En mann og en dame går på en norsk steinstrand. De har strikkegensere på og smiler. Teksten handler om den rødmende effekten til niacin

Niacin: B3-vitaminet som kan gi deg en rødmende effekt (og kanskje gjøre deg litt flau også)

Har du noen gang vært midt i en samtale og plutselig følt at ansiktet ditt ble veldig varmt? Det kan være niacin som gjør jobben sin. Niacin, også kjent som vitamin B3, er et viktig næringsstoff som finnes i mange matvarer som kjøtt, fjærfe, fisk og egg. Det er viktig for energiforbrenningen og sunn hud, men er mest kjent for sin evne til å forårsake midlertidig rødming i ansiktet. Denne bivirkningen er forårsaket av utvidelse av blodårene og kan vare i ca 30 minutter.

Så hvorfor skulle noen ønske å ta et kosttilskudd som gjør dem røde i ansiktet? Les videre for å finne ut hvorfor! Selv om rødmingen er ufarlig, kan den være ubehagelig for noen mennesker. Heldigvis er det mange andre måter å få din daglige dose av vitamin B3 på, også kjent som niacin. Her er noen fordeler med dette essensielle vitaminet.

Vitamin B3 og tryptofan-rik mat

En av de viktigste fordelene med vitamin B3 er at det hjelper kroppen å omdanne tryptofan til serotonin. Serotonin er en nevrotransmitter som spiller en viktig rolle i humørreguleringen. Det er derfor mat som er rik på tryptofan, som kalkun, egg og ost, ofte er forbundet med følelser av lykke og avslapning. Så om du føler deg stresset eller nedstemt, prøv å inkludere tryptofan-rik mat i kostholdet ditt. Det eneste du oppdager er at du har mer energi og bedre humør!

Vitamin B3 og hudhelse

Vitamin B3 er også viktig for å opprettholde sunn hud. Faktisk er niacinamid en form for vitamin B3, en vanlig ingrediens i hudpleieprodukter. Niacinamid har vist seg å bidra til å redusere betennelse og forbedre hudbarrierefunksjonen. Det kan også bidra til å redusere forekomsten av fine linjer og rynker, noe som gjør det til en utmerket anti-aldringsingrediens.

Vitamin B3 og hjertehelse

Hjertesykdom er den ledende dødsårsaken på verdensbasis, så alt som kan bidra til å forhindre det er verdt å vurdere. Niacin har vist seg å forbedre kolesterolnivået og redusere betennelse, som begge er risikofaktorer for hjertesykdom. I en studie der personer tok niacin, fikk de lavere risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag enn de som ikke tok tilskuddet.

Les mer om våre 8 enkle steg for fobedret immunitet her.

Niacin er kanskje ikke en magisk kur for hjertesykdom, men det kan bidra til å redusere risikoen. Forskning har vist at vitamin B3 kan bidra til å senke kolesterolnivået og forbedre hjertehelse. En studie fant til og med ut at å ta 2 gram niacin per dag reduserte risikoen for hjerte-og karsykdommer med 25%. Så om du ønsker å forbedre hjertehelsen din, sørg for å inkludere rikelig med vitamin B3-holdig mat i kostholdet ditt.

Niacin hjelper til med energiproduksjonen

Niacin er involvert i energiproduksjon på cellenivå. Det hjelper cellene med å konvertere glukose til energi, noe som kan hjelpe deg å føle deg mer energisk. En studie fant til og med ut at å ta niacin forbedret tretthet hos personer med kronisk utmattelsessyndrom. Om du leter etter en energiboost kan niacin være verdt et forsøk!

Niacin kan bidra til behandling av Alzheimers sykdom

Alzheimers sykdom er en progressiv hjernesykdom som fører til hukommelsestap og kognitiv svikt. Det finnes ingen kur mot Alzheimers, men behandlinger som kan bremse utviklingen er sårt nødvendig. Noen studier har vist at niacin kan bidra til å behandle Alzheimers ved å forbedre kognitiv funksjon og bremse tapet av hjerneceller. Mer forskning er imidlertid nødvendig for å bekrefte disse effektene.

Som du kan se, er det mange grunner til å sørge for at du får nok vitamin B3 i kostholdet ditt. Så neste gang du leter etter et kosttilskudd, ikke bare ha rødmeeffekten i bakhodet! Tenk over alle de andre måtene dette essensielle næringsstoffet kan være til fordel for helsen din. 

Tilbake til bloggen