En kvinne, et barn og en mann holder hvert sitt kosttilskudd mens de smiler og ser mot kamera. De er ute i naturen og det er vinter.

Trenger du virkelig kosttilskudd i 2024? 3 grunner til hvorfor svaret er JA

Helse - og velværeindustrien blomstrer, og det blir bare flere og flere selskaper som lager kosttilskudd nå enn noen gang før. Men er kosttilskudd virkelig verdt bryet (og prisen)? Vi tar en titt på hvorfor kosttilskudd er verdt det, og hva du bør vurdere når du velger et kosttilskudd i 2024. 

Trenger du virkelig kosttilskudd i 2024? Det enkle svaret er JA! Det er mange grunner til hvorfor noen kan ha nytte av kosttilskudd i 2024, så vi er her for å avlive mytene og forklare deg hvorfor kosttilskudd kan være fordelaktig for din helse og generelle velvære. 

Folk opplever mer stress

Enten det er familie-, økonomi-, jobb- eller pandemirelatert stress, føler folk høyere nivåer av stress (og med god grunn). Men hva har stress med kosttilskudd å gjøre? Vel, først må vi vurdere kostholdet. Når vi inntar næringsrike, hele matvarer er det trygt å anta at kosttilskudd kanskje ikke er nødvendig da kostholdet vårt vil inneholde de nødvendige næringsstoffene for å støtte generell helse. Men når kroppen opplever stress påvirkes fordøyelseskapasiteten vår betydelig. Så selv om du spiser sunn mat, kan det hende at kroppen ikke fordøyer dem skikkelig, noe som gjør det vanskeligere å absorbere næringsstoffene som finnes. I dette tilfellet kan kosttilskudd gi næringsstoffer i svært tilgjengelige former som er enkle å fordøye, absorbere og assimilere. Med liten eller ingen innsats, kan kroppen motta den næringen den trenger for å håndtere stress. 

Maten er ikke hva den pleide å være

Vi liker kanskje ikke å innrømme det, men maten er rett og slett ikke hva den pleide å være. Vi bruker plantevernmidler og kjemikalier for å masseprodusere mat i dag. Vi velger produkter etter deres evne til å produsere store mengder, ikke for kvalitet eller næringstetthet. Jordbruk favoriserer det som er enklest å høste, og ikke det beste for kroppen vår. Dette gjelder alt som har med fabrikkoppdrett å gjøre, og produksjon av mat for et sløsesamfunn (som kunne vært et helt blogginnlegg alene). 

Men hva betyr dette for deg? 

Jorda tappes stadig for næringsstoffer på grunn av etterspørselen etter å produsere mat for å forsyne milliarder av mennesker. Så jordsmonnet som en gang ga næring til plantelivet vårt, mangler nå de naturlige næringsstoffene og mineralene som den en gang var full av. For maten vår betyr dette mindre næringstett produksjon, og at dyr (og mennesker) får mindre næringsverdi fra maten som spises. Selv om det er små gårder som fokuserer på bærekraftig jordbrukspraksis, er det ikke mulig for folk flest økonomisk å spise på denne måten, ei heller de fleste gårder å drive jordbruk på den måten. 

Hva kan du gjøre med det? Støtt bærekraftig jordbruk når det er mulig, og suppler kostholdet ditt med trygge og effektive næringsstoffer for å fylle tomrommet etter vår nåværende diett.

Fordøyelsen vår påvirker vår evne til å absorbere og assimilere næringsstoffer

Med den økende bruken av antibiotika har fordøyelseskapasiteten vår som helhet blitt betydelig påvirket. Det mange ikke er klar over, er at tarmbakteriene våre spiller en stor rolle for å fordøye mat, men også i å produsere næringsstoffer som hjelper oss å opprettholde optimal helse. Bakteriene i tynntarmen er for eksempel kjent for sin betydning i produksjon av B-vitaminer, som ikke bare hjelper oss med forbrenningen av matvarer, men også med nervesystemet og vår mentale helse. Så når disse bakteriene har blitt utslettet flere ganger i løpet av livet av ulike antibiotika, må tarmen vår gjenoppbygge et skjørt og viktig økosystem som støtter vår velvære. På toppen av dette betyr vårt mindre fiberholdige kosthold og økningen av det vestlige kostholdet, mindre prebiotisk "mat" for bakteriene å leve og trives på. Dette kan resultere i betydelige endringer i tarmmikrobiomet vårt som favoriserer patogene bakterier, og som er skadelige for helsen og fordøyelsen. Så ikke bare er fordøyelsesprosessen påvirket, men bakteriene som produserer nyttige næringsstoffer er færre, mens bakterier som produserer skadelige stoffer øker. 

Les gjerne mer her om vår vitamin- og mineralmåler, et alternativ til blodprøver.

