En rosa boks med vegansk Vitamin B12 står midt ute i naturen blant blåbærlyng, og det er sommer.

Topp 6 kosttilskudd for veganere i 2024

Enten du har vært veganer i årevis eller nettopp har kommet i gang med vegansk januar, er det viktig å spørre seg selv "hvilke kosttilskudd bør jeg ta". Som med enhver diett, er det visse aspekter som kan mangle i et vegansk kosthold, avhengig av variasjonen av mat som spises. I de fleste tilfeller, når det er en stor matvaregruppe som ekskluderes fra kostholdet, er det større sjanse for å gå glipp av et potensielt viktig vitamin eller mineral, noe som kan føre til mangel på næringsstoffer. Så, vi her i Aarja Health har satt sammen en liste over de beste kosttilskuddene for deg som er veganer, så slipper du å bekymre deg!

Beste veganske kosttilskudd

Vitamin B12

Som vi nevnte tidligere, er det visse kosttilskudd som man har høyere behov for når det gjelder visse dietter. For veganere er et av de viktigste kosttilskuddene vitamin B12. Fordi våre viktigste kilder til B12 er animalske produkter, kommer det ikke som en overraskelse at veganere kan se en økt risiko for B12-mangel. Vitamin B12 spiller en viktig rolle i proteinmetabolismen og dannelsen av røde blodlegemer og lave nivåer kan resultere i anemi og problemer i nervesystemet. Så når det kommer til kosttilskudd, hvilken type vitamin B12 er best for veganere? Vel, vi må si at vår Premium B12 med blåbær topper listen! Laget uten laktose, GMO'er, gluten og allergener har vår B12 den gode smaken av nordiske blåbær og alle de fantastiske helsefordelene med høy tilgjengelig B12 samlet i én tyggetablett. 

Les også gjerne mer om Vitamin B her 

Vitamin D3 

Selvfølgelig kunne vi ikke utelate vitamin D3 fra listen vår. Enhver veganer, og uten tvil alle som bor i et nordlig land, bør huske på dette vitaminet. Vitamin D3 i stor grad er avhengig av vår eksponering for sollys, og kombinert med det faktum at det finnes i svært få matvarer (bortsett fra noen få meieriprodukter beriket med D-vitamin), gjør at vitamin D-tilskudd et must! For veganere kan kosttilskudd være problematisk - mange vitamin D3-tilskudd er nemlig ikke veganske, så sørg for å sjekke før du tar dem.

 Hvorfor trenger vi vitamin D? Vel, for det første spiller det en stor rolle i hvordan kalsium og fosfor brukes i hele kroppen for å fremme sterke bein og tenner. På toppen av dette spiller vitamin D også en rolle i immunforsvaret, mental helse, hjertehelse og mye mer.

Kalsium

Selvfølgelig måtte vi ha kalsium med på listen vår! Dette er enda et næringsstoff som er sterkt assosiert med animalske produkter, som meieriprodukter. Men, visste du at grønnsaker også er en god kilde til kalsium for veganere? Matvarer som bok choy, grønnkål, brokkoli og kikerter er veganske diett-must-haves for kalsium. Men hvis du leter etter det beste kalsiumtilskuddet for veganere, må vi si at vår Kalsium, D3 og K2 er perfekt! Ikke bare er kosttilskuddet vegansk, men det er også en flott kilde til D3 som vi nettopp har snakket om. Kombinasjonen av kalsium, D3 og K2 gir utmerket støtte for bein og tenner i tillegg til de mange fordelene med vitamin D.

Omega-3

Omega-3 kan være et spesielt vanskelig næringsstoff for veganere å supplere fordi de ofte kommer fra kaldtvannsfisk. Likevel er de fortsatt avgjørende for den generelle helsen, da de bidrar til å moderere betennelser i hele kroppen. Denne anti-inflammatoriske egenskapen kan ha dype effekter på hjerte, hjerne, mental og hudhelse for topp-til-tå-velvære. Når det kommer til veganske kilder til omega er heldigvis hele matvarer som valnøtter, chia, hamp og linfrø enkle tillegg til kostholdet. Når det gjelder kosttilskudd, velg algeavledede omegaer. Ikke bare er disse ofte et miljøvennlig alternativ, men de gir også en tett kilde til sunt fett!

Jern

Vi tenker ofte på jern når vi tenker på næringsstoffer assosiert med animalske produkter. Det som er viktig å merke seg om jern er at det finnes i to former - hem og ikke-hemjern. Hemjern finnes bare i animalske produkter (som fjærfe, fisk og rødt kjøtt), mens ikke-hemjern finnes i plantemat som bønner, belgfrukter, nøtter, frø, korsblomstrede grønnsaker og bladgrønnsaker. Mens begge er verdifulle former for jern, absorberes hemjern lettere av kroppen. Så hvis du er veganer og ønsker å sikre tilstrekkelige jernnivåer, er det avgjørende å sørge for at kostholdet ditt er rikt på disse matvarene, og det kan også være lurt å finne et godt jerntilskudd som kan bidra til å fylle ut eventuelle hull.

Så hvorfor trenger vi jern? Jern brukes i hele kroppen til mange ting, inkludert dannelse av røde blodlegemer, energimetabolisme og oksygentransport. Legg merke til at disse alle har én ting til felles – hver av dem spiller en rolle i hvordan energi transporteres rundt i kroppen. Så hvis du merker at du føler deg sliten, kan det være lurt å sjekke for jernmangel!

Sink

Sink er et mineral som lett overses i kosten. Du har kanskje hørt om sink på grunn av rollen det spiller i immunforsvaret, men sink er også involvert med over 300 enzymer i hele menneskekroppen. Sink påvirker alt fra metabolisme og fordøyelse til hudhelse, nervefunksjon og DNA/proteinsyntese, så det er viktig å sikre riktige sinknivåer i kostholdet. For veganere inkluderer gode kilder til sink fullkorn, tofu, tempeh, nøtter, frø og belgfrukter. Når det er sagt, ville det beste sinktilskuddet for veganere være vitamin C med sink og chaga! Nyt antioksidantfordelene til vitamin C med de mange helsefordelene til nordisk chaga, samtidig som du sikrer tilstrekkelige sinknivåer.

Det avrunder listen vår over de beste veganske kosttilskuddene i 2022, men Aarja Health har fortsatt mange andre veganske alternativer tilgjengelig som kan finnes i vår samling veganske produkter, for eksempel kan du finne Curcumin med ingefær & B12 og Magnesium! Ta en titt i dag og ta det veganske kostholdet ditt til neste nivå!

Tilbake til bloggen