Det er lys dag og en dame og et barn står på ski. De har på seg ullgensere og smiler. Artikkelen handler om hvordan en best kan takle mørketida.

Elisabeths tips for en bedre mørketid

Selv om jeg er vokst opp i Finnmark hvor det ikke finnes sol to måneder i året, så er ikke mørketiden noe enklere for meg. Da jeg var yngre og ikke hadde den kunnskapen jeg har nå, føltes det ut som om man bare gikk rundt som en zombie mesteparten av tiden. Søvnrutinene ble det bare rot med fordi man ikke fikk sove før seint på kveld, og jeg klarte dernest nesten ikke å stå opp om morgenen. På ettermiddagen kunne jeg sove lange ettermiddagslurer, noe som som forstyrret nattesøvnen enda mer. Lite energi og konstant trøtt, er slik jeg husker det.

Heldigvis er mørketiden enklere nå, når jeg følger mine mørketidsrutiner til punkt og prikke. Når vi ikke får dagslys eller sol, så produseres det ikke like mye melatonin - hormonet som får oss til å falle i søvn. Derfor er man lengre våken og søvnrytmen blir forstyrret. 

I en studie med mennesker som lider av søvnproblemer, så forskerne en økning i melatoninnivået på 160% om natten etter å ha blitt utsatt for kun en halv time med sterkt lys fra en dagslyslampe. Men selv om det ikke er helt enkelt selv nå, så har jeg gjennom årenes løp funnet noen teknikker som hjelper meg gjennom mørketida. 

DAGSLYS

Derfor, nummer én - jeg passer alltid på å være ute i dagslys, eller det lille som er av dagslys i løpet av dagen. Hvis det ikke går, så har jeg investert i en dagslyslampe som jeg bruker en halvtime hver dag. Dette gjør at jeg faktisk føler meg trøtt i normal tid og ikke har noen problemer med å sovne. Jeg kjenner stor forskjell de gangene jeg ikke bruker den, eller ikke rekker å dra ut på formiddagen.

TRENING

I starten trodde jeg ikke jeg kunne jogge ute på vinteren, eller det var noe jeg ikke så frem til, før jeg hadde prøvd det. Nå er vinteren blitt min favorittårstid å jogge på! Dette fordi den friske kalde luften er ekstra oppkvikkende og frisk, og man føler seg så fresh lenge etterpå. I tillegg gir trening bedre søvn. Nå spiser jeg helst lunsj mens jeg jobber, og bruker lunsjen på å løpe en liten tur mens det ennå er dagslys. I helgen når man har litt bedre tid, er skiturer vår favorittaktivitet på vinteren! Artig for både store og små. 

VITAMIN D3

Det er jo ikke noe nytt at D-vitaminnivået går ned på vinteren på grunn av for lite sol på kroppen. Altfor lite D-vitamin i kroppen kan føre til at man mister energi og føler seg trett og deprimert! Vanligvis er 10 minutter med sol på kroppen nok for at vi skal få dagens D-vitamindose. Men når vi ikke har den muligheten så bør man ta ekstra tilskudd av solvitaminet. Derfor passer jeg alltid på å ta vår tyggbare Vitamin D3 med nydelig tyttebærsmak - min favoritt! 

I tillegg kan jeg av og til ta 12 minutter solarium, slik at man får sol på hele kroppen og den kan danne sin egen D-vitamin. Selv om jeg vet at solarium kan være skadelig i store mengder så velger jeg å tro at litt sol gjør mer godt enn vondt, om man holder det på et minimum. 

OPTIMSM

Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skulle gjort uten vår OptiMSM. Jeg er overbevist om at det er den som gir meg den ekstra lille piffen, slik at jeg ikke mister energien i løpet av ettermiddagen og klarer å holde tritt med vår aktive 4-åring. Såå mange kommer med tilbakemeldinger om at de nå slipper å ta sin vanlige ettermiddagslur og føler de får mer energi etter å ha begynt regelmessig med vår OptiMSM. I tillegg holder den min ellers urolige mage i sjakk og jeg tåler alt av matvarer igjen! Rett og slett et fantastisk multiprodukt! Også bra for hår, hud og negler.

KOSTHOLD

Det er sikkert flere som kjenner at de får et større søtsug når det er mørketid? Den enkle forklaringen er at når den atmosfæriske temperaturen går ned, prøver kroppen vår å øke sin egen temperatur for å overleve kulden. I denne prosessen blir alle våre næringsstoffer brukt, spesielt de mest energigivende; fett og karbohydrater.

Derfor "craver" kroppen vår søtsaker og fritert, helst krydret mat, for å holde oss varm. Slike matvarer er med på å opprettholde fettvevet rett under huden, noe som fungerer som en isolasjon mot kulden. Jeg prøver så ofte jeg kan å lage fruktsmoothier og gulrotjuice på morgenen. Dette gir meg masse sunne karbohydrater og næring som er med på å dempe søtsuget utover dagen og kvelden. I tillegg passer jeg på å få i meg masse proteiner til alle måltider. Dette stabiliserer blodsukkeret og kan dempe søtsuget. 

Les mer om overgangsalderen og 5 vanlige matsorter som kan hjelpe deg.

VITAMINTEST

Ca hver tredje måned benytter jeg meg av vår vitaminmåler som vi har i vår butikk. Der kan jeg følge med på mine vitamin, mineral, omega-3 og kollagennivåer blant annet, noe som kommer godt med om man vil få det beste ut av mørketiden.

MEN for all del - julehøytiden er ment for å nytes, og spesielt all den gode julematen og julekakene! Det viktigste er å finne balansen i vårt eget liv, der vi føler oss mest vel. Denne oppskriften er det kun vi selv som kan finne ut av. Ha en kjempefin førjulstid! Klem fra Elisabeth"

 

 

 

Tilbake til bloggen