En dame i stripete genser sitter ufokusert i forgrunnen, ved siden av sitter det en smilende mann med en baby i fanget. Kan barnet ditt ha behov for vitaminer?

3 tilfeller hvor barnet ditt kan ha behov for vitaminer

Foreldre tenker ofte på om barna deres får i seg alle vitaminene og mineralene deres voksende kropper trenger. Ernæringsmessige ubalanser, sammen med travle livsstiler, sesongmessige endringer, og luftbårne sykdommer er alle grunner til å tenke over dette.

Mens noen barn kan få alle sine ernæringsbehov dekket gjennom kosthold alene, er dette ofte ikke tilfelle for flere. Et travelt familieliv kan føre til enkle løsninger som hurtigmat, eller ferdiglagd bearbeidet mat fra butikken som er lett å varme opp. Så har man alltid en som er kresen i matveien, et barn som kun vil spise visse matvarer.

Kalsium er viktig for en kropp som vokser

Kalsium er det mineralet som finnes mest av i kroppen vår. Det er viktig for å beinvekst og tenner. Åttifem prosent av fosforet i kroppen vår er lagret i beinene våre. Dette rikelige mineralet er neste etter kalsium. Brus er full av fosfater som forstyrrer den delikate balansen mellom de to mineralene. Dette forhindrer et barns kropp fra å omdanne D-vitamin, en viktig komponent for å absorbere kalsium. Til syvende og sist kan dette påvirke beinmineraltettheten.

Mat rikt på kalsium

Fyll kjøleskapet ditt med kalsiumrik mat som er lett å få tak i. Tenk lettmelk, mager yoghurt, ost og cottage cheese. Porsjonspakker med for eksempel yoghurt kan bidra til at barna motiveres til å spise mer kalsiumrik mat.
Når det gjelder kosttilskudd kan du vurdere å legge til Aarja Healths Vitamin D3 for barn. Hver tyggetablett inneholder 10 μg biotilgjengelig vitamin D3. Ikke minst så er smaken nydelig! Naturlig smakstilsatt med nordisk blåbær og xylitol, barna vil elske denne!

Tilpass deg de nordlige forholdene

Ettersom årstidene endrer seg, endres også vitaminbehovet vårt. Sommermånedene bringer solskinn, og D-vitamin absorberes gjennom solstrålene. Likevel kan et D-vitamin-tilskudd være gunstig spesielt gjennom de mørke og kalde vintermånedene når vi ikke utsettes for like mye sollys.
Barn elsker å være sosiale, enten det er på sommerleir, med venner i nabolaget eller når de skal tilbake på skolen. Risikoen for bakterier og luftbårne sykdommer pleide å være mer til bekymring i vintermånedene. Nå med forskjellige varianter av Covid-19 som sirkler, og andre virus, er et sterkt immunsystem et must når som helst på året. C-vitamin og E-vitamin er to kraftige antioksidanter som kan håndtere oppgaven.

Barn har også godt av det beste fra naturen

Friske bær, kiwi og sitrusfrukter som appelsiner, grapefrukt og sitroner er en fantastisk kilde til C-vitamin. Vurder å lage hjemmelaget limonade! Vurder også å legge til Aarja Healths C-vitamin for barn med blåbær for en ekstra boost.
Når det gjelder grønnsaker som er rike på C-vitamin kan du legge til brokkoli, spinat og andre grønne bladgrønnsaker i kostholdet. Hvordan får du et barn som er kresen til å spise grønnsakene sine? Bærsmoothies! Kast en håndfull eller to med spinat i en blender, tilsett noen friske eller frosne bær, en banan og litt kanel. Ha også i litt melk. Denne smoothien er så god at barna ikke en gang legger merke til grønnsakene!

Vitamin E på grøten og på yoghurten

E-vitamin forekommer naturlig i kilder som frø og nøtter. Disse er så enkle å strø på frokostblandinger, helgepannekakene og bananlapper. Prøv det også ut som en ingrediens i muffins eller brød. Litt ekstra knas på en salat kan også være godt. For en sunnere dessert, server mager yoghurt toppet med friske bær og skivede mandler.
Det er ikke alltid barn klarer å få i seg alle næringsstoffer de trenger hver eneste dag. Kosttilskudd veier ikke opp for usunne matvaner, men vitaminer- og mineraler er imidlertid et tilskudd som kombineres med et allsidig og balansert kosthold. Dette kan bidra til å gi foreldre en bekymring mindre.

Ofte stilte spørsmål

Behøver barn kosttilskudd?

Barn får gjennom et godt kosthold i seg alle vitaminer og mineraler som de behøver. Men det kan være tilfeller hvor forholdene, være seg værmessig eller på grunn av tilgang på ulike typer mat, at vitaminer og mineraler som tilskudd kan være en god måte å sikre at poden får i seg det den skal ha. Ernæringsmessige ubalanser, sammen med travle livsstiler, sesongmessige endringer, og luftbårne sykdommer er alle grunner til å tenke over dette. Men man skal som sagt alltids forhøre seg med helsepersonell først. 

Hvorfor skal barn særlig ha kalsium?

Kalsium er en naturlig bærebjelke i kroppen vår, og hjelper på vekst og skjelettstrukturen. Barn som skal vokse er særlig avhengig av nok kalsium, og skal derfor ha rikelig med det for å danne grunnlaget for en sterk og sunn kropp.

Hvordan kan jeg få barnet mitt til å spise flere grønnsaker?

Dette er et spørsmål som mange foreldre stiller seg i dag, barn er som regel mer sensitive både til smak og struktur. Så hvordan får du et barn som er kresen til å spise grønnsakene sine? Bærsmoothies! Kast en håndfull eller to med spinat i en blender, tilsett noen friske eller frosne bær, en banan og litt kanel. Ha også i litt melk. Denne smoothien er så god at barna ikke en gang legger merke til grønnsakene!
Tilbake til bloggen