På bildet er det en lyseblå boks med magnesium

Alt du trenger å vite om magnesium

For mennesker er magnesium et av de viktigste mineralene. Menneskekroppen inneholder 20-28 gram magnesium, hvorav omtrent halvparten er bundet til beinene og resten til musklene, samt andre myke bindevev. Magnesium er også det fjerde vanligste  mineralet i kroppen vår. Magnesium kan hjelpe til med å forbedre fordøyelsen, lindre forstoppelse, og redusere angst og stress.

Dette tilskuddet kan også hjelpe å forbedre din søvnkvalitet og energinivå.  
Det er avgjørende for å holde kroppen sunn og for at den skal kunne fungere ordentlig.

Uten magnesium vil ikke kroppen være i stand til å utføre grunnleggende funksjoner som muskelsammentrekninger, hjerterytme og blodtrykkregulering. Magnesium er også viktig for energiproduksjon, beinhelse og proteinsyntesen.

Magnesiummangel

Magnesiummangel er et vanlig problem. Det er mange helseproblemer forbundet med dette. Opplever du noen av følgende symptomer? Føler du deg trøtt hele tiden, har søvnvansker, er irritabel eller har muskelkramper? Høyt blodtrykk? I så fall kan det være at du har lave nivåer av magnesium.

Magnesium er et viktig mineral for kroppen vår, og disse symptomene kan tyde på magnesiummangel. Om du tror du kan ha mangel på magnesium, snakk med legen din for å se om det er riktig for deg å ta et kosttilskudd.

Les gjerne mer her om ulike vitaminer og hva som kan passe for deg.

Overdose av magnesium

Magnesium er et essensielt mineral for helsen, men for mye kan være problematisk. Høye nivåer av magnesium kan forårsake gastrointestinale forstyrrelser som inkluderer diaré, kvalme og oppkast. I ekstreme tilfeller kan magnesiumtoksisitet føre til nyresvikt.

Nyrene er med på å regulere mengden magnesium i kroppen. Om du får for mye magnesium, vil overflødig magnesium bli fjernet fra kroppen gjennom urinen. Derfor kan ikke en frisk person få for mye magnesium gjennom mat eller gjennom magnesium kosttilskudd. Unntak inkluderer personer med nyresvikt, samt noen eldre mennesker.

Hvor mye magnesium burde jeg ta daglig?

Den anbefalte daglige dosen er 280 mg for kvinner og 350 mg for menn. Anbefalingen for barn i alderen 6 til 9 er 200 mg og for barn i alderen 10 til 13 er det 280 mg magnesium per dag.

Hvor kan få magnesium fra?

Magnesium finnes i flere matvarer. Gode kilder er f.eks. fullkornsprodukter, avokado, grønne grønnsaker, bønner, nøtter og frø. Magnesium finnes også i forskjellige drikker, for eksempel kaffe og mineralvann. Mørk sjokolade er også en god kilde!

10 matvarer med mye magnesium

Det er mange matvarer som inneholder høye nivåer av magnesium. Her er ti gode eksempler:

1. Spinat
2. Grønnkål
3. Mørk sjokolade
4. Quinoa
5. Mandler
6. Sorte bønner
7. Avokado
8. Fiken
9. Laks
10. Brokkoli 

Graviditet

Magnesiumsitrat er et magnesiumtilskudd som ofte anbefales til gravide. Grunnen er at dette kan bidra til å roe ned muskulaturen, noe som kan være nyttig for å lindre noen av symptomene ved graviditet som kramper og tretthet. Magnesiumsitrat antas også å være nyttig for å forhindre svangerskapsforgiftning, en tilstand som kan være farlig både for mor og barn. Mens magnesiumsitrat generelt anses som trygt for gravide, er det alltid best å sjekke med en lege før du tar noen kosttilskudd.

Kramper

Magnesium mot kramper er et populært hjelpemiddel, og det med god grunn. Det er et mineral som er essensielt for nerve- og muskelfunksjon, og det er også involvert i energiproduksjonen. Magnesiumtilskudd kan bidra til å fylle opp magnesiumlagrene i kroppen, noe som kan bidra til å lindre kramper og at muskulaturen slapper av. I tillegg kan det bidra til å redusere betennelse. For best resultat bør magnesiumtilskudd tas sammen med mat. Magnesium kan imidlertid ha bivirkninger, så det er viktig å snakke med legen din før du tar tilskudd.

