To smilende jenter i strikkegensere sitter utendørs i et vinterlandskap, i hendene holder de bokser med kosttilskudd.

Trenger barn vitamintilskudd? Her får du mytene og sannhetene

Trenger barn kosttilskudd? Dette er et godt spørsmål og et emne som ofte diskuteres, men hvordan kan du skille mellom myter og sannheter når det finnes så mye forskjellig informasjon der ute? Til syvende og sist ønsker du ikke å gjette når det gjelder barns helse. Derfor har vi satt sammen en liste over myter og sannheter som omhandler barnevitaminer, slik at du kan støtte barns helse uten bekymringer!

Myte: Barn trenger ikke kosttilskudd

Sannhet: Hvis et barn spiser et balansert kosthold fullt av hel mat, er det mindre sannsynlig at de trenger tilskudd. Men noen ganger er det fordelaktig å supplere et barns diett med trygge, effektive vitaminer og mineraler av høy kvalitet.

Har du noen hjemme hos deg som er kresen når det gjelder mat? Eller et barn som blir sykt hele tiden? Dette er noen få av mange indikatorer på at kosttilskudd kan være nyttig for barnet ditt. Fakta er at mat blir behandlet forskjellig i kroppene våre, og alle har genetiske disposisjoner som påvirker vår metabolisme av visse vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Selv om barnet ditt spiser et sunt kosthold, så kan det hende at kroppen ikke fysisk behandler disse matvarene effektivt, noe som også kan påvirke næringsstatus i kroppen. Selv måten barnet ditt ble født på (keisersnitt versus vaginalt) kan påvirke hans eller hennes tarmbakteriesammensetning, noe som vi nå vet spiller en betydelig rolle når det gjelder vår generelle helse. Fordi vi alle er så unike og det finnes utrolig mange miljøfaktorer som bidrar til helse og næringsstatus, kan man heller ikke si at barn ikke trenger kosttilskudd. 

Les mer her om i hvilke tilfeller barnet ditt har godt av kosttilskudd.

 

Trenger barnet ditt å ta kosttilskudd?

Spør deg selv:

  • Er barnet ditt kresent?
  • Har barnet ditt kroniske eller gjentatte helseproblemer?
  • Blir barnet ditt ofte sykt?
  • Spiser barnet ditt mye bearbeidet mat og/eller hurtigmat?
  • Er barnet ditt på en spesiell diett? (Eks. vegansk, vegetarianer)
  • Har barnet ditt en tilstand som kan påvirke næringsstatus, øke behovet for næringsstoffer eller påvirke fordøyelsen? (Eks. kreft, cøliaki, inflammatorisk tarmsykdom eller tidligere operasjoner i fordøyelseskanalen)
  • Tilbringer barnet ditt mye tid innendørs?

Dette er mulige situasjoner hvor et barn kan ha nytte av kosttilskudd. Hvis barnet ditt faller inn under en av disse kategoriene, eller hvis du lurer på om du skal gi barnet ditt kosttilskudd eller ikke, bør du snakke med helsestasjonen din eller med en lege. De kan veilede deg om hvordan dere kommer i gang med kosttilskudd! 

Myte: Kosttilskudd er farlig for barn

Sannhet: Kosttilskudd laget spesielt for barn er generelt trygt å ta så lenge doseringsinstruksjonene følges. Det finnes visse næringsstoffer som bør tas med ekstra forsiktighet. 

Vitaminer er nødvendige for helsen, men det finnes noen vitaminer som kan bli giftige når de tas i høye doser. Dette er ofte de fettløselige vitaminene - vitaminene A, D, E og K - som kroppen lagrer i fettvevet i motsetning til å eliminere dem gjennom urinen. Fordi kroppen holder på disse næringsstoffene over lengre tid, kan det oppstå helseproblemer hvis de tas i for store doser. Den enkleste måten å unngå dette på, som med ethvert kosttilskudd, er å følge produsentens doseringsinstruksjoner. Dette vil sikre at barnet ditt ikke overskrider de daglige doseringsretningslinjene. På toppen av dette, må du alltid sørge for å holde kosttilskudd utilgjengelig for små barnehender. Dette gjelder spesielt fargerike eller gummiaktige vitaminer som lett kan forveksles med godteri.

Myte: Barn har andre næringsbehov enn voksne

Sannhet: Barn har samme næringsbehov, men ikke i samme mengder.

