På sort skoletavle står det skrevet med kritt "Vitamin B" rundt den ligger det flere ulike matgrupper som kjøtt, ost, grønnsaker, tomater, linser og egg

Fordelene med B-vitaminer, og hvorfor jeg tar dem hver dag

Jeg pleide å tro at vitaminer bare var tull. Jeg mener, hvorfor skulle du trenge å ta en pille hver dag når du kan få i deg alle næringsstoffene du trenger fra maten du spiser. Det er FEIL. Jeg tok så feil. Vitaminer er avgjørende for at kroppen vår skal fungere ordentlig, og uten dem ville vi ha alvorlig mangel på energi, fokus og generell helse.

Derfor tar jeg B-vitaminer hver dag. B-vitaminer er vannløselige, noe som betyr at de ikke er lagret i kroppen vår, og vi trenger påfyll av dem regelmessig. De er også avgjørende for energiproduksjonen, dannelse av røde blodlegemer og cellevekst og reparasjon. I utgangspunktet er det ganske viktig. Og siden jeg alltid leter etter måter å øke energien og velvære på, tenkte jeg at det ikke var skadelig å prøve dem.

Hva er B-vitaminer?

B-vitaminer er en gruppe vannløselige vitaminer som spiller en viktig rolle i stoffskiftet, energiproduksjonen og nervesystemets funksjon. Det er totalt åtte B-vitaminer: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) og kobalamin (B12).

Les mer her om Niacin: B3-vitaminet som kan gi deg en rødmende effekt (og kanskje gjøre deg litt flau også)

Mens alle B-vitaminer er viktige, er noen mer kjente enn andre. Vitamin B12 for eksempel, er avgjørende for riktig dannelse av røde blodlegemer og DNA-syntese. Vitamin B6 er involvert i over 100 enzymatiske reaksjoner i kroppen og er nødvendig for proteinmetabolisme, immunfunksjon og kognitiv utvikling. Og folat (eller folsyre) er spesielt viktig for gravide da det bidrar til å forhindre fødselsskader.

Hvorfor skal vi ta dem?

Når vi blir eldre blir kroppen mindre effektiv til å absorbere næringsstoffer fra maten. Dette betyr at vi må supplere kostholdet vårt med vitaminer og mineraler for å sikre at vi får i oss alt vi trenger. B-vitaminer er intet unntak. Faktisk har forskning vist at opptil 40% av voksne over 50 år har utilstrekkelige nivåer av vitamin B12 i blodet.

Vitaminmangel kan føre til en rekke helseproblemer, slik som tretthet, anemi, depresjon, kognitiv svikt, nerveskader og hårtap - ingen av de plagene er noe morsomme å måtte håndtere. Det er derfor jeg sørger for å ta et høykvalitets B-vitamintilskudd hver dag som en del av min generelle velvære. Det kan virke som en liten filleting, men stol på meg når jeg sier at det gjør en stor forskjell i hvordan jeg føler meg i hverdagen.

Vitamin B12-mangel

Føler du deg trøtt hele tiden? Har du problemer med å konsentrere deg? Har du trøbbel med å holde tritt med venner og familie? Da kan det være at du lider av B12-mangel! I dette blogginnlegget vil vi utforske symptomene på B12-mangel og hva du kan gjøre for å behandle det.

Hva er vitamin B12?

Vitamin B12 er et viktig næringsstoff som hjelper til med å holde de røde blodcellene sunne, og for at nervesystemet skal fungere som det skal. Dessverre finnes ikke vitamin B12 i mange matvarer, så det kan være vanskelig å få nok av det gjennom kosten alene. Dette gjelder spesielt for vegetarianere og veganere som kanskje ikke får i seg nok B12 fra animalske kilder. I tillegg når vi blir eldre, blir kroppene våre mindre effektive til å absorbere vitamin B12 fra mat. Dette betyr at eldre voksne også er i faresonen for å utvikle mangel.

Symptomer på B12-mangel

Et av de vanligste symptomene på B12-mangel er tretthet. Om du konstant er trøtt og synes det er vanskelig å komme deg ut av sengen på morgenen, kan det hende at du har B12-mangel.

Andre vanlige symptomer inkluderer svakhet, svimmelhet, konsentrasjonsvansker, hukommelsesproblemer og humørsvingninger. Om du opplever noen av disse symptomene er viktig å ta en tur til legen for en blodprøve, og sjekke vitamin B12-nivåene dine.

Behandling av B12-mangel

Om du får påvist B12-mangel er behandlingen relativt enkel. Legen din vil sannsynligvis anbefale at du tar et daglig tilskudd eller får regelmessige injeksjoner av vitamin B12. Med behandling begynner de fleste å føle seg bedre i løpet av få uker. Det er imidlertid viktig å fortsette å ta kosttilskudd eller få injeksjoner selv etter at du begynner å føle deg bedre, dette for å forhindre at nivåene faller igjen.

Fordeler med vitamin B6

Vitamin B6 er et viktig næringsstoff som menneskekroppen trenger for å fungere ordentlig. Vitamin B6 er også kjent som pyridoksin og finnes i en rekke matvarer, inkludert kjøtt, fjærfe, fisk, poteter og grønnsaker som inneholder stivelse. Dette vannløselige vitaminet spiller en viktig rolle i mange biokjemiske reaksjoner i kroppen og har et bredt spekter av helsemessige fordeler.

