Veien til en balansert og god helse

Veien til en balansert og god helse

Etter henvendelser fra flere som sliter med mye av de samme helseutfordringene, slik som mage/tarmproblemer, smerter i ledd/muskler, lite energi, dårlig søvn for å nevne noen, så ønsket vi å dele hvilke endringer som har hjulpet oss selv og som du kan gjøre i hverdagen for å oppnå mer balanse og god energi.

SELVHELBREDENDE KROPP

I utgangspunktet er kroppen vår selvhelbredende. Hvert menneske består av et sted mellom 30 og 40 billioner celler som sammen jobber 24 timer i døgnet non-stop for at kroppen skal kunne fungere optimalt. Hvis vi skader oss så rusher cellene til for å stoppe blødningen og gror igjen sårene.

Vi trenger ikke å gjøre noe, cellene våre vet alt. Til og med våre indre organer er fornyet innen et par måneder, fordi cellene aldri stopper å fornye seg.

 

Hva mater du dine celler med til den viktige jobben de gjør for deg?

DET MODERNE SAMFUNN

Veien til langvarig god helse og velvære handler i stor grad om å legge til rette for at kroppen vår kan hjelpe seg selv. Dagens moderne samfunn har kort fortalt, og i for stor grad revet oss bort fra vårt «naturlige opprinnelse».

 • Vi er laget for å bevege oss, og for lite fysisk aktivitet kan gi utfordringer med blant annet muskler og ledd.

 • Vi spiser for mye næringsfattig ultraprossesert mat med for mye sukker og tilsetningsstoffer som kan gi negative endringer i tarmfloraen som igjen kan føre til betennelse i kroppen. Det dårlige miljøet som skapes i tarmen når en spiser ultraprosessert mat gir grobunn for mikroorganismer, som igjen kan gi ulike former for inflammatoriske sykdommer. For stor andel av maten i dag er masseprodusert med hjelp av plantevernmidler og kunstgjødsel, og er mindre næringsrik sammenlignet med for 50 år siden! 

 • Mye skjermtid og stress gir dårlig søvnkvalitet. Vi er mindre ute i frisk luft. Vi står opp og sjekker mobilen, drar på jobb og sitter foran en skjerm, kommer hjem fra jobb og tilbringer kvelden foran en skjerm. Det blå lyset fra skjermen forstyrrer vår naturlige døgnrytme!

 • Industrialiseringen har ført til økt forurensning av drikkevann, matjord og luft.

 • Etter et langt liv kan kroppen være overbelastet av inflammasjoner, giftstoffer, tungmetaller, samt at mikroorganismer er i ubalanse. Vi bruker husholdningsprodukter med skadelige kjemikalier. Vi sover i sengesett med hormonforstyrrende kjemikalier fra vaskemidlet. Vi dusjer med kjemikalier fra såpe/shampo og vi påfører deodorant med aluminium. Vi er ofte lite bevisst i valget av omega3 kilde som vi er så avhengige av.

 

Kroniske sykdommer handler som oftest om at kroppen er blitt overbelastet av ytre skadelige faktorer over lang tid, kommet i ubalanse, og er i mindre grad i stand til å helbrede seg selv.

 

KROPPEN ER LIKE NATURLIG SOM EN PLANTE

Hvorfor blir de fleste mennesker mye bedre ved å kun være i sydligere strøk? Vi står barfot i sanda, bader i saltvann, får sol på hele kroppen, og er ute store deler av dagen. Kroppen vår er like naturlig som en plante, den trenger også kontakt med jorda, sol, luft og vann for å kunne blomstre og komme i balanse.

 

Vi har mistet mye av kontakten med det naturlige, og det som opprinnelig var ment for oss. 

 

Vi mennesker trenger også næringsrik mat som hjelper alle viktige funksjoner i kroppen. Levende mat inneholder levende intelligente celler som sammen med kroppen vår bidrar til god helse. Derfor spis så ofte du kan ubehandlet økologisk frukt, grønt, bær, nøtter som i seg selv er veldig næringsrikt.