Hvordan velge et trygt og effektivt kosttilskudd

Selvfølgelig er ikke alle kosttilskudd laget like. Faktisk er noen enda mer helseskadelig enn de er nyttige. Hvorfor? Alt handler om ingredienser. Mens noen merker opprettholder ryktet om trygge og rene ingredienser, er andre mindre opptatt av kvalitet. Mens noen merker tar seg tid og bryr seg om å lage kosttilskudd uten unødvendige tilsetningsstoffer, er det andre som ikke bryr seg. Men med denne enorme variasjonen av kvalitet, hvordan kan en være sikker på at en velger et kosttilskudd av god kvalitet? 

Det er noen ting en bør se etter når det gjelder kosttilskudd:

Åpenhet 

Det er vanligvis en god indikasjon på kvalitet når et selskap er åpne og ærlige om sine produksjonsmetoder. Hvis de er stolte av fasilitetene, opprinnelsen til råvarene, og gjerne gir kundene et innblikk i produksjonsprosessene, da kan du være trygg på at de i det minste har høye standarder når det kommer til renslighet. 

Ingrediensliste 

Om du ser på ingredienslisten til et kosttilskudd og ser en hel haug med ekstra ingredienser (bortsett fra næringsstoffene som hevdes å stå på etiketten), er det vanligvis en indikasjon på avtagende kvalitet. Hvorfor? Fordi alle disse ekstra tilsetningsstoffene også må prosesseres av kroppen. Ikke alle har helsemessige fordeler, og mange er faktisk helseskadelige. Så en må spørre seg selv om kosttilskuddet har alle disse tilsetningsstoffene, er de i det hele tatt verdt å ta?

Kvalitetssikring

Dessverre er det du ser på etiketten ikke alltid det du får. I mange tilfeller kan det faktiske innholdet av aktive ingredienser være veldig annerledes enn det som er reklamert for, så du kan få mye mindre (eller mye mer) enn det du betalte for. Om du ønsker å støtte helsen din på en trygg og effektiv måte, er dette rett og slett ikke akseptabelt. Derfor vil selskaper med gode kvalitetssikringer teste hver eneste råvareingrediens for å sikre at de er nøyaktig som forventet. 

Sertifiseringer 

Om selskapet og/eller produsenten har brukt tid og krefter på å opprettholde matsikkerhetssertifiseringer, er det nok en god indikator på kvalitet. Fordi helse – og sikkerhetssertifikater er både dyre og tidkrevende å vedlikeholde, vil da selskaper som er mer opptatt av profitt enn effektivitet fokusere mer på bunnlinjen enn å oppnå en høyere standard enn nødvendig. 

Hvor står Aarja Health i alt dette?

Du kan finne svar overalt på nettsiden vår, eller på denne siden om vår fabrikk (om fabrikken). Aarja Health er stolte av å eie vår egen fabrikk som en gang ble brukt til produksjon av legemidler. Gjennom årene har vi opprettholdt de høye standardene som opprinnelig ble fastsatt i fabrikken, og vi overvåker nøye hver eneste del av produksjonen vår med flere nivåer av kvalitetssikring og testing. På toppen av dette er vi glade for å vise deg hvor mye erfaring vårt produksjonsteam har – med sin kunnskap, dedikasjon til sikkerhet og over 40-års erfaring, har Aarja Health blitt et merke kjent for en enestående kvalitet. 

Hvem bør bruke kosttilskudd?

Selvfølgelig er det noen tilfeller hvor kosttilskudd kan være mer nyttig enn andre. For eksempel et generelt sunt menneske som spiser et godt og variert kosthold trenger ikke å supplere så mye som noen med en fordøyelsessykdom. Men kosttilskudd er en god måte å sikre at kroppen har alt det den trenger for optimal helse. Så hvem bør bruke kosttilskudd? Alle kan uten tvil ha nytte av visse kosttilskudd avhengig av livsstil og helsemål, men tilfeller der behovet for kosttilskudd øker inkluderer:

- Alle med diagnostisert ernæringsmessig mangel

- Alle med nedsatt fordøyelsesevne eller fordøyelseslidelse

- De som er operert i mage/tarm 

- Personer som har et begrenset kosthold eller de som spiser en begrenset mengde mat

- Alle som ønsker å bli gravide

- Kvinner som er gravide eller ammer

- Folk som spiser lite ren og hel mat

- Idrettsutøvere eller andre som har høye krav til kroppen

- Folk som ofte er syke eller de med kronisk sykdom

- Alle som tar medisin som hemmer opptak av næringsstoffer 

Listen kan fortsette og fortsette. Det er mange tilfeller der kosttilskudd kan være til fordel for helsen, og du må avgjøre om kosttilskudd er riktig for deg eller ikke. Om du er usikker, er det best å snakke med en kostholdsekspert som kan veilede deg til hvilke kosttilskudd som passer best for din livsstil. 

Oppsummert, er kosttilskudd noe du skal starte med i år? Vi overlater det til deg!

 

Tilbake til bloggen