En liten gutt i en grå hettegenser sitter ved et spisebord inne. I hånden har han en grønn boks med kosttilskudd.

Ulike typer immunitet | Hva du bør vite

Vi har jo snakket mye om immunitet i det siste, men hva er egentlig immunitet? For å forstå hvordan immunitet, altså hvordan vårt immunforsvar fungerer, må vi først begynne med å se på de forskjellige delene av kroppens immunsystem.

Folk flest vet at immunsystemets hovedfunksjon består av å blant annet beskytte oss mot potensielt skadelige patogener (som f.eks. bakterier, virus og sopp) - men det som kanskje alle ikke vet, er at denne beskyttelsen faktisk er langt mer kompleks enn det mange først tror. Vi snakker nemlig om to forskjellige undersystemer som utgjør vårt komplette immunsystem.

Finnes det mer enn ett immunsystem?

Immunforsvaret som en helhet, er en oppsummering av den beskyttende effekten fra mange forskjellige celler og undersystemer, og immunsystemet kan altså splittes i to separate (men relaterte) deler. Det første kalles vårt medfødte immunsystem. Dette er hva de fleste tenker på når immunitet er et samtaletema.

Det medfødte immunsystemet er vår første forsvarslinje mot patogener. Dette inkluderer ting som er våre ytre barrierer mot bakterier (f.eks. hud og tarmhinne) og gir en god beskyttelse ved første kontakt. Den medfødte immunresponsen er ganske så generell og uspesifikk av seg, noe som betyr at jobben er å beskytte mot alt skadelig som potensielt kan komme inn i kroppen vår. Men når et virus eller en bakterie først har klart å komme seg inn i vårt system, er ikke vårt medfødte immunsystem særlig god til å forhindre spredning.

Og det er her vårt adaptive immunsystem kommer på banen!

Adaptiv immunitet, også kjent som ervervet immunitet, er immunsystemet vi utvikler gjennom livet ved eksponering og/eller vaksinasjoner. Noen av forskjellene som skiller adaptiv immunitet fra vår medfødte immunitet, er at den adaptive responsen er fullstendig spesifikk for det invaderende patogenet. Og på grunn av dette, bygger immunsystemet vårt opp et "bibliotek" av antistoffer som kan brukes som referanse hvis vi skulle bli smittet av det samme patogenet i fremtiden.

Med andre ord, det adaptive immunforsvaret vårt er ekstremt smart - når det møter en inntrenger én gang, kan det deretter "huske" hvilket våpen det da skal bruke for å overvinne det. Denne evnen gjør rett og slett at immunsystemet vårt i fremtiden reagerer kjemperaskt og med enda mer kraft enn det gjorde første gangen vi har syke med det nevnte patogenet, noe som altså forhindrer oss fra å bli syke neste gang det klarer å trenge seg inn i kroppen vår. Ganske fantastisk, ikke sant?

Ulike typer immunitet

Med immunforsvarets ulike grener kommer også ulike typer immunitet - aktiv og passiv. Aktiv immunitet oppstår når eksponering for en sykdom utløser en antistoffrespons fra immunsystemet. Akkurat som vi nettopp gikk gjennom, ikke sant? Så ja, dette er fordi denne type immunitet spiller en svært viktig rolle for vårt adaptive immunsystem!

Passiv immunitet er derimot når noen får antistoffene mot en sykdom - istedenfor å produsere dem selv. For eksempel, når en baby blir født, mottar den antistoffer fra moren. Selv om passiv immunitet bare er midlertidig, jobber begge typene sammen for å beskytte kroppene våre mot en potensiell infeksjon.

Les gjerne mer her om hvordan du kan oppnå et bedre immunsystem på 8 enkle måter.

Viktige komponenter i immunsystemet

Nå som vi har dekket de ulike grenene av immunsystemet samt forskjellige immunitetstyper, er det viktig at vi også fokuserer på de komponentene som faktisk skaper en immunrespons. Ja, vi snakker selvsagt om cellene i kroppen som i det hele tatt sørger for at vi har et immunforsvar til å begynne med. Immunsystemet vårt får aldri en pause - det er rett og slett som å ha sin egen hær av personlige sikkerhetsvakter på jobb 24/7 for å overvåke hele kroppen mot potensielle invasjoner. Og vi kan sannelig takke våre speiderceller (også kjent som fagocytter, eller spesialiserte hvite blodceller) for det!

Disse cellene sirkulerer rundt kroppen vår og er ansvarlige for å speide etter patogener. Men hva skjer når de faktisk finner en inntrenger? Våre fagocytter har en utrolig evne til å faktisk oppsluke hele bakterien fullstendig + fordøye dem. Ja, du leste riktig! De "spiser" opp potensielle trusler mot kroppen vår. - Er ikke det skikkelig kult?!