FOKUSER PÅ MAGEN

Mage og tarm spiller en avgjørende rolle i kroppens generelle velvære for at den skal fungere best mulig. Kortversjonen er at vi i stor grad har gått bort fra det kostholdet kroppen vår er "designet" for, sett ut ifra et evolusjonært perspektiv. I det lange løp er den moderne kosten ikke så gammel. Da industrialiseringen skjøt fart, endret maten og våre matvaner seg på veldig kort tid, og vi fjernet oss fra vår evolusjonære og tradisjonelle kosthold.

Den kanskje største synderen til mageplager, er at vi ble introdusert for antibiotika på 1940-tallet. Samtidig spiser vi mindre fermentert mat, noe vi har gjort i årtusener, om ikke mer.

Antibiotika tar som kjent knekken på de gode mage bakterier, men også våre viktige tarmbakterier. Det sies at de aldri kommer tilbake igjen 100% etter en slik kur! Men, det er alltid håp, blant annet gjennom å tilføre gode bakterier gjennom probiotisk mat, drikke og kosttilskudd. Måten vi spiser på er også avgjørende. Start derfor alltid med å spise prebiotisk matfiber som grønnsaker, for deretter protein/fett og til slutt karbohydrater. Bare å gjøre dette vil gi store forbedringer!

FERMENTERT MAT

Fermentert mat gir oss viktige melkesyrebakterier som er viktige for tarmen og fordøyelsen av maten vi spiser, eller klarer å hente ut den næringen vi trenger. Fermentert mat er i tillegg enzymrik, og vil dermed hjelpe på fordøyelsen av maten. 

Før i tiden spiste vi gjerne noe fermentert til alle måltider. Dessverre er dagens kosthold fattigere på enzymer og melkesyrebakterier. Dette gjør at maten blir liggende igjen ufordøyd, skaper irritasjoner, og kan føre til intoleranser og betennelser i mage/tarm!

Fermentert mat er enkelt å lage selv, og noe kan allerede kjøpes i butikk, slik som kombucha, kefir, kimchi og eplesidereddik. Et godt tips er å røre ut en skje eplesidereddik i et glass vann 20 minutter før du spiser middag for bedre fordøyelse av maten. 

Hemmeligheten bak fermentering er kun salt, vann og tid. Den lager seg selv på kjøkkenbenken, og en kan lage den av nærmest alle grønnsaker. For ikke å snakke om surdeigsbrød, der en bytter ut gjæret med fermentert hvetemel som har stått på benken en uke i forkant. Fermenteringen bidrar til at maten blir lettere å fordøye for magen din.

VIKTIGHETEN AV KRAFT/BULJONG

En annen viktig mattradisjon vi i stor grad gjør mindre av er å koke kraft på kjøttbein. På vår analysemaskin i vår butikk går det igjen at mange mangler kollagen, noe en får naturlig av å koke kraft/buljong på kjøttbein. Vår Kollagen er laget nettopp slik. Den består av antiobiotikafri kyllingbrusk fordi det er det nærmeste en kommer menneskebrusk, og gir dermed et svært godt opptak i kroppen. Noe vi også får bekreftet av vår analysemaskin.

De aller fleste blir bedre av å bruke vårt Kollagenprodukt. Kollagen er et svært viktig protein for vårt bindevev som finnes i hele kroppen. Det påvirker fordøyelsen, fettforbrenningen, muskler/ledd, kretsløpet, nervesystemet, organer og øyne.

Kollagen bidrar for eksempel til å reparere og bygge opp tarmens slimhinner. Optimalt sett skal vi ha 5 dl kraft/buljong hver dag. Hvor mye får du i deg hver dag?

VEIEN TIL EN GOD HELSE

 1. Fokuser på magen. Spis et enzymrikt kosthold med melkesyrebakterier som støtter tarmfloraen i magen. Tygg maten 30 ganger. Innfør gamle mattradisjoner som fermentert mat og mye buljong/kraft. Bruk vår OptiMSM og Kurkumin som spesielt hjelper med å dempe betennelser, samt at OptiMSM er viktig for vedlikehold av tarmens slimhinner. Supplér med vår Kollagen for ekstra støtte til bindevevet og tarmens slimhinner.

