Tips til optimal helse i tenårene

Tips til optimal helse i tenårene

Optimal helse for tenåringer begynner med tre vanlige vaner: ernæring, mosjon, og søvn. Tenåringer tar ikke alltid de sunneste valgene når det kommer til ernæring. De er alltid på farten. Dataspill og TV kan fort prioriteres fremfor trening, og søvn blir ofte nedprioritert.
Tenåringer trenger mye energi fra kalorier i maten, og disse kaloriene bør komme fra sunn og næringsrik mat. Alt for ofte har tenåringer en tendens til å spise mye hurtigmat, og mat med tilsatt sukker. Tenk i stedet på å spise mye frukt og grønnsaker, fullkorn, proteiner og magre meieriprodukter.
I tenårene vokser en mye. Kalsium er viktig for å bygge og vedlikeholde sterke bein og tenner. Tenåringer anbefales et inntak på 900 mg kalsium hver dag. Fyll kjøleskapet med lettmelk, ost, yoghurt og andre magre meieriprodukter som også er fint å ha som mellommåltider i travle hverdager. Tilsett yoghurt i smoothie, granola eller spis som dessert med friske sommerbær. Probiotika i yoghurt er også bra for tarmhelsen, og som andre magre meieriprodukter, en sunn proteinkilde.
For tenåringer med meieriintoleranse finnes soyaprodukter som et alternativ. For eksempel kalsiumforsterket soyamelk, soyayoghurt og tofu. Grønnsaker er også en kilde til kalsium. Tilsett mørke bladgrønnsaker i salater eller sammen med stekt potet og brokkoli.
D-vitamin øker opptaket av kalsium. Tenåringer anbefales 10 mikrogram D-vitamin daglig. Kilder til D-vitamin er sola, mat som for eksempel egg, tunfisk, laks og sardiner. Også enkelte meieriprodukter er beriket med D-vitamin. Lag egg til frokost, og ha fisk til middag - litt oftere!
Jern er viktig for sunne røde blodlegemer. Oksygen går gjennom disse cellene for å gi oss energi. Tretthet kan være et tegn på lavt jernnivå. Det er spesielt viktig for jenter som har et økt jernbehov på grunn av for eksempel menstruasjon.
Kylling, kalkun, kveite, tunfisk og biff er rike kilder til jern. Belgvekster er også en utmerket kilde til jern. Grillede sorte bønneburgere på grillen høres godt ut! Se vår oppskrift nedenfor. Ta med ungdommen på kjøkkenet og lag mat sammen med hele familien.
Vegetabilske kilder til jern er bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og mangold. Jern absorberes bedre i forbindelse med C-vitamin. Bland en grønn salat med noen røde sommerjordbær fulle av C-vitamin, og ikke minst gul paprika – så er du på god vei.
C-vitamin er også viktig for kollagenproduksjonen, og utviklingen av leddbånd og vev for å støtte bein. For de over 14 år er det anbefalte daglige inntaket 75 mg. Andre rike kilder til C-vitamin inkluderer sitrusfrukter og kiwi.
Foreldre som digger Aarja Healths produkter søker etter kosttilskudd for å sikre at tenåringer får vitaminene og mineralene de trenger, og ikke minst rene og trygge produkter. Sjekk ut Aarjas Vitamin C og D3 for barn, tyggetabletter med en fantastisk smak av nordisk blåbær.
Regelmessig mosjon burde være en del av hverdagen til enhver tenåring. Mange tenåringer er aktive gjennom lagidretter, dans, eller svømming gjennom skoleåret, men mindre aktiv i feriene. Sommeren er tid for å nyte det herlige været og lengre dager. Dra på turer sammen eller utforsk nye naturperler på sykkelen. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet.
Søvn er et annet viktig element for tenåringshelse. Det er anbefalt for tenåringer i alderen 14-17 år å sove 8-10 timer hver natt.
Sunne vaner dannet i tenårene bidrar til å fremme sunne vaner som voksen.

Grillede sorte bønneburgere

6 burgere
90 gram store havregrynflak
1 ss olivenolje
½ stor løk, finhakket
2 bokser sorte bønner, drenert, vasket og tørket
1 ts chilipulver
½ ts spisskummen
¼ teskje røkt paprika
2 store egg
Salt og pepper etter smak
¼ kopp skivet vårløk eller purreløk
2 ss frisk basilikum, hakket
1 ss frisk timian, hakket
2 ss BBQ saus
Tilbehør:
Server med favorittosten din, salat, tomat, løk og hjemmelagede hamburgerbrød (valgfritt).
1. Ha havregrynflak i foodprosessoren helt til de er malt opp til mel.
2. Varm opp en panne på middels høy varme. Tilsett olivenolje.
3. Tilsett løk og paprika. Varm opp til løken er gjennomsiktig ca. 5-7 minutter.
4. La det avkjøles litt, og legg deretter over i foodprosessoren.
5. Ha i 3/4 av de sorte bønnene. Tilsett krydder, egg, salt og pepper.
6. Kjør alt sammen i foodprosessoren til alt er god blandet.
7. Rør inn vårløk/purreløk, basilikum, timian og resten av de hele sorte bønnene.
8. Form deigen til 6 jevnstore burgere.
9. Grill burgere på middels høy varme, oppå smurt aluminiumsfolie i ca. 6 minutter.
10. Tilsett ost under det siste stadiene av matlagingen.
11. Server med eller uten brød, velg tilbehør som du liker best.
Tilbake til bloggen