Proteinsyntese og metabolisme

Vitamin B6 er involvert i syntesen av aminosyrer, som er byggesteinene i proteiner. Det hjelper også til å metabolisere karbohydrater og fett. Vitamin B6 er nødvendig for mer enn 100 enzymer involvert i proteinmetabolismen.

Immunfunksjon

Vitamin B6 er avgjørende for et sunt immunforsvar. Det hjelper kroppen å produsere antistoffer og røde blodlegemer. Røde blodlegemer frakter oksygen til de ulike vev og organer i kroppen. Antistoffer hjelper kroppen å bekjempe infeksjoner ved å identifisere og ødelegge fremmede inntrengere som bakterier og virus.

Nervesystemets funksjon

Vitamin B6 er viktig for nervecellekommunikasjon. Det bidrar til å opprettholde sunne nivåer av GABA, en nevrotransmitter som spiller en rolle i å regulere humøret og støtte et sunt søvnmønster. Vitamin B6 bidrar også til å produsere serotonin, en annen nevrotransmitter som regulerer humør, appetitt og søvn.

Vitamin B6 er et viktig næringsstoff som gir en lang rekke helsefordeler. Det hjelper til med å syntetisere proteiner, metabolisere karbohydrater og fett, opprettholde et sunt immunforsvar og støtte riktig nervecellekommunikasjon. Finnes i mat som kjøtt, fjærfe, poteter og grønnsaker som inneholder stivelse. Å inkludere mer mat som er rik på vitamin B6 i kostholdet ditt, kan bidra til å forbedre din generelle helse og velvære.

Vitamin B9 - Det glemte vitaminet

B9, eller mer kjent som Folacin, er et vannløselig vitamin som hovedsakelig finnes i grønne grønnsaker og frukt. Den ble først oppdaget på 1930-tallet, og navnet kommer fra det latinske ordet "folium" som betyr blad. Dette vitaminet spiller en viktig rolle i DNA-syntesen, reparasjon og metylering. Mangel på B9 kan føre til megaloblastisk anemi, nevralrørsdekefter, og hjerte-og karsykdommer. Så hvorfor blir det ofte referert til som det glemte vitaminet?

Vitamin B9 ble en gang antatt å være bare et enkelt næringsstoff, men vi vet nå at det faktisk er en gruppe forbindelser kjent som folater. Selv om kroppen ikke kan produsere folater, er de avgjørende for mange av kroppsfunksjonene våre. På grunn av moderne dietter og matforedlingsmetoder, får dessverre mange mennesker ikke nok folater gjennom kostholdet. Studier har vist at opptil 50% av mennesker i utviklede land ikke får det anbefalte daglige inntaket på 400 mikrogram per dag.

Så hva er de beste matkildene til vitamin B9? Her er noen av de beste matvarene:

- Grønne bladgrønnsaker: spinat, grønnkål, romanosalat, grønnkål
- Brokkoli
- Asparges
- Rosenkål
- Avokado
- Bønner og linser
- Sitrusfrukter: appelsiner, sitroner, grapefrukt
- Berikede frokostblandinger og brød

Mens de fleste tenker at vitaminer er avgjørende for god helse, er det få som vet mye om dem utover navnet deres og hva de skal gjøre. Vitamin B9 er et slikt næringsstoff som ofte blir oversett, men som spiller en viktig rolle i kroppen vår. Forhåpentligvis har dette blogginnlegget bidratt til å kaste lys over dette viktige, men ofte glemte vitaminet.

Om du leter etter en måte å øke energinivået, humøret og den generelle helsen på, da anbefaler jeg på det sterkeste å legge til B-vitaminer i din daglige rutine. Stol på meg - når du først begynner å ta dem vil du neppe gå tilbake til gamle rutiner!

Ofte stilte spørsmål

Hva er B-vitaminer?

Vitamin-B er en samlebetegnelse for flere ulike vitaminer. De er særlig viktige for prosesser i kroppen som energiopptak, produksjonen av røde blodlegemer, nervesystemets funksjon og andre viktige bestanddeler for kroppens DNA. 

Hvordan finner jeg ut om jeg har vitamin B12-mangel?

Vitamin B12 er en av de viktigste vitaminene i gruppen av vitamin B. Det er også en av de vanligste å ha en mangel av fordi det finnes for det meste i kjøtt og meieriprodukter. Om du kjenner deg slapp og sløv så kan det være et tegn på at du mangler vitamin B12. Du burde dermed ta kontakt med din lege som kan utrede deg for dette. Så snart du har funnet ut om det er det som er problemet er behandlingen relativ enkel, hvor du får veiledning fra legen din om hvordan du skal gå fram.

Hvilken mat inneholder B-vitaminer?

Det er flere ulike typer mat som allerede inneholder vitamin B. Gjerne belgfrukter som bønner og linser, asparges og romanosalat, sitrusfrukter som appelsiner, sitron og grapefrukt, rosenkål, avokado og ulike grønne bladgrønnsaker.

Tilbake til bloggen