Spydkasting | Støtte atleters generelle helse og velvære

Spydkasting | Støtte atleters generelle helse og velvære

Å trene spydkast profesjonelt krever like mye fleksibilitet som ren styrke. Bare spør vår forretningskoordinator Freddie, som representerte Storbritannia under VM for juniorer i friidrett, og vant nasjonale titler i Junior og U23.

Et sammensatt treningsforløp

"Jeg har ennå til gode å bli britisk mester, men det vil skje i god tid!" 

Freddie sier at trening for spydkastere er ganske variert, "Jeg bruker 5-6 timer i uken på styrketrening på treningssenteret, og like mye tid på å gjøre plyometriske øvelser som for eksempel medisinballkast over hode og enarmskast. Selvfølgelig bruker jeg som spydkaster tid på kasting også, men ikke så mye som folk flest kanskje tror, vi kaster ikke hver dag."

Belastningsskader for spydkastere

Idrettsutøveren forteller at spydkasting skaper stor belastning på albue, skulder og rygg. Dette begrenser spydkast til bare to eller tre dager i uken. Han fyller opp treningshverdagen sin med gymnastikk, "Bortsett fra de morsomme og utfordrende aspekter ved gymnastikk, bidrar det til å utvikle bedre balanse, fleksibilitet, styrke i overkroppen og kjernestyrke – alt i én økt!"

For å kombinere trening med arbeid, forteller Freddie at han trener om morgenen før jobb.

Doble treningsøkter sparer han til frihelger. Han har også funnet en tilleggsbonus, «Trening på morgenen holder meg også litt kvikkere utover dagen.» 

Hvor startet pasjonen for idrett?

Så hvordan oppdaget Freddie sin kjærlighet for spydkasting? "Som barn oppdaget jeg min evne til å kaste når jeg kastet tennisballer over taket sammen med mine to brødre. Det var morsomt å se en tennisball komme ut av ingensteds og fly over hustaket", husker han.

"Min eldre bror ble med i den lokale friidrettsklubben, og jeg ble raskt med for å se på. Uken etter bestemte jeg meg for å prøve og jeg ble raskt hekta! Jeg var rundt 9 år den gangen."

På lag med Aarja

Freddie bruker Aarja Healths kosttilskudd daglig. "Jeg bruker Magnesium3 hver kveld, uten opphold, og sammen med mat. Jeg sovner lettere, og jeg føler meg mye mer uthvilt om morgenen. Jeg har også merket en enorm forskjell i restitusjonen min."

I tillegg bruker spydkasteren andre Aarja produkter - Vitamin C 500 med Sink og Chaga, Vitamin D3 + Tyttebær, Kollagen med Furubark, og Kurkumin med Ingefær og B12. 

"Både C-vitamin og D3 bidrar til å forhindre at jeg blir forkjølet, eller pådrar meg andre mindre sykdommer. Kollagen har hjulpet meg med leddsmerter som kommer fra mange timer med trening. Kurkumin har vært utmerket for inflammasjoner."

Han innrømmer at muskeltretthet er normalt med så mye trening i løpet av uken. "Det er viktig å ha riktig mengde treningsbelastning og ikke overdrive," råder Freddie. "Skader prøver vi å unngå for enhver pris. Å jobbe med de små musklene og gjøre prehab-øvelser er den beste måten. Vi prøver å være proaktive i skadeforebygging. Jeg har fysioterapitimer og massasje regelmessig. Men jeg tror nok og effektiv søvn og riktig restitusjon er nøkkelen her."

Tid til fokus

Fokus er avgjørende under konkurranse. "Naturligvis ved store mesterskap kan jeg bli litt nervøs," sier Freddie. "Jeg jobber sammen med en idrettspsykolog for å utvikle forskjellige teknikker for å klare å holde meg rolig og avslappet. For meg er det ingenting som hindrer ytelsen min mer enn et urolig sinn og anspent kropp. Dager før en stor konkurranse prøver jeg å ikke tenke for mye på det. Jeg prøver bare å fortsette hverdagen som normalt.»

Aarja Health er stolte av å støtte utøvere som Freddie med våre sunne kosttilskudd. 

Tilbake til bloggen