En annen type immuncelle som definitivt også er verdt oppmerksomheten, er våre naturlige drepeceller. I vårt medfødte immunsystem, er disse en absolutt hovedkomponent. De spesialiserer seg nemlig på å identifisere celler som er infisert av et virus eller som muligens er kreftfremkallende, noe de gjør ved å identifisere endringer i cellestrukturen.

Når det gjelder vår adaptive immunrespons, finnes det også en helt annen gruppe med spesialiserte celler som hjelper til med å gjenkjenne og produsere antistoffer. Uten å gå altfor mye i detalj der, kan vi nevne at det er T-celler som hjelper til med å identifisere både infiserte celler eller potensielle kreftceller. T-celler aktivere også andre immunceller, samtidig som de også spiller en viktig rolle i kroppens immunhukommelse - altså, "bibliotek" som vi nevnte tidligere. Immunforsvaret er også bevæpnet med B-celler, og når disse aktiveres av T-celler, formerer de seg ekstremt raskt og begynner rett på med å produsere antistoffer.

Også B-cellene bidrar til å utvikle kroppens immunhukommelse. Dette er bare noen få av de mange komponentene som er involvert i immunresponsen din. Enzymer, cytokiner, basofiler, eosinofiler og mange flere er også ansvarlige for vår immunitet. Her snakker vi med andre ord, et stort og kompleks samarbeid i en klasse helt for seg selv!

Hva gjør antistoffer?

Når man snakker om kroppens immunforsvar, er ordet "antistoff" noe du vil høre ganske ofte, men vet du egentlig hva et antistoff er? Dette forteller vi deg gjerne! Kort fortalt, antistoffer består av proteiner og sukkermolekyler, og de har evnen til å feste seg til bakterier og potensielt skadelige stoffer.

Når antistoffet fester seg til en bakterie, blir disse bakteriene nøytralisert. Men ikke nok med det, antistoffene tiltrekker seg også andre immunceller som raskt kommer til unnsetning for å bli kvitt det skadelige stoffet. Du kan rett og slett tenke på antistoffer som en slags patogen-søkende spion som fester en GPS på skadelig inntrengere slik at immunforsvaret kan finne og fyre løs med drepende immunceller på det.

Tips til hvordan du kan styrke og støtte immunforsvaret ditt

Med så mange dynamiske komponenter og deler involvert i kroppens immunforsvar, er det ekstremt viktig at vi gjør hva vi kan for å støtte opp de mange forskjellige elementene i vårt immunsystem. Helt enkle ting som vanlig trening, reduksjon av stressnivået, og sørge for at du får en god natts søvn - er alle glimrende måter å hjelpe immunsystemet på. Alle disse bidrar også til å redusere betennelse, noe som kan gi ekstra stress på immunsystemet og dermed også muligens ha betydelige effekter på immunresponsen din på lang sikt.

På toppen av dette er et riktig kosthold fylt med næringstett mat som frukt, grønnsaker, bønner og belgfrukter, nøtter og frø og fullkorn en av de mest effektive måtene man kan støtte naturlig immunitet på. Man trenger et kosthold som gir kroppen din alle de ernæringsmessige elementene som trengs for å holde din immunrespons på topp.

C-vitaminer, D3-vitaminer, sink, jern og proteiner (for å nevne noen). Så når ditt kosthold ikke er optimalt, eller når du bare ønsker å støtte immunforsvaret i tider der kroppen din kan trenge ekstra oppmerksomhet - for eksempel under de kaldere månedene av året, ute på reise, eller i perioder med økt stress i hverdagen - da er kosttilskudd den perfekte måten å sikre at immunsystemet i alle fall har nødvendige komponenter lett tilgjengelige for slike tider med økt risiko for virus, bakterier og infeksjoner.

Noen av våre immunforsterkende favoritter er Vitamin D3 med tyttebær, Vitamin C med sink og chaga, og OptiMSM - alle er en del av vår nye immunpakke! Så hvis du leter etter den perfekte måte å styrke ditt immunsystem på, har vi også en hel kolleksjon med immunboostende produkter som alle er skreddersydd for å holde deg frisk og god - hele året rundt. Så du bør definitivt ta en kikk i butikken vår!

Immunforsvaret vårt er langt mer kompleks og detaljert enn det vi har dekket her, men vi håper dette har gitt deg en god og grunnleggende forståelse av kroppens immunitet - så vel som en fascinasjon for det. Å holde seg frisk, trenger ikke å føles som et ork - bare sørg for at ditt immunsystemet ditt har det som trengs - så vil det gjøre resten av jobben for deg!

Tilbake til bloggen