Vurderer du å bli veganer? Her er 7 nyttige tips og triks for deg
Hvordan bli veganer?
- Legg til før du tar bort
- Ta overgangen steg for steg (fra alteter, til vegetarianer, til veganer)
- Undersøk
- Vurder kosttilskudd
- Variasjon er nøkkelen
- Dra nytte av hel mat (ikke vær en dårlig veganer)
- Forbered deg på forhånd
Bør du bare hoppe i det eller ta overgangen steg for steg?
En av de vanligste diskusjonene når du starter et vegansk kosthold er om det er bedre å bare hoppe i det eller ta overgangen steg for steg. Det finnes gode argumenter for begge tilnærmingene, og svaret vårt er enkelt – det er forskjellig fra person til person. Hvis du synes kostholdsendringer er vanskelige og har hatt problemer med å holde deg til dem tidligere, vil sannsynligvis det beste alternativet være å ta det sakte. På denne måten kan du bli vant til endringene over tid, og det vil ikke føles som en så overveldende prosess.
På den annen side, hvis du er en type person som liker å bare hoppe i det, så er det ingenting som stopper deg fra å gjøre en rask endring i kostholdet ditt. I begge tilfeller er nøkkelen til suksess å ta hensyn til hvordan du føler deg gjennom overgangen og justere kostholdet ditt (og tilnærmingen din) deretter. Så, her får du noen av våre beste tips for å starte et vegansk kosthold!
Tips for deg som vil gå over til et vegansk kosthold
1) Legg til før du tar bort
Å legge til ny mat før du tar bort noe fra kostholdet ditt er en fin måte å gjøre enhver endring i kostholdet lettere, spesielt dersom det skal gjøres store endringer. Alt du trenger å gjøre er å se på hva du spiser for øyeblikket og sammenligne det med et vegansk kosthold. Er det matvarer i det veganske kostholdet du aldri har prøvd eller ikke vet hvordan du skal lage? Er det matvarer du ikke er kjent med? Å ta et øyeblikk for å sammenligne de to kostholdene er en god måte å finne ut hvilke eventuelle endringer du må gjøre. Når du har funnet noen forskjeller, kan du starte med å legge til vegansk mat til ditt nåværende kosthold. På denne måten kan du finne ut hva du liker, hva du ikke liker, hvordan du bruker nye ingredienser, hvordan du tilbereder dem osv.
Når du føler deg komfortabel med det du har lagt til kostholdet ditt, kan du begynne å ta bort ikke-vegansk mat fra kostholdet ditt. Det er på dette tidspunktet du må bestemme om du vil ta bort alt på en gang, eller en matvaregruppe om gangen (f.eks. meierivarer først, deretter kjøttprodukter osv.). Prosessen med å legge til før du tar bort matvarer tar lenger tid, men den gir deg også en lengre tilpasningsperiode slik at du ikke trenger å lure på hva du kan spise eller ikke spise etter du har gjort kostholdsendringen. Ikke bare øker dette sannsynligheten for at du holder deg til kostholdsendringen på lang sikt, det gjør også overgangen mye mindre stressende fordi det gir inntrykk av en mindre restriktiv endring.
2) Ta overgangen steg for steg (fra alteter, til vegetarianer, til veganer)
For de av dere som ikke er så begeistret for å gjøre en stor kostholdsendring helt plutselig, bør du ta overgangen til veganisme steg for steg. Du kan begynne med å bli en pescetarianer (vegetarianer som inkluderer meieri, egg, fisk og sjømat). Deretter kan du gå over til å bli vegetarianer (en som ikke spiser kjøtt fra dyr, men kan inkludere meieri- og eggprodukter).
Til slutt vil neste trinn være overgangen til veganisme, hvor du også vil eliminere meieri- og eggprodukter fra kostholdet ditt. Denne overgangstilnærmingen kan føles mindre restriktiv, noe som gjør at kostholdsendringen virker mindre overveldende.
3) Undersøk nøye
Når du gjør store endringer i kostholdet ditt, er det ekstremt viktig å gjøre undersøkelser først, av flere grunner! Den første er at du må vite hva du kan spise slik at du kan planlegge deretter. Hvilke proteiner skal du spise? Hvor skal du få sundt fett fra? Hvor vil du få næringsstoffer fra? Du må vite svarene på disse spørsmålene slik at du kan sikre at du får i deg de næringsstoffene kroppen din trenger. Den andre grunnen til å gjøre undersøkelser før du setter i gang med en kostholdsendring er at visse dietter har økte risikofaktorer når det gjelder visse helsemessige forhold, mens andre er bra for personer med visse sykdommer.
