Flere matvarer ligger på en trefjøl, en kan se agurk, løk, reddik, tomat, granateple, asparges, lime og fennikel

Hvorfor en vegansk livsstil er bra for din helse, dyrene og planeten vår!

Nå er det januar, og mange ønsker å leve et sunnere liv. Men hvis dine nyttårsforsetter ikke inkluderer å prøve et vegansk kosthold, kan det være at du går glipp av noe stort!

Å bli veganer er ikke bare en stadig mer populær helsetrend blant den yngre generasjonen - det kan også gi skjulte fordeler for alt fra midjen til miljøet. Så hvorfor ikke gi Veganuary - den månedslange feiringen av alt som er grønt - et forsøk i år? Les videre når vi avdekker de mange fordelene ved å bli veganer i januar!

Antall veganere har økt med 600%

Veganisme er virkelig på vei oppover. Ifølge en rapport fra The Economist har antall personer som identifiserer seg som veganer i USA økt med 600% de siste tre årene. Og det er ikke bare en bevegelse blant unge mennesker; antall personer over 60 år som identifiserer seg som veganer har firedoblet seg i samme tidsperiode. Det er mange grunner til denne økningen i popularitet, men en av de største er at folk innser helsefordelene med et vegansk kosthold. I Norge blir dette også mer og mer populært!

Ønsker du flere tips til hvordan bli veganer? Les vårt blogginnlegg: 7 nyttige tips til deg som vil bli veganer

Januar er en flott tid å prøve ut veganisme, fordi det er Veganuary! Veganuary er en global kampanje som oppfordrer folk til å prøve ut et vegansk kosthold i januar måned. Det er en fin måte å komme i gang med veganisme, fordi det er et oppnåelig mål, og det er enkelt å finne informasjon og support på nettet. Det beste er at du ikke trenger slutte med favorittmaten din fordi man enkelt kan omgjøre disse til et vegansk måltid, og smaken vil være den samme! 

Det er mange grunner til å prøve ut et vegansk kosthold. Veganere ser ut til å ha en lavere forekomst av hjertesykdom, kreft og diabetes enn det kjøttspisere har. De veier generelt mindre og har mer energi. Veganske dietter er også mer bærekraftige og miljøvennlig enn dietter som inkluderer kjøtt, meieriprodukter og egg. Dette skyldes at produksjon av kjøtt og animalske produkter krever mye mer jordbruksarealer, vann og energi enn det planter gjør.

Så hvis du leter etter en måte å forbedre helsen din på, være miljøvennlig eller bare prøve noe nytt, bør du vurdere å prøve veganisme i januar! Du vil bli overrasket over hvor deilig og tilfredsstillende et vegansk kosthold kan være.

Vegansk mat er bra for helsen

Å bli veganer er en fin måte å få en bedre helse på. For det første kan det hjelpe deg å gå ned i vekt. Når du unngår å spise kjøtt og andre animalske produkter, reduserer du automatisk kaloriinntaket. I tillegg har vegansk mat ofte et høyt fibernivå og lite fett, noe som kan bidra til at du føler deg mett og fornøyd.

Veganisme kan også være bra for hjertehelsen din. Et plantebasert kosthold har et høyt antioksidantnivå, noe som kan bidra til å beskytte hjertet mot sykdom. I tillegg har veganske dietter ofte et lavere nivå av usunt fett og kolesterol enn kjøttbaserte dietter, noe som bidrar til å forbedre blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdom.

Totalt sett er veganisme bra for din generelle helse. Plantebaserte dietter er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter, som kan styrke immunforsvaret og beskytte deg mot sykdom. Å bytte til en vegansk livsstil er en enkel måte å forbedre din generelle helse og velvære på.

En mer bærekraftig livsstil

Den veganske livsstilen er ikke bare bra for helsen din, men det kan også hjelpe miljøet. Dyrelandbruk er en ledende årsak til klimaendringer, og å bli veganer kan bidra til å redusere karbonavtrykket ditt. Husdyrproduksjon står for mer klimagassutslipp enn hele transportsektoren til sammen. Ved å spise et vegansk kosthold kan du bidra til å redusere skadelige utslipp og beskytte vår planet.

