På bildet er det en masse ulike ingredienser, kjøtt, brokkoli, linser, bønner, potet, egg, erter, urter og fisk ligger på en trefjøl. Artikkelen handler om proteiner

Proteiner | Livets byggesteiner

Proteiner er livets byggesteiner. De er ansvarlige for nesten alt som foregår i kroppen vår, fra muskelsammentrekning til cellesignalisering, og immunrespons. Kort sagt, vi trenger proteiner for å holde oss sunne og i live.

Noe man kan ta med seg fra den samiske livsstilen er at fra gammelt av så var de nomadiske samene selvforsynt, altså de som kun drev på med reindrift. De fikk alle næringsstoffer de trengte gjennom reinsdyrkjøtt, til og med omega-3. De som kun drev på med fiske var avhengig av å bytte til seg kjøtt, ellers hendte det at de døde ute på havet av underernæring. Men hva er egentlig proteiner, og hvorfor er de så viktige? La oss finne det ut!

Hva er proteiner?

Proteiner er store, komplekse molekyler som spiller en viktig rolle i funksjonen til alle levende ting. De er bygd opp av mindre enheter kalt aminosyrer som er koblet sammen i lange kjeder. Det er 20 forskjellige aminosyrer som kan brukes til å lage proteiner, og hvert protein har en unik sekvens av aminosyrer som bestemmer funksjonen.

Les mer om alle fordelene ved vitamin B, og hvorfor du burde ta det daglig her.

Hvordan fungerer proteiner?

Proteiner utfører en rekke viktige oppgaver i kroppen. Noen proteiner fungerer som enzymer som katalyserer kjemiske reaksjoner i kroppen. Andre proteiner fungerer som strukturelle komponenter i celler, vev og organer. Andre transporterer molekyler eller signaler fra en del av kroppen til en annen. Og til slutt, noen proteiner fungerer som antistoffer som hjelper kroppen å bekjempe infeksjon.

Hvorfor er proteiner viktige?

Proteiner er viktige fordi de utfører viktige funksjoner i kroppen. Uten proteiner ville ikke kroppen vår vært i stand til å vokse, reparere skader eller opprettholde riktig pH-verdier. I tillegg spiller proteiner en viktig rolle for immunforsvaret ved å bidra til ødeleggelse av patogener som invaderer kroppene våre. Videre gir proteiner energi og hjelper til med å regulere stoffskifte ved å overføre elektroner mellom molekyler.

Hvor mye protein trenger vi?

Den anbefalte daglige dosen for protein er 0,8 gram per kilo kroppsvekt, eller omtrent 55 gram per daglig for en gjennomsnittlig voksen person. Dette tallet er imidlertid bare minimumsmengden protein du trenger for å opprettholde god helse; den tar ikke hensyn til faktorer som alder, aktivitetsnivå eller muskelmasse.

For eksempel så har idrettsutøvere og eldre en tendens til å trenge mer protein enn anbefalt dagsdose, dette fordi de har mer muskelmasse og/eller mister muskelmasse på grunn av aldring.

Imidlertid kan stillesittende mennesker komme unna med å spise litt mindre proteiner enn anbefalt dagsdose. Generelt trenger de fleste mellom 1,2 og 1,6 gram proteiner per kilo kroppsvekt hver dag.

Kilder til protein

Det er to hovedtyper protein: dyrebasert og plantebasert. Dyrebaserte proteiner inkluderer kjøtt, fjærfe, fisk, egg og meieriprodukter. Plantebaserte proteiner inkluderer soyaprodukter som tofu, samt bønner, belgfrukter, nøtter og frø.

De fleste får nok protein fra kosten uten å måtte supplere med pulver eller shakes: faktisk kan for mye protein være skadelig for helsen din.

Om du er bekymret for å ikke få i deg nok protein, konsentrer deg om å spise næringsrik mat fra alle matvaregrupper. Og om du fortsatt er usikker på hvor mye protein du bør spise hver dag, snakke med en ernæringsspesialist for råd.

Proteinmyter er avslørt!

Nå som vi har fått fakta om hvor mye proteiner vi trenger, la oss avsløre noen vanlige myter om dette essensielle næringsstoffet:

«Å spise mye protein vil hjelpe meg å bygge muskelmasse,»

Selv om det er sant at du trenger protein for å bygge muskelmasse, vil ikke det å spise mer nødvendigvis føre til større muskulatur. Det er fordi musklene dine kun kan bruke en viss mengde proteiner på en gang; overskudd vil enten bli brukt til energi eller bli lagret som fett. Så om du ønsker å bulke opp, fokuser på styrketrening i stedet for å øke inntaket av biff og myseproteinpulver.

Tips til proteinrik mat til alle måltider

Virker det som om at hver gang du snur deg er det en ny diett på moten? Keto, paleo, atkins, middelhavsdiett, periodisk faste...det kan være utfordrende å følge med! Men det er én diett trend som er kommet for å bli, og det er fokuset på proteiner.

3 måltider om dagen er blitt borte. I stedet velger folk nå mindre og hyppigere måltider som legger vekt på protein. Og det med god grunn! Ikke bare hjelper proteiner med å bygge muskler, men det hjelper deg også med å føle deg mett lengre, og gir vedvarende energi gjennom dagen.

Det er mange matvarer med høyt proteininnhold som er enkle å legge til i dine hverdagsmåltider. Til frokost kan du ha egg, eller bland proteinpulver i havregryn. Til lunsj og middager det uendelige muligheter: stekt kylling eller fisk, linser, quinoa, tofu, tempeh osv. Du kan til og med få i deg proteiner mellom måltidene med snacks som nøtter, nøttesmør, frø og tørket kjøtt.

Proteiner er avgjørende for livet. De utfører en rekke oppgaver som holder oss friske og i live. Så neste gang du setter deg ned for å nyte en deilig biffmiddag, eller drikker en proteinshake, husk på hvor viktige disse små molekylene egentlig er!

 

Tilbake til bloggen