En dame med langt, brunt hår i en oransje strikkejakke, sitter ute på en terrasse i meditasjonsstilling med øynene lukket.

Kan kosttilskudd virkelig styrke hjernens helse?

Har du noen gang hatt hjernetåke? Du vet de dagene hvor du mister tankerekken midt i setningen, ikke klarer å huske enkle detaljer, og føler at du ikke har tilgang til kraften hjernen din vanligvis har. Vi har alle vært der før. Om du er som folk flest, har du sannsynligvis lurt på én ting under disse tåkete dagene - kan kosttilskudd virkelig styrke hjernen?

I så fall, hvilke er de beste kosttilskuddene for hjernehelse, humør og/eller hukommelse?

Hva er hjernetåke? 

Selv om begrepet hjernetåke ikke er et medisinsk begrep, ei heller vitenskapelig, er det noe vi alle kan relatere oss til - å føle oss treg eller “uklar“. Enten det er kostholdsrelatert, forårsaket av tretthet eller et giftig miljø, kan vi alle være enige om at hjernetåke ikke er en morsom opplevelse.

Så, hva kan du gjøre for å bekjempe hjernetåke? Å justere kostholdet er et godt sted å begynne, og å bruke kosttilskudd for hjernetåke kan også være fordelaktig. Men før vi ser nærmere på disse løsningene må vi først spørre oss selv hva som forårsaker hjernetåken.

Les gjerne mer her om vitamin C og alle dens fordeler.

Årsaker til hjernetåke

Potensielle årsaker til hjernetåke inkluderer:

  • Kosthold
  • Miljø
  • Mangel på søvn
  • Stress 
  • Hormonelle ubalanser 

Som vi nevnte tidligere, er begrepet hjernetåke ikke medisinsk anerkjent, noe som betyr at det ikke er noen diagnose og ingen "offisiell årsak". Når det er sagt, er det fortsatt mulig å spekulere. Den første årsaken (og sannsynligvis mest vanlig) er diett. Hjernen er blant et av de mest følsomme organene i kroppen, og som lett kan påvirkes av selv de minste tilførslene. Selvfølgelig når matvarer som ikke stemmer overens med kroppen blir konsumert, tapper det ikke bare kroppen for viktige ressurser under fordøyelsen av disse vanskelige matvarene, men det skaper også betennelse som legger ekstra stress på kroppen som helhet.

En annen teori er at miljøet vårt kan forårsake hjernetåke. Selv om du bor i et rent hus, bruker miljøvennlige og "grønne" rengjøringsprodukter, og ikke jobber i et åpenbart giftig miljø, så er forurensningen som finnes i luften, vannet og ressursene våre vanskelige å unngå.

Ærlig talt er det begrenset hvor mye en person kan gjøre, og alle har forskjellige følsomheter som involverer miljøet rundt oss.

Stress og hormonell ubalanse kan skape trøbbel

Til slutt kan hjernetåke også begrenses til personlige utfordringer med stress, søvn eller hormonelle ubalanser. Selv om disse høres ut som separate utfordringer, er de alle lett sammenkoblet. I en verden hvor folk er kronisk stresset og jobber hardere enn noen gang, er mangel på søvn et ganske vanlig problem. Mangel på søvn kan øke stress og omvendt, og kan også føre til hormonelle ubalanser som gjør det vanskeligere å sove samtidig som det påvirker kroppens evne til å reagere på stress.

Det er en selvopprettholdende syklus som vil få alle til å føle seg utslitt!
Så nå som du vet hva hjernetåke er, og noen potensielle årsaker, la oss ta en titt på det heteste spørsmålet - har kosttilskudd faktisk en effekt på hjernens helse?

Kan kosttilskudd styrke hjernens helse?

Svaret på dette spørsmålet er ikke akkurat enkelt, og det er et par grunner til hvorfor.

Fordi hjernehelse er basert på mange forskjellige faktorer, varierer effekten av et gitt kosttilskudd på en persons helse fra individ til individ.

Faktorer som påvirker hjernens helse inkluderer:
• Stress
• Søvn
• Kosthold
• Trening
• Genetikk
• Alder
og mye mer

Hva med hjernerystelse?

Når det kommer til hjernehelse, er det beste du kan gjøre å gi kroppen de næringsstoffene som den trenger for å fungere optimalt - enten gjennom kosthold eller kosttilskudd.

Kan dette faktisk styrke hjernens helse? Det er igjen vanskelig å si, da dette avhenger av mange faktorer og hvor effektivt kroppen din bruker disse næringsstoffene.

Men ved å supplere med de beste vitaminene for hjernehelse, vil du absolutt ha stor mulighet for et bedre humør, hukommelse og førsteklasses kognisjon.

Nootropika for bedre hjernehelse

Vi kunne ikke nevne hjernehelse uten å diskutere nootropika. Selv om dette ordet virker som noe vi nettopp har funnet på, har effekten på sinnet ved bruk av nootropika faktisk blitt studert i ganske lang tid.

Hva er nootropika? 

Nootropika, ofte kjent som "smart drugs", er stoffer som brukes til å forbedre hjernens funksjon og hukommelse. Selv om disse kan være syntetiske, er det mange naturlige stoffer som også har nootropiske effekter.
Dette er hva vi ofte ser i hjernetilskudd med påstander om forbedret oppmerksomhet, fokus og/eller hukommelser.

Eksempler på Nootropika:

• Gingko Biloba

• Panax Ginseng

• Rhodiola

• Lion's Mane (sopp)

Du tenker kanskje, hvorfor prøver ikke alle nootropika? Vel, faktumet er at de fortsatt blir studert, og deres effektivitet varierer også fra person til person.

Mens noen rapporterer om forbedret hjernefunksjon, konsentrasjon eller hukommelse, kan andre oppleve økning i risikoatferd og forverring av psykiatriske utfordringer.

Enkelt sagt, nootropika er ikke for alle!

Bør jeg ta kosttilskudd for bedre hjernehelse?

Det virker som om mye av forskningen der ute fremdeles er om hvorvidt kosttilskudd faktisk kan styrke hjernens helse. Det som imidlertid ikke blir bestridt, er at hjernen trenger visse vitaminer og mineraler for å fungere optimalt. Næringsstoffer som sunt fett (EPA og DHA), antioksidanter (vitamin A, C og E), B-vitaminer og magnesium er alle nødvendige for hjernens daglige funksjon.
Så å supplere kostholdet med disse næringsstoffene sikrer at basen din også dekker hjernehelse, noe som gir kroppen din den beste muligheten for optimal helse.

Om du føler at kostholdet ditt mangler disse næringsstoffene, kan tilskudd virkelig ha en innvirkning på hjernens helse. Selv om det ikke finnes et kosttilskudd som for øyeblikket er kjent for å styrke hjernen mer enn det som blir ansett som normalt, kan det å inkludere kosttilskudd av høy kvalitet, ha et godt variert kosthold og regelmessig trening i rutinen være forskjellen mellom å leve livet i tåken eller med energi gjennom de 8 årstidene!

Tilbake til bloggen