Når kjøttspisere blir veganere | En introduksjon til et vegansk kosthold i januar
Det er januar, og for mange mennesker rundt om i verden markerer dette begynnelsen på et nytt år og en ny start! For noen av dere kan dette bety en ny treningsrutine, men for oss her i Aarja Health kommer vi til å omfavne «vegansk januar».
Du lurer kanskje på, hva i all verden betyr vegansk januar? Enkelt sagt er hensikten med vegansk januar å få folk til å spise et vegansk kosthold i januar-måned med håp om å inspirere dem til å spise litt mer plantebasert året rundt. Med alle de forskjellige diettypene som finnes der ute, starter vi vegansk januar med en enkel introduksjon til veganisme!
Hva betyr veganisme?
Når du tenker på veganisme, hva tenker du da? For noen mennesker kan ordet veganisme lett forveksles med vegetarisme. Den viktigste forskjellen her er at mens vegetarianere ikke spiser noe kjøtt, spiser veganere ingen animalske produkter. Så når en vegetarianer kan velge vanlig melk (produsert av en ku), vil en veganer velge et produkt som ikke er produsert av et dyr (som mandel- eller havremelk). Dette betyr at ethvert produkt med et dyr involvert i produksjonen – som ost, egg, honning og smør – er no-go for veganere!
Les også gjerne våre 7 nyttige tips og triks for hvordan du kan gå over til et vegansk kosthold
Hva spiser veganere?
Nå som vi har dekket hva veganisme er, er det neste spørsmålet de fleste har "Hva kan veganere spise"? Det fine med et vegansk kosthold er at det flytter grensene for hva mange anser som "normalt". Det er unødvendig å si, kjøtt og poteter er ikke noe for veganere. I stedet for kyllingvinger, kan du velge blomkålbiter og du kan bytte ut biff- og kyllingburgere med linsekaker. Med veganisme vil du kunne utforske kreativiteten din på kjøkkenet og finne på fantastiske grønnsakskreasjoner! La oss ta en nærmere titt på hva veganere kan og ikke kan spise!
Veganere kan spise:
• Frukt og grønnsaker
• Bønner, linser, erter
• Nøtter og frø
• Brød, ris, pasta
• Meierialternativer (f.eks. mandelmelk, kokosnøttyoghurt)
• Vegetabilske oljer
Veganere kan ikke spise:
• Oksekjøtt, svinekjøtt, lam, annet rødt kjøtt
• Kylling, and og annet fjærfe
• Fisk, skalldyr, krabber, muslinger, blåskjell
• Egg
• Ost, smør, meieriprodukter, majones (på grunn av tilstedeværelse av eggeplommer)
• Honning
Hvorfor bli veganer?
Det er mange grunner til hvorfor noen ønsker å bytte sitt vanlige kosthold til fordel for et plantebasert kosthold. La oss ta en nærmere titt på grunnene til at noen velger å bli veganere.
I et vegansk kosthold kan det noen ganger også være vanskelig å få dekket alle de ulike kostholdsgruppene du skal ha, derfor kan særlig B12-tilskudd være nyttig for deg som unngår animalske produkter.
For dyrene
Det er allment kjent at matindustrien slik den fungerer i dag ikke nødvendigvis setter dyrenes livskvalitet først. Med høy etterspørsel etter animalske produkter har fokuset skiftet fra familieeide gårder til massekjøttproduksjon som, unødvendig å si, ikke nødvendigvis har vært det beste for levekårene til dyrene. Enten vi som befolkning vil innrømme det eller ikke, finnes det en måte å ta et standpunkt mot utnyttelse og grusomhet mot dyr … nemlig ved å nekte å støtte industrien som skaper problemet. Selv om du ikke personlig har noe imot matindustrien, kan det å bli veganer støtte alle dyreelskerne som finnes der ute!
For generell helse
Selv om det har vært mange debatter om hvorvidt et vegansk kosthold inneholder riktig balanse av næringsstoffer for å støtte helsen eller ikke, kan vi fortelle deg at når det gjøres riktig, kan et vegansk kosthold virkelig være bra for helsen! Faktisk gir det høye inntaket av frukt og grønnsaker, sunt fett fra nøtter og frø, samt fiber en utmerket helsestøttende kombinasjon av deilig mat. Mange opplever til og med at å bytte fra sitt vanlige kosthold til et vegansk kosthold også bytter fokus tilbake til hele matvarer (versus behandlet og pakket) som også gir betydelige helseresultater. Faktisk har studier vist at veganisme har positive effekter på hjertesykdom, type 2-diabetes, kreft, og veganere har ofte lavere vekt enn deres kjøttspisende venner.
For miljøet
Visste du at animalske produkter har en av de største påvirkningene på miljøet av alle matvarer? Bruk gjerne et øyeblikk til å tenke over hvor mange ressurser det tar å oppdra dyr til mat. Vi må dyrke avlinger for å mate dem, vanne disse avlingene så vel som gi vann til husdyrene, og alt i alt legger dette en stor belastning på naturressursene våre. På toppen av dette, fordi det er stor etterspørsel etter animalske produkter, må mer land brukes til å oppdra og mate dyrene, noe som bidrar til avskoging, tap av habitat og i noen tilfeller utryddelse av arter. Å bytte til en mer plantebasert livsstil kan kreve bare omtrent 1/3 av arealet som trengs for å støtte andre dietter.
En personlig utfordring
Hvis disse grunnene ikke er nok til å overbevise deg, la oss presentere et fjerde og siste alternativ – en personlig utfordring! Aarja Health som helhet er avhengig av kunnskapen til samene, hvorav de fleste var svært ivrige kjøttspisere. Siden de drev med reindrift burde det ikke komme som noen overraskelse at det ikke akkurat var mangel på reinsdyrkjøtt. Men med sin vandrende livsstil måtte samene alltid tilpasse seg miljøet sitt, noe som innebar å dra full nytte av det nordiske plantelivet som naturen ga.
I perioder hvor planter var tilgjengelige, fant de ofte ut at de unike næringsstoffene til plantebasert mat ga dem helse på måter som lite annet kunne. Du skjønner, det kan være veldig vanskelig å fullt ut forstå virkningene av en stor kostholdsendring som veganisme før du prøver det ut selv. Selv om du ikke har noen intensjon om å bli veganer på heltid, kan du kanskje lære noen nye ferdigheter på kjøkkenet, finne en ny favorittmat eller forbedre helsen din.
Så hvorfor ikke prøve? Hvem blir med oss på vegansk januar?