De beste kosttilskuddene man kan ta om sommeren

De beste kosttilskuddene man kan ta om sommeren

Kroppens behov endrer seg med hver årstid. Hva er de beste kosttilskuddene å ta om sommeren? Det er så enkelt som vitamin A, C, D og E.

Vitamin A

Vitamin A er spesielt viktig i sommermånedene. Skinnende sol kan skade øyne, og vitamin A gir ekstra beskyttelse. Faktisk er vitamin A avgjørende for synets behov. Det hjelper også med å beskytte huden. Vitamin A er lettest opptakelig i forhåndsdannet vitamin A, som inneholder retinylacetat eller retinylpalmitat, samt provitamin A også kjent som betakaroten. Du finner kosttilskudd som inneholder en eller begge kilder.

Les gjerne mer her om hvilke vitaminer du skal ta når.

Vitamin C og E

Vitamin C og E er livsviktige i sommermånedene. Utendørsaktiviteter fører til mer eksponering for frie radikaler, inkludert ultrafiolett lys og luftforurensning. Frie radikaler kan skade huden, forårsake for tidlig aldring og skape betennelse. Vitamin C og E er kraftige antioksidanter som arbeider for å eliminere frie radikaler og giftstoffer. Disse vitaminene har en lindrende effekt på huden. I tillegg gir vitamin C immunsystemet et løft som hjelper mot sommerallergier og bihulebetennelser.

Vitamin D

Vitamin D produseres når vår nakne hud blir utsatt for sollys. Ti til femten minutter med soleksponering er nødvendig hver dag for å oppnå nivåene av vitamin D som kroppen vår trenger. Forsøk på å beskytte huden vår mot skadelige stråler med overforbruk av solkrem kan forhindre absorpsjon fra solen. I tillegg varierer solens styrke av geografisk plassering, tid på dagen og til og med forurensningen i luften.

Det finnes to typer vitamin D. D2, eller ergocaliciferol som forekommer i planter og vitamin D3, eller cholecalciferol som forekommer i animalske kilder. Aarja Healths Premium Vitamin D3 4000 er en super tyggetablett som får sin gode smak fra nordiske tyttebær og xylitol. Én annenhver dag er alt du trenger.

Vitaminrik mat

Denne sommeren kan du fylle tallerken med mat rik på vitaminer, inkludert A, C, E og D. Vitamin A finnes naturlig i oransje grønnsaker og frukt slik som gulrøtter, søtpoteter, mango, papaya, cantaloupe, aprikoser og nektariner. Du finner den også i vannmelon og rosa eller rød grapefrukt. Bladgrønnsaker slik som mangold, spinat og romerosalat er også utmerkede kilder. Lever, laks, makrell og tunfisk er supre animalske kilder du kan fylle tallerken med.
Start dagen med et glass C-vitaminrik appelsinjuice. Rød paprika, tomater, jordbær og grønne matvarer som brokkoli, rosenkål og kiwi er alle rike kilder til vitamin C.
Ønsker du å legge til mer vitamin E i kostholdet ditt? Nøtter og frø er fylt med vitamin E. Solsikkefrø er rangert som nummer én, med 35mg vitamin E per 100 gram. Mandler inneholder 26mg, hasselnøtter 15mg og paranøtter 5,7mg.
Både oppdrett- og villaks er en utmerket kilde til vitamin D3. Oppdrettslaks inneholder 526 IE per 100 gram, mens villaks inneholder mellom 556-924 IE.
Andre animalske kilder til vitamin D inkluderer kveite, makrell, sild, sardiner, eggeplommer og tran. Vitamin D2 forekommer i vill sopp og noen typer du får på butikken. Imidlertid er de fleste soppene du finner i butikkene dyrket i mørket og inneholder derfor ikke vitaminkilden.
Nyt denne sommeren med vitamin A, C, D og E.
Tilbake til bloggen