Når bør jeg ta magnesiumtilskudd?

Du kan ta magnesium når som helst på dagen. Det anbefales imidlertid å ta dette på kvelden før du går til sengs da det kan hjelpe muskler og nervesystemet til å slappe av og forbedre søvnkvaliteten. Du kan eventuelt dele din daglige magnesiumsdose og ta halvparten om morgenen og halvparten om kvelden.

Vi anbefaler å ta magnesium sammen med måltider. Hvis du bruker jerntilskudd i tillegg for å prøve å øke jernnivået, bør du ikke ta magnesium samtidig, da dette kan forstyrre absorpsjonen av jern.

Visste du dette om ulike former for magnesium?

Formen som magnesium har har også noe å si når det kommer til absorpsjon. I kosttilskudd er magnesium bundet til et annet stoff, for eksempel stoffet sitrat. De tre mest brukte formene for magnesium er magnesiumoksid, -sitrat og -bisglysinat.

De kelaterte formene for magnesium er svært absorberende da de er bundet opp til noen former for væske/syre. Enkelte former for magnesium kan forårsake mageproblemer hos noen mennesker. For eksempel trenger magnesiumoksid surheten i magesyren for at den skal absorberes og kan dermed irritere magen.

Vi anbefaler å lese listen over ingredienser i magnesiumprodukt nøye. Generelt sett absorberes former for magnesium med -at på slutten av navnet godt. Magnesium av høy kvalitet inneholder også så få tilsetningsstoffer som mulig.

En god kombinasjon av tre forskjellige kvalitets-magnesiumvarianter 

Aarja Healths Trippel Magnesium inneholder tre former for magnesium som absorberes raskt i kroppen; magnesiumsitrat, -bisglysinat og -taurat. Alle disse tre har sine egne spesielle egenskaper. Nedenfor kan du lese mer om hvorfor vi valgte akkurat disse 3 variantene.

Magnesiumsitrat er en blanding av magnesiumkarbonat og sitronsyre, samt en av de formene som absorberes raskest i kroppen. Magnesiumsitrat er en svært vanlig form for magnesium, og er en av de mest kjente kelaterte former. Den trenger ikke magesyre for å bli absorbert.

Magnesium bisglysinat er en av formene for magnesium som er mest vennlig for magen og som absorberes mest effektivt i kroppen. Magnesium er bundet til aminosyren (glysin), og forholdet mellom glysin og magnesium er 2:1. Hvis din daglige dose magnesium er høy er denne formen et godt valg da den ikke irriterer magen. Glysin har en beroligende effekt så denne typen er fin å ta om kvelden da den kan forbedre søvnkvaliteten.

Magnesiumtaurat, som bisglysinat, er magevennlig og absorberes godt. Den er bundet til en aminosyre (taurin). Taurin øker dannelsen av nevrotransmitteren GABA, en beroligende og søvnkvalitetsfremmende nevrotransmitter. Taurat regnes også som et godt tilskudd for å forbedre din kardiovaskulære helse.

AARJA HEALTHS TRIPPEL MAGNESIUM ER ET FLOTT PRODUKT FOR Å STØTTE NORMAL MUSKELFUNKSJON, HJERTEMUSKELEN OG FOR Å OPPRETTHOLDE EN NORMAL ENERGIMETABOLISME.

 

Ofte stilte spørsmål

Hva er magnesium?

Menneskekroppen inneholder 20-28 gram magnesium, hvorav omtrent halvparten er bundet til beinene og resten til musklene, samt andre myke bindevev. Magnesium er også det fjerde vanligste  mineralet i kroppen vår. Magnesium kan hjelpe til med å forbedre fordøyelsen, lindre forstoppelse, og redusere angst og stress.

Hvor mye magnesium bør jeg ta per dag?

Den anbefalte daglige dosen er 280 mg for kvinner og 350 mg for menn. Anbefalingen for barn i alderen 6 til 9 er 200 mg og for barn i alderen 10 til 13 er det 280 mg magnesium per dag.

Hva hjelper magnesium for?

Uten magnesium vil ikke kroppen være i stand til å utføre grunnleggende funksjoner som muskelsammentrekninger, hjerterytme og blodtrykkregulering. Magnesium er også viktig for energiproduksjon, beinhelse og proteinsyntesen.

 

Tilbake til bloggen