 2. Kjøp naturlig mat, og fråts i økologisk frukt og grønt. Reduser inntaket av melk fra kyr som ikke er fôret naturlig, gluten, sukker og vegetabilske oljer da dette er med på å skape betennelser. Om en spiser sukker, velg den økologiske varianten.

 3. Detox kroppen med OptiMSM og rensende mat slik som grønne bladgrønnsaker, rødbeter, sitron. Lag gulrot juice og stangselleri juice (økologisk). Innfør ukentlige aktiviteter hvor en svetter og som hjelper utskillelsen av giftstoffer, slik som badstue og trening. Drikk romtemperert vann gjennom dagen for å holde deg hydrert og hjelpe organene og cellene dine. 

 4. Start dagen med gode proteiner som egg, fisk, kjøtt, yoghurt, ost, quinoa, linser og soyabønner som er gode proteinkilder til fullverdig protein. Proteiner er kroppens byggesteiner og er bygd opp av aminosyrer. 

 5. Unngå mellommåltider, og fokuser på næringsrike hovedmåltider. Det er også lurt å la tarmene få hvile seg gjennom natten (12 timer) og mellom måltidene for best mulig restitusjon.

 6. Få masse frisk luft og sol/dagslys. Tilbring tid i naturen. Oksygen er livsnødvendig for en optimal cellefunksjon. 

 7. Lytt til deg selv og signalene fra din egen kropp. Kroppen vet, og vi må bare «høre etter». Hvil når du føler for det.

 8. Hold deg unna miljøgifter så godt du kan med blant annet å velge Omega3 Krill uten miljøgifter, naturlige rengjøringsmidler og hud & hårpleieprodukter. Velg fortrinnsvis økologiske matvarer så langt det lar seg gjøre. 

 9. Ta et oppgjør med stress. Kronisk stress er med på å tømme kroppen for næringsstoffer, spesielt magnesium og kalium. Ta deg tid til deg selv, praktisér mindfulness, yoga, pusteteknikker og tren. De fleste av oss vet hva som påfører oss stresset, og det er helt greit å si ifra til "kilden". Sett ord på det, og si hvordan det påvirker deg, og at det ikke er greit! 

 10. Sov i minst 7-9 timer per natt. Søvn fikser det meste! Oppretthold samme søvnmønster, legg deg til samme tid hver kveld, selv i helgene. Få frisk luft inn på soverommet og ha det kaldt og mørkt (akkurat det samme som plantene trenger). Slå av wifi og sett mobiltelefonen på flymodus. Ta 2 tabletter Magnesium før sengetid for mer stabil søvn og restitusjon.

 11. Trening og aktivitet kan forbedre din generelle helse. Bedre humør, immunforsvar, selvbilde og ikke minst energinivået. Bare det å gå daglige turer er til stor hjelp. Sterke bein, stekt hjerte! Les mer her hvordan komme i gang.

 12. Få i deg nok omega3 fra rene kilder da kroppen ikke produserer disse livsviktige fettsyrene selv. Fettsyren fosfolipid som vår Omega3 Krill består av er samme type fettsyre som våre celler. Cellene våre består i hovedsak av fettsyrer og er avhengig av dette for energiproduksjonen. 
 13. Riktig type Vitamin C er lurt å tilføre i kosten for å holde kroppens bindevevet sunt. Vitaminet er også viktig for normal sårheling. Jern opptak fra tarmen økes av vitamin C.
Til syvende og sist handler helse om selv å ta ansvar. Jobben må rett og slett gjøres av oss selv. Ta tak - resultatet i seg selv bør være motiverende nok. Kroppen vår er et fantastisk «maskineri» som fikser seg selv om vi bare lytter til den og gir den riktig input!

You can do it :) 

Les mer her om vår Ultimate Starter Kit som inneholder alle produkter som er nevnt i dette innlegget, og som vil kickstarte kroppen din i prosessen mot en bedre helse og hverdag.

Tilbake til bloggen