I tillegg til dens innvirkning på miljøet, har husdyrhold også en ødeleggende effekt på dyrelivet. Husdyrindustrien er ansvarlig for utnyttelse og død av millioner av dyr hvert år. Ved å bli veganer, kan du bidra til å spare disse dyrene fra lidelse.

Den veganske livsstilen er ikke bare bra for helsen og miljøet, men den er også empatisk. Ved å bytte til et vegansk kosthold, kan du bidra til å beskytte dyr, spare våre ressurser og redusere klimagassutslipp. Det er en vinn-vinn-vinn-løsning!

Tips for en enkel overgang til veganisme

Å bytte til veganisme kan virke overveldenede, men det trenger det ikke å være! Her er noen tips for å gjøre overgangen enklere:

  1. Start med ett vegansk måltid per dag. Hvis du ikke er vant til å spise mye vegansk mat, kan du begynne med å erstatte ett måltid per dag med veganske alternativer. Dette kan være så enkelt som å spise en vegansk frokost eller lunsj, og beholde din normale middag.
  1. Prøv en vegansk utfordring. Hvis du føler deg mer eventyrlysten, kan du prøve å gjøre en vegansk utfordring i en uke eller en måned. Dette vil hjelpe deg å bli vant til å spise bare plantebasert mat og samtidig se hvor enkelt det kan være!
  1. Finn veganske oppskrifter på nettet. Det er mange gode veganske oppskrifter der ute, og mange av dem er overraskende enkle å lage. Pinterest er et flott sted å starte, eller du kan sjekke ut vår veganske favoritt blogg!. https://www.vegetarbloggen.no/
  1. Prep måltidene på forhånd. En av de beste måtene å sørge for at du har sunne veganske måltider lett tilgjengelig, er å tilberede måltider på forhånd. Kok opp en stor mengde linser eller quinoa på søndag, og bruk dem som base for flere forskjellige måltider i løpet av uken. Du kan også ferdigpakkede snacks som frukt- og grønnsakspakker, hummus og nøtter når du er på farten.
  1. Ikke mist motet. Veganisme vokser definitivt i popularitet, men det er fortsatt ikke like vanlig som andre dietter. Dette betyr at det kan være noen ting som er vanskelig å finne i din lokale matbutikk, eller som kommer med en høyere prislapp. Ikke la dette ta motet fra deg - med litt kreativitet kan du finne plantebaserte erstatninger for omtrent alle animalske produkter!

Det er mange grunner til å prøve en vegansk livsstil - her er en oppsummering av noen av de beste!

Et vegansk kosthold er fullpakket med næringsstoffer, noe som gjør det bra for helsen din. Veganere har en tendens til å ha lavere forekomst av hjertesykdom, kreft og andre kroniske sykdommer enn det kjøttspisere har.

Et vegansk kosthold er også bra for miljøet. Husdyrhold er en stor bidragsyter til klimaendringene, og produksjon av kjøtt og meieriprodukter krever mye ressurser. Å bli veganer kan bidra til å redusere karbonavtrykket ditt.

Men det beste med veganisme er kanskje hvor godt det smaker! Det er uendelige muligheter innenfor plantebaserte matretter, og når du blir vant til matlaging uten animalske produkter, vil du mest sannsynlig ikke gå tilbake!

Hvis du prøver en vegansk livsstil vil disse produktene være viktige for deg! VEGANSK OMEGA3:  Viktig for optimal funksjon av hjerte og hjerne. VEGANSK B12: Dette viktige vitaminet får man kun gjennom kjøttmat, meieriprodukter og egg. VEGANSK KALSIUM: Kalsium er svært viktig for vår benbygning, og fås stort sett gjennom melkeprodukter.

 

Tilbake til bloggen