Sliter du med søvnen? Her er 8 enkle, naturlige tips!
Vi får mange henvendelser fra flere som sliter med søvnen. I Norge sies det at 1 av 3 har vanskeligheter med søvnen. Her er det mange faktorer som kan spille inn, men likevel finnes det en sjekkliste som det kan være lurt å gå gjennom for å se om noe av disse 8 tipsene kan være med på å forbedre din søvnkvalitet.
- Først bør en passe på at forholdene på soverommet er lagt godt nok til rette, for eksempel at det er mørkt nok. Mørket vil signalisere til kroppen at det er tid for å roe seg ned og klargjøre kroppen for søvn ved å produsere søvnhormonet melatonin. Her kan en lystett gardin fungere godt om det er for lyst.
- I tillegg bør luften være god, og en kan gjerne sove med vinduet på gløtt. En fersk studie viser at eksponering for et høyt oksygennivå hjelper hjernen å forbli i en dyp og restituerende søvn.
- Har du det for varmt på soverommet kan det også forstyrre en god natts søvn. På natten går kroppstemperaturen vår naturlig ned og dersom rommet er kjølig fra før, vil du falle raskere i en dyp søvn.
Tenk på hvordan det er ute i naturen. Skal du ta godt vare på en blomsterbukett så bør den stå kaldt og mørkt over natten. Sånn er det med kroppen vår også, den er like naturlig som en plante og trenger også det samme.
- På dagtid er det veldig viktig å bli eksponert for dagslys. Dagslyset setter i gang produksjonen av melatonin som hjelper deg å sovne fortere, samt opprettholde en god døgnrytme. Dette kan være utfordrende gjennom mørketiden, så derfor anbefales det å oppholde seg ute midt på dagen minimum en halvtimes tid. Er du på jobb da, kan lunsjen nytes ute.
Det er også mulig å investere i en dagslyslampe som en trenger kun å sitte foran i 20 minutter per dag for å oppnå god nok effekt. Perfekt for oss som bor i arktiske strøk der det ikke finnes sol i 2 måneder per år!
- Hva du gjør på kvelden i timene rett før du legger deg spiller også en stor rolle. Mange av oss ser på en skjerm, enten smart-telefon eller smart-TV. Problemet med dette er at disse skjermene sender ut "blue light" som kan forstyrre vår naturlige døgnrytme.
På din telefon kan du under Innstillinger fjerne "blue light" slik at det i stedet stråler ut et varmere lys som ikke påvirker oss like mye. Ser du mye på TV rett før leggetid anbefales det å bruke briller som skjermer mot dette lyset.
Visste du forresten at det varme oransje lyset fra stearinlys eller fyr i peisen er med på å produsere melatonin?
- Prøv å oppretthold konsekvente tidspunkter for når du legger deg og når du står opp, selv om det er helg. Dette vil gjøre at kroppen din venner seg til å våkne til et bestemt tidspunkt og dermed bli trøtt til samme tidspunkt, og gjør det enklere å oppnå en god døgnrytme.
- Helst ikke spis tungt fordøyelige måltider rett før leggetid, da fordøyelsen av maten kan forstyrre søvnen. Ideelt sett bør siste måltid være tre timer før leggetid.
- Flere sier de får god hjelp av disse 3 kosttilskuddene når det kommer til bedre søvnkvalitet:
- OptiMSM+C
- Magnesium
- Kollagen
Flere av våre kunder som bruker OptiMSM regelmessig sier den hjelper på søvnen deres. Dette henger sammen med at MSM kan gi mer energi og at en dermed får vært mer aktiv. Biologiske prosesser knyttet til døgnrytmen påvirkes positivt av fysisk aktivitet. Vi produserer signalstoffer i hjernen. Det bidrar til å skille ut hormoner som er viktig for søvn.
Magnesium er kjent for mange som et godt tilskudd for søvnen, og vi får mange tilbakemeldinger på at vår Trippel Magnesium hjelper på søvn. Dette fordi den roer ned nervesystemet, hjertet og stressnivå, samt reduserer leggkramper og urolige føtter som kan forstyrre nattesøvnen.
Kollagen inneholder en viktig aminosyre, glycin, som er klinisk bevist å forbedre søvnen når den blir tatt ved sengetid. Glycin kan gi bedre og dypere nattesøvn, noe som øker fokus og hukommelse på dagtid. En av mekanismene antas å være at glycin bidrar til å regulere døgnrytmen.