På bildet er det et par hender som holder chaga, en av de nordiske superfoods

Vi deler samisk visdom | 4 nordiske superfoods du ikke visste om

Her hos Aarja Health elsker vi å ta våre forfedres samiske kunnskap og bruke den til å lage kosttilskudd som er unike, trygge og svært effektive. Dersom du tar en rask titt på produktsiden vår vil du legge merke til en hel rekke nordiske ingredienser, som tyttebær, blåbær og arktisk chaga.

Dette er imidlertid bare en liten del av de mange fantastiske gavene som den nordiske naturen har gitt oss. Så, med vegansk januar i tankene, vil vi gjerne presentere noen av de andre fantastiske plantene som samene ville ha brukt i kostholdet sitt da de var på reise.

På jakt etter mat i Norge: Sunn samisk supermat

Arktisk chaga

Arktisk chaga, selv om den er super sunn, er den ikke veldig kjent. Chagaen er en sopp og regnes som en supermat på grunn av dens mange antatte fordeler for menneskers helse. Med vitaminer og mineraler, antioksidanter og immunmodulerende evner, har den arktiske chagaen virkelig et vell av helsestøttende næringsstoffer. Den arktiske chagaen er gunstig for så mange helseaspekter at det er vanskelig å telle, alt fra blodsukker og kolesterol til immunforsvar! Tradisjonelt antas samene å ha brukt chagaen i styrkedrikker for å behandle en lang rekke plager og sykdommer. Så neste gang du føler deg litt trett og sliten, kan litt chaga få deg til å føle deg frisk og rask igjen! Hvis du ikke orker å lete etter fersk chaga, er Aarja Healths Vitamin C med sink og chaga en fantastisk erstatning!

Les gjerne mer her om du vil vite mer om alle helsefordelene ved å spise bær som en del av kostholdet.

Furubark

Furubark er et annet nordisk element som er omtalt i produktene våre. Det er også en av de få ressursene som samene ville hatt tilgang til i de harde nordiske vintrene. Faktisk antas det at furubark var vanlig i samisk kosthold og sannsynligvis brukt i te og gryteretter, eller tørket og malt til mel og brukt til brød.

Nå er kanskje ikke furubark det første du tenker på når du tenker på mat, men furubark kan også klassifiseres som supermat. Med antioksidanter, anti-inflammatoriske elementer og antimikrobielle egenskaper kan denne terapeutiske maten støtte immunforsvaret, øke oksidantstatusen og er også bra for huden. På grunn av dens antimikrobielle egenskaper brukte samene til og med furubark til å behandle sår! Tør vi si mer? Hvis du ønsker å legge til litt mer bark i kostholdet ditt, er vår Kollagen med furubark et fantastisk valg for hud, ledd og alle dine antioksidantbehov.

Multebær

Tyttebær og blåbær er favorittingredienser her hos Aarja Health, men har du hørt om multebær? I tillegg til sopp og bark, var bær en samisk basismat. Multebær er svært næringsrikt og kan brukes til å lage gryteretter, supper, juice og brød! Inneholder vitamin A og C samt jern, kalsium, magnesium og til og med omega-3 og -6 fettsyrer – et næringsstoff som sjeldent finnes i bær. Veganere, legg merke til dette - multebær er en plantebasert kilde til disse sunne fettstoffene! Til tross for den morsomme formen til multebæret, har det en rekke helsemessige fordeler.

Kantareller

Den nomadiske naturen til samene gjorde at de hele tiden reiste gjennom den nordiske villmarken og laget mat av det som naturen var snill nok til å gi. På vandringene for å samle furubark kom de sannsynligvis også over kantareller (en annen type sopp) som ofte finnes rundt trær. Den tradisjonelle samiske retten kjent som reinskav inneholder disse smakfulle skogsgodbitene sammen med frosset reinsdyrkjøtt – en rett som gjennom årene har blitt tilpasset til en moderne gryterett som passer perfekt en kald vinterdag.

Når det kommer til helse, er kantareller virkelig gunstige i polysakkaridavdelingen. Vet du ikke hva det er? Ikke noe problem! Polysakkarider er en av de mest tallrike typene karbohydrater som finnes i matvarer, men visse som kitin og kitosan - hvorav kantareller er en utmerket kilde - har noen imponerende helsemessige fordeler. Kitin og kitosan antas å ha immunmodulerende egenskaper, noe som betyr at de kan stimulere immunceller som kan bidra til å redusere betennelse og til og med redusere risikoen for visse kreftformer!

Det fine med den samiske kunnskapen er at de allerede før moderne vitenskap var både anerkjennende og forståelsesfulle for naturens under. Kostholdet deres var fylt med mat fra naturen og besto ofte av det vi nå ville betraktet som supermat. Ikke rart at de samiske genene kommer med helsegevinster også til nåværende generasjoner!

Hvis du er klar til å omfavne det samiske folkets visdom, er du på rett sted! Enten du bare blir med oss på vegansk januar og ønsker å tilføre sunn plantemat til kostholdet ditt, eller leter etter det perfekte supplementet for å komplimentere dine behov, har Aarja Health det du trenger. Hele vår produktlinje er skapt og avlet fra samenes tapte hemmeligheter for å hjelpe deg til å føle deg frisk og rask hele året. Så kom i gang i dag ved å ta en titt i butikken vår og finn produktene som passer perfekt for din livsstil, plantebaserte eller andre produkter!

Tilbake til bloggen