Derfor er det viktig å forstå hensikten med dietten, hvem dietten passer for, og hvilke varseltegn du må se etter for å beskytte deg mot å gjøre feil i kostholdet ditt. Sist, men ikke minst, hvis du ikke er sikker på om en diett er riktig for deg, er den beste måten å finne ut av det på å snakke med fagfolk, for eksempel en ernæringsfysiolog med erfaring innen veganisme.
Hvis du leter etter informasjon for å komme i gang, tilbyr vegansk januar noen fantastiske ressurser som for eksempel spiseveiledninger og oppskrifter.
4) Vurder tilskudd
Som nevnt kommer visse dietter med risikoer. Den største risikoen når det gjelder veganisme er vitamin B12-mangel, da våre viktigste kilder til B12 er animalske produkter. Andre risikoer å være klar over er mangel på jern, kalsium og omega-3, men disse finnes også i plantebaserte matvarer som belgfrukter, bønner, linser, grønne blader og oljer (f.eks. linfrø).
Faktisk, har Aarja Health fantastiske veganske kosttilskuddsalternativer for både vitamin B12 og kalsium, slik at du ikke trenger å bekymre deg for mangel på næringsstoffer når du gjør kosholdsendringen! Å følge en diett riktig og gjøre undersøkelser på forhånd kan sørge for at risikoer unngås, og hvis du er usikker, er det alltid en god ide å snakke med fagfolk!
5) Variasjon er nøkkelen
Variasjon er avgjørende i enhver diett. Hvorfor? Fordi et kosthold med et stort utvalg av matvarer gir størst variasjon av næringsstoffer. På denne måten vil du sannsynligvis ha alle baser dekket når det gjelder næringsinntak (og mikronæringsstoffer). I det veganske kostholdet er en god måte å sikre variasjon å "spise regnbuen", noe som betyr at du bør prøve å spise en rekke plantebaserte matvarer i et bredt spekter av farger (grønt, gult, oransje, lilla, osv.).
6) Dra nytte av hel mat (ikke vær en dårlig veganer)
Det finnes veganisme – et plantebasert kosthold med hel mat – og så finnes det dårlig veganisme – et plantebasert kosthold fullt av vegansk (men svært bearbeidet) søppelmat. For eksempel er potetgull, granolabarer, popcorn og frosset falskt kjøtt veganske alternativer, men hvis kostholdet er fylt med denne typen mat vil det garantert ikke ha noen helsemessige fordeler på lang sikt. Så, mens du gjør en endring til et vegansk kosthold, bør du fokusere på å spise næringstett, hel, ubearbeidet mat. På denne måten høster du alle helsegevinstene av plantebasert spising.
7) Forbered deg godt på forhånd
Til sist, min kjære venn, forbered deg! Når det gjøres endringer i kostholdet, kan det være vanskelig å vite hva du skal spise akkurat der og da. Hvis du for eksempel har en travel dag på jobb og trenger en rask matbit, kan det hende du ikke har noe i tankene som du kan spise akkurat i det øyeblikket. Dette kan gjøre endringen stressende og hindre diettens suksess på lang sikt, noe som sannsynligvis er det motsatte av det du ønsker å oppnå. Nettopp derfor er det lurt å planlegge på forhånd – lag en handleliste, forbered deg på det uventede, og ha mat i klar i "nødstilfeller", slik at du aldri trenger å lure på hva du skal spise!
Kostholdsendringer kan være vanskelig, men med undersøkelser og forberedelser på forhånd, og noen nyttige tips som kan hjelpe deg videre, kan prosessen være mye enklere enn du tror! Hvis du vil lære mer om vegansk januar eller fordelene ved å bli veganer, sjekk ut vårt siste blogginnlegg "Vurderer du å bli veganer? Her er 7 nyttige tips og triks for deg". Og hvis du er klar for å bli med oss på vegansk januar, så passer det selvfølgelig perfekt å fylle opp hyllene dine med våre veganske produkter for en bekymringsfri start på din veganske reise.