehydrerte, har kroppsprosessene en tendens til å bremse slik at vi føler oss reduserte og slitne. Så hvis du trenger en skikkelig boost, er vann et supert alternativ som kan og bør drikkes gjennom hele dagen!

Kroppen bruker energi hvert eneste sekund - hver eneste dag. Vi trenger energi for å leve, og kroppen vår er ekstrem kreativ og fascinerende. Kroppen lar oss ikke bare konsumere mat, kroppen jobber på spreng for å transformere maten du konsumerer om til energi slik at vi det hele tatt kan leve og være i daglig aktivitet. At vi sørger for å spise næringsrik mat, støtte systemene våre med rene, trygge og effektive kosttilskudd - og utfører regelmessig aktivitet, er alle helt avgjørende for å støtte energinivået vårt.

Så hvis du føler deg trøtt og sliten, da har Aarja Health en hel kolleksjon med energiboostende kosttilskudd av svært høy kvalitet. Så ta en titt på vår webshop! Vi håper du holder deg god og frisk!

Tilbake til bloggen