Vi i glemmer ofte at barn er bittesmå mennesker som har like mange næringsbehov som voksne. Dersom man har kresne barn hjemme, er det ofte lettere å følge preferansene deres, enn å stadig krangle om hva man skal ha til middag. Men, det er ekstremt viktig å huske på at barn har samme næringsbehov som voksne, bare ikke i samme mengder. Som omsorgspersoner og foreldre er det altså vår jobb å sørge for at barnas behov blir dekket, da spesielt de barna som ikke har mye variasjon i kostholdet, som kanskje er mer aktive enn gjennomsnittet eller de som rett og slett ikke liker næringsrik mat. Og den beste (og enkleste) måten å gjøre dette på, er ved hjelp av kosttilskudd.  

Beste vitaminer for barn

 Hvis du vil være sikker på at barna dine får akkurat det de trenger, er det visse vitaminer som er spesielt nyttige for barn. Her er noen av de beste vitaminene for barns helse:

Jern

Jern er kjent for å støtte fysisk vekst, produksjon av røde blodceller, nevrologisk utvikling og muskelutvikling. Så, som du kan se, er jern veldig viktig for barn i vekst! Jernmangel er også ganske vanlig, og er grunnen til omtrent halvparten av tilfellene av anemi hos barn. 

Omega 3

Fisk er vanligvis ikke det første barn velger til middag, men omega-3-verdiene fra fet fisk som laks, sild og makrell er viktig for sunn hjerneutvikling. Fettsyren kjent som DHA er spesielt nyttig for humør, oppmerksomhet, læring og impulskontroll hos barn (1). Studier viser at omega-3-inntak også er gunstig for astma (2). For nybakte mødre og spedbarn kan tilstrekkelig inntak av omega-3 også bidra til å redusere forekomsten av matsensibilisering som resulterer i allergier (3). 

Probiotika

Probiotika er et godt valg for barn med mageproblemer, som er engstelige eller som har problemer med immunforsvaret! Probiotika har mange helsefremmende fordeler for tarmbakteriene våre, og det er viktig å fylle opp systemet med sunne bakterier for å opprettholde tarmbalansen. Dette gjelder spesielt for barn som ofte bruker antibiotika. Etter sykdom og bruk av antibiotika, som rengjør hele systemet vårt, kan det være lurt å bruke probiotika for å få gang på tarmen igjen. 

Vitamin C

Vitamin C er et svært viktig næringsstoff for både voksne og barn. Det spiller mange viktige roller i hele kroppen, og hjelper blant annet med kollagendannelse, nervesignaloverføring, støtter sunne bein og tenner, og på toppen av det hele, støtter det også immunforsvaret. Dette er alle avgjørende faktorer for generelt god helse og velvære, spesielt for barn i vekst, så vi sier et rungende ja til vitamin C!

Kalsium

Du har sikkert hørt det en million ganger allerede - vi trenger kalsium for sterke bein og tenner. Det mange ikke vet er at kalsium også har mange andre viktige funksjoner i kroppen, inkludert regulering av muskel- og hjertefunksjon, nervesignaloverføring og mye mer! Siden beinene våre hele tiden er i en prosess med å brytes ned og bygges opp igjen, er kalsium et næringsstoff som er viktig å ta livet ut!

Vitamin D3

Når du tenker på kalsium, bør du også tenke på vitamin D3, også kjent som solskinnsvitaminet! Fordi kroppen vår er avhengig av UV-stråler for å produsere vitamin D3, er tilskudd spesielt viktig for barn (og voksne) som bor i nordlige land. Lite sol og mye tidsforbruk innendørs kan føre til mangel på vitamin D3. Vitamin D3 har mange viktige funksjoner i hele kroppen, inkludert immunforsvaret og hjernehelse, samtidig som det hjelper kroppen å absorbere kalsium.

Det finnes også mange andre vitaminer som er bra for barns helse, men dette er noen av de viktigste. Husk at et sunt og balansert kosthold er en av de beste måtene å sikre at alle næringsbehov blir dekket, og kosttilskudd er en fin måte å sørge for at de grunnleggende elementene som støtter helse og velvære er til stede.

