En smilende dame kledt i sort sitter foran en innsjø med en boks med kosttilskudd

Sesongavhengig depresjon | Visste du at du kan oppleve en nedtur, også på våren?

Endelig er våren her og solen fyller oss med energi og øker serotoninnivået vårt - "lykkehormonet" i kroppen vår. Du kan se at folk går ut og nyter sola med et smil. Det føles som om våren vekker oss til live igjen.

Det har vist seg at folk har en mer positiv tankegang i løpet av solfylte dager. Også i nordlige områder er det allment kjent at mangel på lys påvirker humør og energinivå. Folk som bor i Nordiske land er vanligvis kjent med sesongavhengig depresjon (SAD), fordi forskjellen i lys mellom vinter og vår er stor. Men lyset er ikke alltid energigivende, og noen av oss kan føle seg trøtt forårsaket av økningen i sollys. Det finnes ingen studier som sier noe om hvor vanlig vårtretthet er, men det har fysiologisk sett vist seg å være en ekte greie.

HVORFOR KAN VÅREN VÆRE DEPRIMERENDE? 

På grunn av lyset kan hormonaktiviteten vår bli ustø på våren. Våre melatoninnivåer reduseres, noe som fører til vanskeligheter med å falle i søvn. Lyse kvelder gjør det ikke enklere i det hele tatt, vi sover rett og slett ikke nok, noe som forårsaker tretthet. Tretthet og utmattelse om våren er vanligvis ikke alvorlig, men de kan påvirke våre evner og vitalitet negativt uansett. Endringer i hormonaktiviteter kan også forårsake symptomer på depresjon. Det tar imidlertid noen uker for kroppen å tilpasse seg lyset og vanligvis overkomme trettheten. Hvis det ikke går over av seg selv og du fortsatt føler deg nedstemt, har vi samlet noen tips om hvordan du kan lette symptomene: 

SØVN ER VIKTIGST

Det er kanskje ikke lett å beholde søvnrytmen når antall timer med lys øker. Men gjør ditt beste for å holde rutinene vedlike og unngå ting som kan påvirke søvnrutinen din negativt – dette kan være koffein om kvelden, telefon- og dataskjermer og til og med å se på TV. Ta deg tid i løpet av dagen til å puste dypt, hvile tankene dine og redusere stresset du kanskje føler. 

ØVELSER UTENDØRS

Trening og spesielt utendørs trening kan bidra til å bekjempe vårtretthet. Det kan være vanskelig å finne motivasjon, men selv en liten tur utendørs kan være veldig nyttig. Når du er utendørs får du frisk og sunn luft til hjernen din, og selv korte turer ute kan redusere stress. Trening og kroppslige øvelser øker også stoffskiftet og frigjør endorfiner, noe som oppmuntrer deg fysisk og mentalt. 

Noen ganger kan trening sent på kvelden stimulere deg mye og påvirke søvnen negativt, så tren gjerne på dagtid eller etter jobb. Turer i skog og mark kan være spesielt lurt på grunn av naturens beroligende effekt på kropp og sinn, pluss at det fint kan gjøres på kvelden.

BALANSE I ERNÆRING OM VÅREN

Å spise godt og sunt kan støtte din energi og livsgnist under sesongmessige endringer. I gamle dager da frukt og vitamin C ikke var så tilgjengelig, var mangelen på næringsstoffer en stor grunn til utmattelse om våren. Kjenner du på tretthet kan det derfor være lurt å inkludere mer frukt og grønnsaker i kostholdet ditt. Gode og sunne kilder til fett, karbohydrater og protein er også essensielle i hverdagen. 

Noen ganger gjør tretthet i hverdagen at vi tar noen snarveier og spiser usunt i dårlige perioder. Spesielt for mye hvitt sukker kan gjøre deg sliten og utmattet, fordi det er en kortvarig energikilde. Så hold forbruket av sukker nede og bytt gjerne for eksempel fra melkesjokolade til en mørk sjokolade. Mørk sjokolade kan bidra til å øke serotoninnivåene, som vanligvis er for lave under en depresjon. God og nok drikke er også viktig for å holde stoffskiftet i gang.

VITAMINER FOR TRETTHET

Forskjellige vitamin B, som finnes i vår SPORTY BOOST Recovery og B12 + Blåbær, er viktig for energiforbrenningen vår fordi de kan redusere tretthet. Disse vitaminene er spesielt viktige for personer med spesifikke dietter som veganere og vegetarianere. Disse B-vitaminene støtter og styrker også immunforsvaret vårt. 

Samle B-vitaminer og få energi med Aarjas multivitamin restitusjonsdrikke SPORTY BOOST-Recovery (midlertidig utsolgt) og naturlige Premium B12 + blåbær. Du kan også få vitamin B12 fra vår naturlige immunsystembooster Longvida Optimalisert CURCUMIN – et curcumin-tilskudd som inneholder biotilgjengelig curcumin (fra gurkemeie), ingefærekstrakter og vitamin B12. 

Vitamin C er kjent for å være vitaminet som best styrker vårt immunsystem. Hvis du har et lavt daglig forbruk av frukt, bær og grønnsaker, kan det være lurt å tenke gjennom om du får nok vitamin C. Disse vitaminene reduserer også tretthet og utmattelse, og styrker en normal energiforbrenning i kroppen. Absorbsjon av jern og flere andre næringsstoffer er avhengig av vitamin C. Vår VITAMIN C 500 er kombinert med sink og nordisk chaga, noe som også gjør det til et flott produkt for å støtte sunt syn, hud, hår og negler.

Prøv Aarja Healths VITAMIN C 500 med sink og nordisk chaga – dette tilskuddet gir gunstig støtte til immunsystemet ditt hele året og reduserer også tretthet og utmattelse.

Tilbake til bloggen