Hvordan velge de beste vitaminene for barn

Å velge riktig vitamin for barnet ditt kan være en stressende prosess. Hvordan vet du at produktet er trygt eller av god kvalitet? Hvordan vet du hvilke selskaper du kan stole på? Eller hvilke vitaminer du skal velge? Vi vil sørge for at barna dine bare kun tar de beste kosttilskuddene, så vi ønsker å hjelpe deg slik at valget blir enklere. Det er et par ting du bør se etter når du velger kosttilskudd (for barn og voksne):

Sikkerhet og kvalitet: Vanligvis vil alle selskap som er stolte av sin egen sikkerhet, renslighet og kvalitetsstandarder dele det med kundene sine. Det er viktig å gjøre litt research på merkene du velger, og spørre deg selv – er dette selskapet ærlig når det gjelder deres egne produksjonsprosesser? Fremmer de sikkerhet og kvalitet på produktene deres? Er de åpne om anleggsstandardene deres?

Pålitelige merkevarer: Når det finnes så mange forskjellige selskaper som tilbyr kosttilskudd der ute, bør du se på selskapets omdømme for å finne et kosttilskudd som passer deg. Det ligger ofte anmeldelser på nettet hvor kunder gir tilbakemeldinger og deler erfaringer. Et raskt søk på selskapets navn på nettet vil også gi deg en følelse av om du kan stole på dette merket eller ikke. Dersom søket ditt gir lite eller ingen informasjon, bør du tenke deg om to ganger før du handler dette produktet. På den annen side, hvis det finnes mye informasjon, sosiale medier-sider, anmeldelser osv. kan du tenke at dette en god indikasjon på at produktet ditt i det minste kommer fra en legitim virksomhet.

Dosering: Hvis du vil forsikre deg om at barnet ditt får i seg trygge, men tilstrekkelige mengder av et næringsstoff, så er den beste måten å gjøre det på å kun supplere med næringsstoffer spesifikt dosert for barn. Det finnes millioner av produkter på markedet for voksne, men å gi et barn et vitamintilskudd for voksne kan føre til forgiftning. Så velg produkter som er laget for barn i stedet for, og dobbeltsjekk alltid etiketten for å sikre riktig dosering. De aller fleste kosttilskudd vil også angi passende alder og dosering for det angitte produktet.

Ingredienser: Ingredienser betyr noe, spesielt i kosttilskuddsverdenen. Det er ikke lurt å ta et kosttilskudd som kan ha en negativ effekt på kroppen! Nøkkelen her er å alltid sjekke ingrediensetiketten. Er listen over ingredienser lang? Er det tilsatt ingredienser med liten eller ingen næringsverdi? Er selve næringsstoffene i den mest biotilgjengelige formen? Dette er ting du bør vurdere når du skal velge gode vitaminer for deg og familien din! 

 Her hos Aarja Health lager vi kun kosttilskudd som vi ville tatt selv og som vi er komfortable med å gi til familiene våre. Det er tross alt derfor vi startet med dette i utgangspunktet! Vi synes det var vanskelig å finne trygge, effektive og pålitelige produkter, så vi bestemte oss for å lage våre egne. Siden vi eier vårt eget produksjonsanlegg, kan vi være helt sikre på at hvert produkt er laget med den effektiviteten og enestående kvaliteten som vi ønsker å opprettholde. Så, hvis du leter etter et anerkjent merke, gratulerer, du har funnet det! Vi deler gjerne informasjon om fabrikken vår, slik at du kan lære mer om våre kvalitetsstandarder. Og enda bedre, vi produserer også barnevitaminer, med noen av de beste ingrediensene som finnes. 

Barnevitaminer fra Aarja Health

For øyeblikket har vi to fantastiske barnevitaminer tilgjengelig - Vitamin C med blåbær og vitamin D3 med blåbær. Begge disse produktene er smakfulle tyggetabletter som ikke inneholder unødvendige tilsetningsstoffer, sukker eller matfarger. Med den gode smaken av naturlige, nordiske blåbær vil barna dine elske dem, og du kan være trygg på at de tar produkter med uslåelige kvalitetsstandarder. 

Uansett årstid, støtter både vitamin C og vitamin D3 med blåbær flere aspekter av barns helse, inkludert immunforsvaret, hjerne og nevrologisk helse, sterke tenner og mye mer! Ta en titt i butikken vår i dag, og sørg for at barna møter morgendagen sunne og friske! 

Tilbake til bloggen